Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-09-2013, 11:47 AM   #31
EDO GRAND
Member

Smile Re: paralelna kompresija

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ajde da vidim da li sam shvatio: izlazis sa kompa na analog suming pa se vracas u komp, jel tako ?

Da bi cuo nesto od efekata sa "IN" kanala u Cubaseu (nisi napisao da li koristis Cubase, pa cu pretprostaviti da je to u pitanju), treba da odaberes onaj mali zvucnik na kanalu, ako vec nece sam, kada je RECORD na kanalu ukljucen. Takodje treba da u podesavanjima za ASIO drajver u Cubaseu (Devices > Device setup > VST Audio System > ASIO) iskljucis DIRECT MONITORING (ako je tikovano, tj ako je selektovan kvadratic, odselektuj ga) i trebalo bi da proradi...
Kada je Direct Monitoring ukljucen, ne cuju se ulazni plaginovi i efekti i vrsi se preslusavanje ulaza sa najmanjom mogucom (hardverskom) latencijom.
Da,sa kompa u analog i nazad .
Koristim cubese ,tako da cu odma to sutra da pokusam.Taj problem mi niko nije znao objasniti,nadam se da si mi pomogo,da vec jednom rjesim to . ;-) Pokusat cu sa tim direkt monitoringom ,ako mogne tako.

Recimo kad snimam mix stavim levo mono i desno mono i kad stisnem.zvucnik ja cujem sta snimam,al kad na taj in u kompu.gdje mi izlazi signal toga svega ,tu nemogu cuti nista kad stavim.
velikoo hvalaa ,nadam se da ce da proradi.
EDO GRAND is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2013, 01:30 PM   #32
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: paralelna kompresija

E da, pazi na te krugove (feedback) u preslusavanju. Onako kao pre (DM ukljucen) ih nije bilo, ali sada moze da ih bude... Zato i postoji taj Direct Monitoring (hardversko preslusavanje kroz karticu, ne kroz softver)

Druga solucija bi ti bila da na samom kanalu koji saljes, stavljas efekat, a ne na ulazni kanal (IN) u kompjuter. Npr klavir, pa recimo na taj kanal sa klavirom, stavis delay, pa na OUT. Taj OUT vratis kroz sabirnicu u IN i trebalo bi da cujes klavir sa sve delay efektom, kao sto su ti predhodno i preporucivali Arthur i ostali. U ovom slucaju ostavis Direct Monitoring ukljucen.
Old 14-09-2013, 02:03 PM   #33
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
...
Druga solucija bi ti bila da na samom kanalu koji saljes, stavljas efekat, a ne na ulazni kanal (IN) u kompjuter. Npr klavir, pa recimo na taj kanal sa klavirom, stavis delay, pa na OUT. Taj OUT vratis kroz sabirnicu u IN i trebalo bi da cujes klavir sa sve delay efektom, kao sto su ti predhodno i preporucivali Arthur i ostali. U ovom slucaju ostavis Direct Monitoring ukljucen.
Ako sam ja dobro skapirao on hoce da stavi EQ ili COMP na ulazu posle sabirnice a ne da stavi efekte na izlaz pre sabirnice(što bi značilo 4 stereo/8 mono EQ ili COMP na izlazu umesto jednog na ulazu)
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2013, 02:27 PM   #34
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

@EDO - snimi taj mixdown sto ide iz SPL-a u komp pa posle dodaj efekte koje hoces. Koliko razumem, ti procesiras out iz SPL, koji je sabrao sve kanale, pa na taj njegov finalni stereo out koji vracas u komp stavis neki kompresor il sta vec.
Nema potrebe za tim - snimi 'suv' mixdown iz SPLa, pa posle 'obradjuj' taj audio. Obicno se radi da se stavi neki analogni kompresor na output iz summing box-a kad si vec izasao 'napolje' analogno.

Pored toga, SPL ima master insert, u koji mozes da patchujes i plugin da vrsi neki master out procesing, ali mi je sad to previse komplikovano da objasnim...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2013, 02:38 PM   #35
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
Ako sam ja dobro skapirao on hoce da stavi EQ ili COMP na ulazu posle sabirnice a ne da stavi efekte na izlaz pre sabirnice(što bi značilo 4 stereo/8 mono EQ ili COMP na izlazu umesto jednog na ulazu)
Da, da, u pravu si, on hoce da radi neki mastering sabranog zvuka preko te sabirnice, a muci ga sto ne cuje sta stavlja od efekata. Sto rece Everbeatz, moze i tako, snimi suv mix, pa radi posebno, ali on je vec rekao da to radi tako sada, a da bi voleo da cuje taj plagin na ulazu...

Direct Monitoring ga trenutno (verovatno) sprecava da cuje efekat na ulazima, ali ce morati da odradi ruting da izbegne feedback sa ulaza. Taj insert point bi isto tako bilo dobro upotrebiti, jako korisno - upravo za ovakve stvari.

EDIT: Evo sad sam bacio oko na SPL Mix Dream. Sprava je zver, ima sve i svasta, insert point i na masteru i na svakom kanalu posebno, posebne izlaze za monitoring, peak limiter, stereo expander... Zato se i zove MixDream
Old 14-09-2013, 03:53 PM   #36
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Nema potrebe za tim - snimi 'suv' mixdown iz SPLa, pa posle 'obradjuj' taj audio. Obicno se radi da se stavi neki analogni kompresor na output iz summing box-a kad si vec izasao 'napolje' analogno.
Mislim da čova ba? hoće da čuje uticaj efekta dok jo? radi miks a onda mislim ima smisla...moguće je da nema outboard sa kojim bi to izveo ili jednostavno ?eli to da proba ba? sa određenim plugom..
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2013, 04:07 PM   #37
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Mislim da čova ba? hoće da čuje uticaj efekta dok jo? radi miks a onda mislim ima smisla...moguće je da nema outboard sa kojim bi to izveo ili jednostavno ?eli to da proba ba? sa određenim plugom..
Onda nek odradi to na master insertu SPLa - ima u manual-u sve objasnjeno
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2013, 04:27 PM   #38
EDO GRAND
Member

Quote:
Tacno,zelijo bi cuti efekat u mixu , koji recimo koristim u masteru.
Lakse je za rad ,jel odma.cujes zavrsnu sliku i odma podesavas u mixu stvari.

POZZZZ
Old 14-09-2013, 04:27 PM   #39
EDO GRAND
Member

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Onda nek odradi to na master insertu SPLa - ima u manual-u sve objasnjeno
Hvala kolega za inf.moram da prelistam taj manual.
POZZZZ
Old 14-09-2013, 05:03 PM   #40
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by EDO GRAND View Post
Hvala kolega za inf.moram da prelistam taj manual.
POZZZZ
Uradi to svakako. Taj SPL je mocna zver - moze svasta sa njom da se uradi. U kombinaciji sa DAWom, opcije su mnogobrojne. Ovde mozemo samo da te uputimo sta i kako ako negde konkretno zapne, kao ovo sa preslusavanjem ulaza, ali ces sam morati da uradis ceo ruting, jer najbolje znas sta i kako tebi treba. Ima kod njih na sajtu dosta objasnjenja i primera povezivanja - do duse na engleskom...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules