Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-10-2014, 09:04 AM   #21
Darsus
Member

Default Re: Problem u mono preslu?avanju

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
A kako glasi konkretno pitanje?

Pozdrav,

Vasa
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu. Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2014, 10:38 AM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Darsus View Post
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu.
A, to Pa ako ima isti „problem” kao Millow, onda to i nije problem nego pojava Normalno je da će se stereo gitara tiše čuti kada se sluša mono. Ni Basket Case od Green Day-a ne zvuči baš spektakularno kad se sluša mono. Ali u oba slučaja zvuk ima isti karakter i u stereo i u mono slušanju, a to se računa.

Drugo, ne možemo da razgovaramo konkretno ako nismo čuli konkretan snimak

Quote:
Originally Posted by Darsus View Post
Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?
Dve stvari su važne (po mom mišljenju):

1) Što manje stereo signala (pa i reverba), to je lakše napraviti širok i dubok miks koji je fazno sređen.

2) Mono trake koje su van centra: što su ekstremnije panovane levo ili desno, to ih je lakše pojačati bez straha da će maskirati vokal ili nešto drugo što je važno (solo, temu ili već nešto slično). A onda će i u mono slušanju biti dovoljno glasne. Sve to naravno pod uslovom da je aranžman spakovan kako treba i da su EQ-i OK.

Lično sam sklon tome da što brže postavim balanse i panorame instrumenata, pa onda neko kraće vreme slušam mono sa tako postavljenim panoramama i čačkam reglere (virtualne, naravno) i EQ, pa se vratim na stereo slušanje i samo s vremena na vreme pritisnem mono dugme.

Ona stvar sa slušanjem van prostorije je ustvari takođe neka vrsta mono slušanja, s tim što se tu čuju samo niske i srednje frekvencije, a one su obično najkritičnije. Nema visokih da te lažu kako si opasan baja Da ne dužim.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-10-2014, 03:03 PM   #23
Darsus
Member

Odlicno, to sam i zeleo da cujem. Zanimalo me je zato sto ne panujem cesto jer i nemam neke potrebe, a bice mi korisno kada se susretnem sa tim problemom nekad u buducnosti. Hvala.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2014, 03:20 PM   #24
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Rjesavam te probleme tako sto ih sasijecem u pocetku, tj ne 'dozvoljavam' im da se 'dese' pazljivim odabirom zvukova, broja instrumenata i 'vizijom' aranzmana od pocetka.

Ako ne pazis od starta vece su ti sanse za tu problematiku... A tu problematiku nekad ni ne mozes da rijesis osim da se vratis nazad.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 03-11-2014, 01:45 AM   #25
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Sjajna tema i sjajni odg. Ako ima jos neki korisni savet ili kako vi to radite, pisite.
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2017, 09:40 AM   #26
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Moram oživeti ovaj topic.

Kako rešavate problem sa stereo vst klavirima kad su oni bitan element pesme a imaju popriličnu stereo širinu? Ja sam primoran da ih često pretvaram u mono i centriram ili da ih "suzim" sa si imager-om ili sličnim alatima (da ne spominjem to što dosta renomiranih vst proizvođača imaju fazne probleme u mono-u, pa često izgube na visokim).
VladaNS is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules