Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2013, 09:41 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Jesi probao sa isključivanjem jezgri? Jel ima kakve razlike u prosječnim uvjetima kućne produkcije?

Inače, jučer sam na netu pročitao da sa Win 7 i 8 nema više potrebe stavljat priority procesuiranja na background tasks.
Pa kada podignem prag za parkiranja za sva jezgra, vidi se pad performansi, npr u 3D aplikacijama, sve krene da secka... Svakako ima razlike. Mozda ne toliko ocigledne kada se prag stavi na neku optimalnu vrednost, ali kako su u audiju i te milisekunde bitne, mislim da je najbolje skroz ga ukinuti. Pre svega, alatka sluzi da proveris trenutno stanje jezgara - neko je rekao ranije, kako se mogu jezgra isparkirati i iz power options - pa eto - gasite ih kako zelite, a ovde se to moze proveriti vizuelno.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 10:36 PM   #2
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Pa kada podignem prag za parkiranja za sva jezgra, vidi se pad performansi, npr u 3D aplikacijama, sve krene da secka... Svakako ima razlike. Mozda ne toliko ocigledne kada se prag stavi na neku optimalnu vrednost, ali kako su u audiju i te milisekunde bitne, mislim da je najbolje skroz ga ukinuti. Pre svega, alatka sluzi da proveris trenutno stanje jezgara - neko je rekao ranije, kako se mogu jezgra isparkirati i iz power options - pa eto - gasite ih kako zelite, a ovde se to moze proveriti vizuelno.
Nisam jo? probao isključivat core parking, al sad vidim da se ne radi o jednostavnom onemogućavanju spavanja jezgri nego se u tom procesu moraju određivati pragovi?
Mislio sam da se mo?e jednostavno isključit tako da sve jezgre i threadovi djeluju u svakom trenutku!?

Radi li se tu o opcijama u softveru koji daje uz isključivanje mogućnost postavljanja pragova ili se ba? moraju postaviti pragovi kako god okrene??
silzg is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 10:42 PM   #3
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Nema razloga da se core parking ne isključi u potpunosti. Koliko znam, jedina dobit od njega je smanje na potro?nja. Na ma?ini koja radi za audio, nema ba? mnogo potrebe za tim.

Quote:
Nisam jo? probao isključivat core parking, al sad vidim da se ne radi o jednostavnom onemogućavanju spavanja jezgri nego se u tom procesu moraju određivati pragovi?
Ma kakav prag, isključi? ga potpuno, tj postavi? da je prag 0 ili kako već
http://forum.cakewalk.com/Windows-7-...-m1861804.aspx
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 11:08 PM   #4
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Nema razloga da se core parking ne isključi u potpunosti. Koliko znam, jedina dobit od njega je smanje na potro?nja. Na ma?ini koja radi za audio, nema ba? mnogo potrebe za tim.

Ma kakav prag, isključi? ga potpuno, tj postavi? da je prag 0 ili kako već

Tek sam prije par dana pre?ao sa Phenom 965 BE na i7 3770k pa mi je to područje novo. Pretpostavljao sam da isključenjem samo čini? jezgre i threadove spremnije za akciju.
Znam taj tekst sa cakewalk linka ali mi se čini da je to jako stari tekst. Inače, primjetio sam jednog promotora iz Sonar tabora koji je jedini slu?beno poprilično hvalio Win 7 (kad se tek pojavio). Do dana?njeg dana nisam nai?ao na niti jednog predstavnika etablirane audio tvrtke koja je tako ne?to napravila. To je razlog za?to sam pomalo skeptičan kada su njihovi forumi u pitanju.
Naravno da to ne mora značit da čovjek la?e. Dapače, mo?e značit da je biser. Kakogod, imam vi?e vjere u iskustva foruma?a.
Old 03-09-2013, 02:15 AM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Core parking = jedan nacin power saving-a procesora. Power saving = audio performance killing

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Ma kakav prag, isključiš ga potpuno, tj postaviš da je prag 0 ili kako već
Mislim da je to nepotrebno cimanje sa regeditom... Postavio sam link za programcic, par postova gore... Mali .exe fajl, koji omogucava manipulaciju sa core parking procesom. Ima opciju i da se ubaci u "power options", pa se moze izabrati u power optios shemi kao nova stavka "core parking - off" Nije TSR tip programa (ostaje rezidentan u memoriji), vec "tweakuje" registry automatski, bez potrebe da se smarate sa copy-paste... Sto je najbolje - radi u realnom vremenu, probao sam. Da ne ponavljam, moze i da prati aktivnost graficki, tako da znate sta vam se desava u sistemu - npr kako radi po defaultu, bez tweakovanja... (meni su zadnja cetiri jezgra bila skoro vecinom ugasena, sem kad ih "nagazim" sa par programcica, tad se probude, sada sva jezgra rade, treshold na 0 - core parking ugasen. Easy as that! )

Evo, posto ste lenji da downloadujete 5mb sa neta, postavicu i sliku

Inace, stara je fora da se preko regedita ubaci stavka da nikad ne gasi jezgra. Ja sam davno presao na Win8 i ta stavka vise nije ista - nisam siguran da li radi. Ovaj programcic daje uvid sta se desava i sem prostih off i on, moze podesiti prag posle koga se jezgra parkiraju - npr ako stavis da ispod 70% opterecenja CPU parkira jezgra - znaci da jezgra koja su ispod 70% iskoriscenja - ulaze u rezim parkiranja.

Problem u windowsu je taj, sto softver odredjuje kada se jezgra gase, sto znaci, postoji odredjena zadrska u prelazu iz ukljuceno-iskljuceno stanja. Negde moze da izazove drop-oute zvuka, krckanje i tako dalje. Zasto bi to radili na audio platformi, na njoj ne koristim baterije i nemam 60+ racunara, pa da mi je "green opcija" na prvom mestu...

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Tek sam prije par dana prešao sa Phenom 965 BE na i7 3770k pa mi je to područje novo. Pretpostavljao sam da isključenjem samo činiš jezgre i threadove spremnije za akciju.
Znam taj tekst sa cakewalk linka ali mi se čini da je to jako stari tekst. Inače, primjetio sam jednog promotora iz Sonar tabora koji je jedini službeno poprilično hvalio Win 7 (kad se tek pojavio). Do današnjeg dana nisam naišao na niti jednog predstavnika etablirane audio tvrtke koja je tako nešto napravila. To je razlog zašto sam pomalo skeptičan kada su njihovi forumi u pitanju.
Naravno da to ne mora značit da čovjek laže. Dapače, može značit da je biser. Kakogod, imam više vjere u iskustva forumaša.
Sonar je prica za sebe. Iako ponekad izgleda trapavo i traljavo, zapravo su ljudi iz Cakewalka prvi ubacili 64bitnu podrsku za plaginove - prvi su optimizovali svoj DAW za WIN8 na primer (napredno iskoriscavanje grafickog podsistema win 8 - rasterecenje cpu-a... ili bar tako kazu) i ubacili kompletnu podrsku za touch ekrane. Momci idu ispred svog vremena, ali stvarno bi mogli malo da se zaustave i pregledaju stare bagove koje vuku vec ko zna koliko dugo... Jos ako se uzme u obzir da iza njih stoji ime kao sto je Roland...
Old 03-09-2013, 02:43 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

E, da. Ako ste ostavili C1E u BIOSu (na plocama koje ga podrzavaju) na - ukljuceno - ugasite. Ako imate novije generacije CPUa, C1 pokrece SPEEDSTEP i menja frekvenciju u zavisnosti od opterecenja. Skoro uvek je ON. Jos je gore od parkiranja jezgara...

VAZNA NAPOMENA: Ako ugasite C1E u biosu - zaustavicete ugradjeni hardverski power saving CPUa i potrebno je da ispratite temperaturu pri koriscenju !
Old 03-09-2013, 11:38 AM   #7
silzg
Member

silzg's Avatar

Jel postoji opcija da se C1E i Speedstep isključi samo u jednim Windowsima, dakle iz Windowsa?
Pitam zato što sam na dual boot-u i u ovim windowsima koji nisu za produkciju su mi bitne power saving prednosti. To mi je jedan od bitnih razloga zbog čega sam i prešao na i7 IB.

Da li se isključenjem Speedstep-a isključuje i Turbo?
Hvala.

edit: sad baš čitam na netu da Turbo ovisi o tome dal su jezgre uključene/isključene.
Tek kada je jedna ili više parkirana turbo se uključuje po potrebi.
To znači da se dizejblanjem core parkinga isključuje Turbo Boost.
U tom slučaju bih radije odredio pragove uključivanja jezgri.

Last edited by silzg; 03-09-2013 at 12:49 PM.
Reply

Tags
optimizacija windows 7

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules