Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-06-2017, 09:09 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Stereo pitanje

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
po horizontalnoj osi moze bez problema (vrlo moguce i prosecan slusalac) da se registruje pomeraj zvucnog izvora i pod uglom pomeranja od 5-10 stepeni
Nismo se razumeli. Pomeraj od 5-10 stepeni i precizno lociranje fantomske slike koja se ne pomera su različite stvari. Obaška, zvučni izvor i fantomska slika nisu isto (ali to i sam znaš, pa ovo zapravo i ne pričam tebi ). Tumačenje fantomske slike na zvučnicima je stvar iskustva, koncentracije i svačega još (stepena zamora ušiju, raspoloženja...). Uostalom, ogromna većina fantomskih slika u stereo miksu je posledica najobičnije panorame. Realan izvor zvuka se samo delimično locira putem jačine, a osetljivost na razliku u jačini zavisi od frekvencije. Zato je lakše locirati dairu ili hihat nego klavir ili ne daj bože bas.

Većina prosečnih slušalaca sa pristojnom opremom koju sam davno anketirao je bila u fazonu da postoji levo, desno i polulevo i poludesno. Bilo je čak i onih koji ne prepoznaju protivfazu iako realne/fizičke izvore zvuka lociraju bez frke (dakle imaju sasvim regularan sluh). Stereo slika jednostavno nije ni približno realistična replika stvarnosti i svako je tumači kako mu odgovara.

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Po tome cemo samo kod novorodjenceta imati "realno" slusanje, posto jedino ono cuje nesto prvi put i ne zna kako bi trebalo da bude nego cuje onako kako zaista jeste .
Kad si pomenuo bebe, evo baš sam naleteo na neku studiju koja se bavi pitanjem razvoja lokalizacije kod dece. Ispada da je potpuno suprotno – bebe sa manjom preciznošću lociraju izvor nego odrasli:
http://faculty.washington.edu/lawern...62/dev_loc.pdf

Pozdrav,

Vasa
Old 18-06-2017, 09:19 PM   #2
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nismo se razumeli. Pomeraj od 5-10 stepeni i precizno lociranje fantomske slike koja se ne pomera su različite stvari. Obaška, zvučni izvor i fantomska slika nisu isto (ali to i sam znaš, pa ovo zapravo i ne pričam tebi ).
Istina, sve jasno, sada se razumemo (odnosno ja se razumem sa samim sobom) , ja udario po svome vec neshvatajuci kako ne razumes sta pricam .

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kad si pomenuo bebe, evo baš sam naleteo na neku studiju koja se bavi pitanjem razvoja lokalizacije kod dece. Ispada da je potpuno suprotno – bebe sa manjom preciznošću lociraju izvor nego odrasli:
http://faculty.washington.edu/lawern...62/dev_loc.pdf

Hvala za dokument, ima zanimljivih stvari i ide u "teorijsku arhivu" definitivno. Samo sam preleteo deo sa bebama...definitivno kao nov par zvucnika, treba da im se razradi membrana (nazalost usled nekoriscenja "aktivnog" engleskog u dovoljnoj meri odmah primecujem da ima i reci u tekstu za koje moram da proverim znacenje )

P.S. - Komentar za bebe sam napisao samo kao opasku na deo da: "Fora je u tome što mi više čujemo onako kako pretpostavljamo da bi trebalo da bude, a ne onako kako stvarno jeste."

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2017, 11:53 AM   #3
obicni user
Member

Kao totalni neznalac o teoriji i filozofije mrdanja glazbe lijevo desno gore dolje, nekad kad slušam glazbu preko slušalica mogao bih se zakleti da gitarista leži na podu ili da lebdi negdje 10m iznad mene.
obicni user is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules