Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-09-2016, 11:26 PM   #1
jocasrb
Member

Default Kako spojiti ovoliko vokala?

Pozdrav Evo najzad da provalim za ovaj forum Vidim da ima sve i svasta, dosta je pomoglo, ali jedna stvar me interesuje sto nisam uspeo da nadjem ovde...Kako postici ovoliki broj vokala u isto vreme? Evo ga primer, od po meni muzickog genija:

Kanye West - Lost In The World
https://www.youtube.com/watch?v=ofaRvNOV4SI

Da li moze malo detaljnije objasnjenje? Kolko ja cujem (intro da se gleda samo) spazio sam glavni/mono vokal(mozda ima i na njemu neki preko) i plus 4 ukupno 'okolo'...(verovatno mi i nije tacna pretpostavka, ali jbg )

Da li je npr. bitno da li se snimao svaki glas (taj bek) individualno ili moze da se kopira, tj. dva se snime pa se kopiraju...da li se svaki nov vokal (ako se znaci svaki snima zasebno(kao u ovoj pesmi, ali pitanje je za i uopsteno)) mora na 'na svoj' nacin kompresovati, odraditi EQ, penovanje naravno svaki za sebe, i verovatno neki trik oko reverb-a i delay-a...? Autotjun je tu upotrebljen, to je irelevantno skroz
jocasrb is offline   Reply With Quote
Old 27-09-2016, 11:56 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Kako spojiti ovoliko vokala?

Kao što sam ja sažeo svu mentalnu snagu i pribranost da izdržim da saslušam ovo "tvoje" đubre, probaj da poslušaš "moje" đubre...

https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ

S' tim što "moje" đubre je iz 1975. god, je ograničeno na moguć broj kanala na tadašnjoj tehnici...cenim 4-5-6 kanala max... posvećenih vokalima...

S' obzirom da su englezi...ako su imali 24 za sve...mada sumnjam...ali pre će biti 16...no to nije sad ni bitno...

Planovi!

Šta je prvi plan, drugi itd...

Kako postaviti planove?

Pa jbg, nema magične formule. Da ima, ne bi ti sad pitao, već bi Google rekao svoje.

Rad, vežba, slušanje, rad, vežba, slušanje...

Voleo bih da mogu preciznije da ti pomognem... Kombinacija EQ, kompresije, pre svega usnimavanja, čak izbora pozicije i mikrofona pri usnimavanju itd...

Ali, ono što ti ide na ruku je ovo vreme u kom sve više ljude boli K za muzičke finese, pa svašta uveliko prolazi...

No verovatno su to mislili i za Queen te '75. ...

Eto...istorija se ponavlja...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 12:10 AM   #3
jocasrb
Member

Da, zaboravio sam i da oni imaju tu verziju, oba 'djubrad' lepo zvuce..

Aha okej, da eto nisam razmisljao i o tom poslu sa mikrofonom, to takodje dosta menja... Hvala na brzom i a korisnom odgovoru!
Old 28-09-2016, 12:45 AM   #4
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

Ako te zanima kako da napises aranzman za 4, 5, 6 glasova, probaj na nadjes knjigu Modern Jazz Voicings, naravno pod uslovom da imas vec neko znanje muzicke teorije.
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 06:59 AM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

U pesmi Bitlsa Because iz 1969. nasnimljeno je devet glasova (tri Bitlsa tri puta). Ukupan broj kanala za sve vokale i instrumente je osam. Snimali i miksali Džef Emerik i Fil Mekdonald, tada u svojim ranim dvadesetim, sa par godina iskustva. Nekad je moglo i tako.
Old 28-09-2016, 01:24 PM   #6
komil
Member

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
...
S' tim što "moje" đubre je iz 1975. god, je ograničeno na moguć broj kanala na tadašnjoj tehnici...cenim 4-5-6 kanala max... posvećenih vokalima...
Mala digresija, ali, to nije baš par kanala za vokale. Ja sam očistio i raščlanio multitrack i u Cubase-u sam došao na preko 60 kanala za pesmu, plus što su neki kanali beking kanala još ostali nepovratno sabranih bar 4 vokala u jednu traku. Istorija kaže da su valda nekih pola meseca proveli u studiju samo pevajući backing vokale i time potrošili basnoslovno mnogo novca na studio. Pravljeno je toliko verzija i podmikseva na trake, da je traka često, po rečima Briana Maya, postajala svetla i maltene providna od tolikog nasnimavanja. Neko ih je izbrojao 180.

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
S' obzirom da su englezi...ako su imali 24 za sve...mada sumnjam...ali pre će biti 16...no to nije sad ni bitno...
Koristili su 24-kanala, pa bouncovali, tako je neko izbrojao da je u suštini korišćeno 180.

S tim što mislim da su bubnjevi snimani u nekom drugom studiju na 16, i tu je nastala i mala začkoljica. Inače, doboš je na bubnjevima trigerovan za onaj rok deo pesme. Ima jedan poseban kanal trigerovanog doboša, klot udarac bez ikakve dinamike. Generalno su bubnjevi i najproblematičnije deo te pesme, moglo je i trebalo to bolje odsvirati.

Last edited by komil; 28-09-2016 at 01:32 PM.
komil is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 02:44 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ima na Jutjubu dokumentarac o pesmi, a u trećem delu Brajan Mej demostrira i analizira višekanalnu traku. Što se tiče bubnja, on je njima bio dobar, a publika se uglavnom složila sa njihovim ukusom

Pozdrav,

Vasa

Old 28-09-2016, 03:18 PM   #8
komil
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ima na Jutjubu dokumentarac o pesmi, a u trećem delu Brajan Mej demostrira i analizira viÅ¡ekanalnu traku. Å*to se tiče bubnja, on je njima bio dobar, a publika se uglavnom složila sa njihovim ukusom
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga Ma, tu pesmu nosi Fredi, maltene sve ostalo je tu drugi plan. Ne kažem da su bubnjevi loÅ¡i, nego je to jedino Å¡to je moglo biti bolje u tom legendardnom snimku. Čak su i malo raÅ¡timovani, Å¡to ne bi trebalo da se deÅ¡ava. Mix je tu urađen veÅ¡to i zamaskirao je to koliko se može. Na kraju krajeva, gleda se sveukupno, slažem se.
komil is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2016, 03:45 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by komil View Post
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga
Ne znam koliko si radio u analognom okruženju sa trakom kao medijem, ali kad prevučeÅ¡ traku preko glave onoliko puta koliko je potrebno za sva silna dosnimavanja i podmiksovanja (bounce-ovanja) kojima su oni bili skloni... pozdravi se sa tranzijentima i visokim tonovima. Visoke si joÅ¡ i mogao da rekreiraÅ¡ spravama poput Aphex Aural Exciter-a i sličnih, ali tranzijente baÅ¡ i ne. Jebiga, Å¡ta ćeÅ¡ onda nego da trigerujeÅ¡?

Ali sve to nema veze sa time kako je odsvirano, jer je svirano u triju i odsvirano ultra tight. Ako se bubanj i raÅ¡timovao između dva tejka niko normalan ne bi terao bubnjara da se doÅ¡timava dok ova dvojica bleje i motaju džointe osim ako mu nije pukla plastika na doboÅ¡u. Ljudi nisu snimali kanale nego zajedničko izvođenje (koliko god se viÅ¡e moglo), za razliku od Kanjea Vesta.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Inače, nekad davno sam video track sheet sa kanalima za Radio Ga Ga (valjda), gde je doboÅ¡ podebljavan svim i svačim (između ostalog i Simmons drum generatorom), mada je to već bio drugačiji tip produkcije (koja je zahtevala estetsku hirurgiju).
Old 28-09-2016, 04:51 PM   #10
jocasrb
Member

Kako sam skapirao: kako hor funkcionise mora tako i da se snime vokali...sa dubljim vokalom (bas vokal), sa visokim glasovima itd...reko bih, isti ton sa razlicitim oktavama

ne znam teoriju pa se eto tako prostacki izrazavam, ali nadam se da je ideja pogodjena..
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules