|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Shot, ali njemu se recimo uopste ne cuje ili ne primecuje bas zbog kontrabasa, ili obrnuto, zavisi od toga koji signal maskira drugi signal. Kompresija sa s/c ce samo "razdvojiti" ta dva signala tako da ce se i jedan i drugi cuti. Sve zavisi od kompresije koju primenis koliko ce se smanjiti nivo jaceg signala, naravno da ne treba preterivati.
Sandrob, ja prvenstveno koristim s/c za kick i bas, kompresija nad basom u odnosu na kick, to i jeste logicno, ali u ovoj produkciji imamo jos jedan instrument koji se krece u nizim frekvencijama, kontrabas, zaista cudan trio ali dobro. Ako mu vec kick i bas dobro zvuce meni je bilo logicno da kompresuje bas u odnosu na kontrabas (jer mu se kontrabas ne cuje zbog basa), medjutim ako mu kontrabas maskira kick onda bi trebao da kompresuje kick u odnosu na kontrabas, i ne mislim da ga potpuno kompresuje, samo jedna blaga kompresija tek toliko da bi se razjasnio zvuk u nizim frekvencijama. Ovoj tehnici su nas ucili na faksu kao najboljem resenju za ovakve probleme, ali verujem da je i to samo jedan od nacina. Inace s/c bas dosta koristim, bez obzira bio to s/c kompresora ili gate-a. Recimo ako mi kick zvuci slabo, bez tezine, a licno ne volim EQ, onda koristim s/c noise gate-a (sa gate-om cistim kick) i pri svakom udarcu kicka mu dodajem signal od otprilike 40 Hz, i veruj mi kick dobija sasvim novi i jaci zvuk, u svakom slucaju mnogo bolji od jedno kicka koji bi prosao kroz EQ. Ako nemam de-esser, glas ubacim u kompresor a side chain u neki EQ, sa visokim Q faktorom oko 7 kHz (manje vise) smanjim nivo (u zavisnosti od potrebe) i dobijem svoj de-esser koji perfektno radi ![]() Recimo ako zelim klasican dobos iz 80-tih, pored preteranog reverba ![]() I naravno klasican primer za side chain koji si vec spomenuo, kompresija muzike kad spiker uleti, naravno sa malim delay-om na glas da kompresija ne prepadne slusaoce ![]() Veruj mi s/c je sjajna stvar, ima jos fora, ja sam samo neke spomenuo koje najcesce koristim. Igraj se malo sa side chaiom i sigurno ces da obogatis svoje produkcije ![]() Poz.
![]() |
#12 |
ton magistar
|
![]()
zanimljivo
![]() ja nisan ni zna da se gate moze koristit u side-chainu iako je logicno da moze - zasto nebi. 8) princip deesera znan (istaknu se visoki da bi ih kompresor stisava), ali nikad nisan cini svoj deeser. ![]() cini san svoj multiband kompresor, tako da san signal sla u 3 kanala i u svakega insertira eq (da podili frekfencije) i kompresor. na tu ideju san dosa jer san zeli koristit razliciti kompresor za svaku lagu. i to je radilo odlicno, samo je problem sto ja inace nisan bas 'na ti' sa multiband kompresorima i uopce ih ne koristin. ![]() bdv: bilo bi lipo, vai, da se digo skupimo, pa da nan malo demonstriras sve te 'podle trikove' u produkciji?! ![]()
![]() |
#13 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Nisam se bas puno bavio side chainom a sada hocu jer ga upravo pulsar podrzava na compresiji.
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Multiband kompresor, sjajna fora, vidis toga se uopste nisam setio, eto sta ti znaci forum
![]() Sto se okupljanja tice bilo bi sjajno, da i na praktican nacin jedan drugom pomognemo, ali to bi mozda moralo da saceka tamo kraj godine kada bih eventualno planirao odmor u beogradu. U svakom slucaju sjajna ideja i potpuno je podrzavam ![]() Eone, isprobaj sve opcije koje ti pruza side chain, pa da uskoro dobijemo jos fora u vezi njega ![]() Ima jos trikova u vezi s/c ali ovo sto sam napisao sam vadio iz malog mozga. Videcu da iskopam predavanja iz predmeta "studio za snimanje" jer sam tamo zapisao jos par fora, pa cu vam napisati jos nesto cim ih budem pronasao. Poz.
![]() |
#15 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
podilis ih na 3 lage, pa na prvom pustis solo baseve, na drugom soliras srednje a na trecem visoke, ali ne koristis njegovu kompresiju nego na baseve stavis uad fairchild, na srednje uad la-2a, a na visoke recimo uad 1176ln :roll: dakle, multiband koristis ko eq, samo da podilis frekfencije a za svaku lagu koristis onaj kompresor koji ce ti (ovisno o produkciji) najbolje zvucat. 8) ako volis multibandove probaj. ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Inace sam uzivaoc experimentisanja u smislu isprobavanja i kombinovanja raznih nacina u ovom buducem slucaju SC.
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
@Vai
Sjajan Tip za kompresor ![]()
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
Daj jos :oops:
![]()
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
Izgleda da je ono sto sam pre neki dan vadio iz malog mozga sve sto imam zapisano u vezi s/c. Nisam nista novo iskopao, samo jos neke kombinacije ovog sto sam vec naveo.
Ja licno koristim onu foru za bas bubanj i dobos, de-esser ne jer ga imam, i ne koristim ducking jer ne radim na radiju ![]() Znaci moze jos neka kombinacija, ili eventualno da se postavi neki delay za kompresiju za neki efekat eventualno. Poz.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pre/eq & violina-DIY-? | player | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 05-02-2011 03:05 AM |
preporuka basa | drzox | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 17 | 07-12-2007 07:50 AM |
Mixanje Akusticne gitare | Mitjovan | Gitarska Produkcija | 6 | 06-04-2007 01:10 PM |