|
|||||||
| Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Banned
|
fixed vs floating point, dsp vs cpu...
Last edited by psionic; 22-08-2013 at 08:28 PM. Reason: Provokacije bez potrebe. Drzi se originalnog posta... |
|
|
|
|
#2 |
|
Superoperater
|
Because fixed point operations can produce results that have more bits than the operands, there is possibility for information loss. For instance, the result of fixed point multiplication could potentially have as many bits as the sum of the number of bits in the two operands. In order to fit the result into the same number of bits as the operands, the answer must be rounded or truncated... Wiki Ne verujem da smo na dovoljno visokom nivou znanja da diskutujemo o tome koji je nacin rada bolji za audio - ali zadnji sistem na racunaru koji je imao Fixed Point je bio ProTools... Sada je i za njega to davna proslost. Yamaha O2R96 koristi u nekim segmentima superiorniji Floating Point, u nekim Fixed Point. Prvi je tezi za obradu, zahtevniji po pitanju resursa, ali sa vise tacnosti - bez obzira na "klasu" promenljivih, dok Fixed point moze da "gresi" i najbolje radi sa istom klasom promenljivih brojeva. U teoriji - kompjuter je superiornija racunaljka od digitalnog miksera Yamaha. Ali to nije jedini digitalni mikser, novija vremena, valjda rade neke novije, naprednije sisteme... DSP je samo mali CPU - i nista vise... |
|
|
|
|
#3 | |
|
Banned
|
Quote:
a protools je presao floating zato sto ih boli k... i kozumeri su zadovoljni...i necuju razliku... a ovi sto cuju svakako imaju ssl-ove i miksaju otb pa ih boli k... njima je isto fixed ili floating....svima dobro.... Last edited by spdif; 22-08-2013 at 07:18 PM. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Superoperater
|
Ne mora da znaci, ne moram da googlam. RISC procesor za racunar = Motorola 68xxx na primer...
Prednost RISC - veca brzina u radu na istim frekvencijama, jer se podaci izvrsavaju direktno Mana - komplikovano za programiranje, jer programer mora da vodi racuna o nacinu izvrsavanja Kompjuterski CPU je CISC, pa sad i MAC kako su presli na Intel, ali bez obzira, dovoljno je brz da stigne da u realnom vremenu obradi podatke i tacno izracuna sta mu je zadato (to je jedino bitno) Ne znam kako bi povecan odziv DSPa uticao na samo miksovanje i kvalitet istog... Quote:
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Banned
|
Quote:
a za fixed sabirnicu treba ozbiljan programer koji KOŠTA a foating moze napisati svaki klinjo koji zna neki k.... Last edited by spdif; 22-08-2013 at 07:24 PM. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Pozdrav, Vasa
|
|
|
#7 | |
|
Superoperater
|
Quote:
Uh, svi pisemo istovremeno, ovo se pretvorilo u chat @spdif Taj album je radjen 1997, u doba ranog detinjstva ITB miksovanja. Tad racunari i nisu bili narocito dobri, zapravo su bili prilicno neupotrebljivi za miks, softver nerazvijen i bagovit... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Banned
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Superoperater
|
Ne mozes tako olako da pripises uspeh tog miksa konzoli, sam si se slozio da to ne moze biti toliko odlucujuci faktor u miksu...
Ne branim ja sad ITB, samo kazem da bi TEORETSKI to sve trebalo da bude jako slicno... U praksi - zavisi od 1001 razloga. Mozda me taj oksford inspirise da miksam 10 puta bolje, mozda su mu algoritmi superiorni (jer ih ne rade niskobudzetni programeri na primer) i tako dalje. Bottom line - Digitalna konzola, prednost - sve na jednom mestu - moraju da budu sve komponente HQ, ukljucujuci i softver, da bi na kraju dobio kombinaciju koja radi. Na nekom skupom pultu, sve je top-notch, kosta i - radi. Ukljucis u struju i to je to. ITB je sve previse - korisnicki, lako se zajebati i u lanac ubaciti nesto sto te sputava, nesto sto degradira, mukotrpan proces zaokruzivanja citave price - ali na kraju - mnogo vece mogucnosti za kreativan rad... bar po meni. Bilo kako bilo... kad dodjem do oxford stola, podelicu sa vama neka licna iskustva Mala nedoumica: gde zavrsava ITB, a gde pocinje OTB, u ovom slucaju ![]()
|
|
|
|
|
#10 | |
|
VIP Member
|
Quote:
? Ma naravno da znam da zna? (a zna i @spdif), nego znam da zna? i da ja... onako... uvek koristim priliku da se ?egačim sa tehnologijom. Svaka je dobra, dokle god mo?e da po?alje signal levo-desno, bli?e-dalje, da ga sti?a i pojača, da ga osvetli ili zatamni i da mu skine blato negde između 140 i 250Hz Poređenje između Jamesa Taylora na Oxfordu i bilo koga drugog ITB je kao poređenje Politike od 7. novembra 1984. i Blica od juče. Jedino ?to im je zajedničko je da se i dalje ?tampaju na hartiji i da sadr?e slova i ilustracije. Hartija je danas čak i bolja, font je čitkiji, samo fale novinari i lektori... Pozdrav, Vasa
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|