Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-08-2012, 06:18 PM   #1
beboplu
Member

Default Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Quote:
BTW, MyRoom je slicno nastao...
Eto vidis , no ne radim aj to da nekom pokazem nesto nego radim jel meni treba A mojoj kceri treba soba hehe eto gdje ces boljeg pokretaca
Vuk sit a ovce na broju

Quote:
Nemoj pokrivati drvo od bad difuzora, treba da reflektuje sto bolje taj deo sto sluzi za refleksije. Iza BAD panela moras staviti svu izolaciju da bi smirio niske frekvencije... tako da o difuzorima razmisljaj na kraju kada izmeris odziv u sobi i nemas znacajnih ludila ispod 100Hz...
Zar bi sloj neke lagane tkanine toliko po?emerio funkciju. Mislim pitam jer me zanima.

Quote:
ja bih razmotrio lepljenje osb direktno na plocice...
taj elasticni sloj ce opet napraviti neki sumanuti trap na podu na oko 300Hz sto ce promeniti karakter prostorije.
Mislio sam i ja da bi ih stavljao direktno na plocice jer je sve lijepo iznivelirano no mislio sam na ovaj nacin dobiti jos jedan sloj kojim bi razdvojio nesto tipa la?ni floating.

Ti mu reci da ti je studio u haosu i da imas previse posla... ili ga teraj da sedne, ili cak legne ... ...

Quote:
Ne znam na sta konkretno mislis... ali ne moram ja sve da znam...
Evo skica.

Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap.
Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati.
Evo na to sam mislio s ovom slikom jer na desnoj strani na zadnjem zidu imam vrata tu je ulaz u prostoriju tako da super chunk na zadnjem zidu ne mogu biti smjesteni. pa sam vidio i procitao negdje da dva bass trap panela mogu "zamijeniti" super chunk a po?to sam shvatio da je simetrija bitna onda bi na tom zadnjem zidu radio i s jedne i s druge strane isto.
Attached Images

beboplu is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2012, 06:55 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
Eto vidis , no ne radim aj to da nekom pokazem nesto nego radim jel meni treba A mojoj kceri treba soba hehe eto gdje ces boljeg pokretaca
Vuk sit a ovce na broju
Ma rekli su mi da ne moze... doduse, nisu mi obecali Nobelovu nagradu...
Quote:
Zar bi sloj neke lagane tkanine toliko po?emerio funkciju. Mislim pitam jer me zanima.
DA!!!
BAD panel proizvodjaci pokrivaju jer se on najcesce koristi za arhitektonsku akustiku, ne za studija... tako da je tamo stvarno svejedno... ali u studiju refleksije moraju biti prave refleksije u odnosu na apsorpciju, inace opet dobijamo mrtav prostor u nekom frekventnom opsegu.
Quote:

Mislio sam i ja da bi ih stavljao direktno na plocice jer je sve lijepo iznivelirano no mislio sam na ovaj nacin dobiti jos jedan sloj kojim bi razdvojio nesto tipa la?ni floating.
Ne pobogu! lepi direktno na pod ako mozes.
Quote:
Ti mu reci da ti je studio u haosu i da imas previse posla... ili ga teraj da sedne, ili cak legne ... ...

Evo skica.

Zid ispred stola (znaci zid u koji cu gledati) ce u kutevima imati super chunk princip od poda do plafona. Na zidu koji ce biti iza mene bi napravio kutne bas trapove ali principom da bi slozio pravi kut s bas trapom kao s donje slike( zeleni trapovi ) i vidio bi ako bi trebao ispred toga bi postavio okrugle bas trapove pomicne jer nekako po mojem razmisljanju bi to moglo jos dodatno pomoci jer ako mi val prolazi kroz 2 bas trapa , ajmo to tako nazvati , mislim da bi to moglo funkcionirati jer val dolazi do prvog bas trapa (okruglog pomicnog) prolazi kroz njega i odlazi do slijedeceg bas trapa koji je na zidu udaljen i propustan, val prolazi i kroz taj bas trap te zbog udaljenosti od zida se val odbija (jedan dio) od zida i ponovo prolazi u povratnoj putanji kroz bas trap.
Okrugli bas trapovi nisu ni blizu toliko efikasni kao ostalo... samo trose prostor za dzabe.
"objasnjenje" tvoje na kraju nisam uspeo da procitam do kraja, skroz sam se pogubio... uglavnom ako imas mesta.. stavi ugaone apsorbere gde god mozes, ali prati simetriju... pri tom ne zaboravi da imas i plafonske uglove, koji se mogu iskoristiti... nadji kompromis
meri pre i posle svakog tretmana, pa vidi koliko ti se to isplatilo ili ne.
Quote:
Ono sto se mora po meni paziti je da se ne dogodi pomak u fazi. No o tome jos moram malo razmisljati.
Kakav pomak u fazi???
Quote:
Evo na to sam mislio s ovom slikom jer na desnoj strani na zadnjem zidu imam vrata tu je ulaz u prostoriju tako da super chunk na zadnjem zidu ne mogu biti smjesteni. pa sam vidio i procitao negdje da dva bass trap panela mogu "zamijeniti" super chunk a po?to sam shvatio da je simetrija bitna onda bi na tom zadnjem zidu radio i s jedne i s druge strane isto.
STavi na ugao od plafona i zadnjeg zida... a cilindricne napravi pa sam ustanovi koliko su pomogli..

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2012, 01:12 PM   #3
beboplu
Member

Quote:
Okrugli bas trapovi nisu ni blizu toliko efikasni kao ostalo... samo trose prostor za dzabe.
"objasnjenje" tvoje na kraju nisam uspeo da procitam do kraja, skroz sam se pogubio... uglavnom ako imas mesta.. stavi ugaone apsorbere gde god mozes, ali prati simetriju... pri tom ne zaboravi da imas i plafonske uglove, koji se mogu iskoristiti... nadji kompromis
meri pre i posle svakog tretmana, pa vidi koliko ti se to isplatilo ili ne.
Znaci ovako. Imam za taj zadnji zid gdje su mi na jednoj strani vrata koja su udaljena od zadnjeg zida 6 cm ideju. Pa evo skicirao sam na brzinu ideju. E sad mene zanima dal to tako moze tj. da li ta ideja "glumiti bas trapove" posto za super chink princip na tom zidu, bas zbog vrata, nemam mjesta a nekako mi pomicni chunk nije opcija.
Dolje cu staviti sliku pa komentirajte i iznesite sto vi mislite.
Bitna napomena Paneli bi isli od poda do plafona te bi naravno pratio simetriju i na lijevoj i na desnoj strani tog dijela znaci identicno bi bilo napravljeno i s lijeve i s desne strane sobe. Na zadnjem zidu sam vec zamislio kosinu kako bi razbio pravi kut. a mozda bi jos i u gornjim kutevima radio trokutaste kutne panele.

Quote:
Kakav pomak u fazi???
Pomak u fazi kod povratnih valova istom putanjom sam mislio da bi se mogao dogoditi u vezi ideje koju sam imao kada bi jos ispred tih kutnih bas trapova (panela) stavio okrugli bas trap iste ili neke druge gustoce. Napravio sam takodjer skicu neku na brzinu no mozda se tu i varam jer malo razmisljam o tome pa ne znam da li bi sita uopce dobio tim principom. Sve u svemu povukla me ideja posto ti kutni paneki ne bi mogli biti ne znam koliko sad debeli da stavim ispred nih okrugli bas trap . A izmedju njih da bude zrak pa da s time nesto pametno dobijem no nisam siguran jer ne mogu naci primjere toga na netu a jos manje neka mjerenja iste situacije.
Attached Images

Old 17-08-2012, 01:31 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Znaci ovako. Imam za taj zadnji zid gdje su mi na jednoj strani vrata koja su udaljena od zadnjeg zida 6 cm ideju. Pa evo skicirao sam na brzinu ideju. E sad mene zanima dal to tako moze tj. da li ta ideja "glumiti bas trapove" posto za super chink princip na tom zidu, bas zbog vrata, nemam mjesta a nekako mi pomicni chunk nije opcija.
Dolje cu staviti sliku pa komentirajte i iznesite sto vi mislite.
Bitna napomena Paneli bi isli od poda do plafona te bi naravno pratio simetriju i na lijevoj i na desnoj strani tog dijela znaci identicno bi bilo napravljeno i s lijeve i s desne strane sobe. Na zadnjem zidu sam vec zamislio kosinu kako bi razbio pravi kut. a mozda bi jos i u gornjim kutevima radio trokutaste kutne panele.
Govorim o horizontalnom chunku iznad vrata u horizontalnom uglu. Inace za ove vertikalne, okrugli ili pravougaoni... svejedno... stavi sta god dodatno sto ti se uklapa i nije ti problem pomeriti
Quote:
Pomak u fazi kod povratnih valova istom putanjom sam mislio da bi se mogao dogoditi u vezi ideje koju sam imao kada bi jos ispred tih kutnih bas trapova (panela) stavio okrugli bas trap iste ili neke druge gustoce. Napravio sam takodjer skicu neku na brzinu no mozda se tu i varam jer malo razmisljam o tome pa ne znam da li bi sita uopce dobio tim principom. Sve u svemu povukla me ideja posto ti kutni paneki ne bi mogli biti ne znam koliko sad debeli da stavim ispred nih okrugli bas trap . A izmedju njih da bude zrak pa da s time nesto pametno dobijem no nisam siguran jer ne mogu naci primjere toga na netu a jos manje neka mjerenja iste situacije.
Nista se spektakularno nece dogoditi pre svega zato sto koristis pretezno rezistivne apsorbere (a ne pretezno reaktivne), koji uticu samo na amplitudu zvucnih talasa... i to ne drasticno

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-08-2012 at 01:37 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2012, 08:52 PM   #5
beboplu
Member

Evo nakon duzeg vremena i jos mnogo istrazivanja raznih i puno raznih informacija sa raznih strana zapoceo sam radove na novom studiju.

Za pocetak sve cu korak po korak slikati kako se bude radilo pa tko zna mozda nekome nesto i posluzi u izgradnji studija.

Naisao sam na neke vrlo zanimljive ideje i rijesenja koje bi mogao primjeniti na neke specificne situacije za moj prostor kojim raspolazem.

Evo danas cu samo staviti slike i naposati ukratko sto se radilo a od sutra kreceme s masu novih pitanja jer sam proveo od ljeta u istrazivanju i proucavanju i imam puno nekih novih nedoumica , nejasnoca i pitanja pa cu biti zahvalan Boogyu i ostalima naravno na odgovorima, no kao sto rekoh sada prvo slike i kratki opis

Znaci do sad ste mogli vidjeti plan mog prostora nacrtan u Sketch Up programu no sad cete moci vidjeti zapravo sto je gdje i kako i sto i sve dalje

Prvo sam mijenjao prozore koji su 3 metra u duzinu i 70 cm u visinu jer je stolarija bila iz 60-tih godina i sve je bilo spigano i niej dihtalo nikako a s ulice se culo bas sve uz zatvorene prozore.

Kad su micali stare stokove toliko su bili "pa?ljivi" da su rasturili dobar dio zida tako da su me prvo cekali gradjevinski radovi i moram reci da sam prezadovoljan kako sam to napravio jer nisam prije nikad to radio.
E da samo da napomenem , sve sto se radi i sto ce se raditi sam radim s tim da neke tehnike po prvi put radim. Nakon cementa i pjeska i svega sto dolazi sve oko prozora sam oblozio stiroporom (5 cm) i na to knauf koji sam lijepio i zatiplao. Sve to lijepo izgletao, brusio brusnim papirom 1200 i 2000 i glatkoca je bila kao staklo kad sam zavrsio.

Slijedeci zahvat je bio pod. Naime ja sam imao plocice na podu i cokl od plocica. Nakon dosta istrazivanja razmisljanja pa racunanja financijskih stavaka jer sam limitiran iznosom odredjenih novaca odlucio sam se za osb ploce jer sam zelio drvo na podu. Na preporuku Boogya nisam stavio onu "gumeni" materijal koji se stavlja ispod laminata. Osb ploce su direktno stavljenje na plocice, znaci Osb utor-pero s time da su pricvrscene niskoekspandirajucom Pur pjenom. Ako je bilo iti najmanjeg razilazenja da se vidjela koja crtica medju osb plocama to je zapunjeno finom piljevinom. tako da je sada to sve kao da je iz jednog komada osb-a. Cokle sam presao bijelim primerom i nakon toga jedna ruka boje i izgleda kao novo.

Onda su na red dosli zidovi i farbanje. Sve je ofarbano za tili cas bilo.

Hehe i onda krece nesto na sto nisam racunao.
Kako sam skuzio da je struja u cijeloj prostoriji znaci sve uticnice su na istom osiguracu i na istoj fazi ( u kuci imam tri faze) zelio sam da ne bi se dogodilo da kad se upali lampa neka ili nesti slicno da mi oprema krene cudno raditi odlucio srediti i struju.

E sad je doslo do problema jer trebalo je provucijos jednu zicu kroz crijevo no tu se dogadja super stvar jer skuzim da iako je receno kad se kuca obnavljala majstorima da sve instalacije stave nove oni 1,5 m tog dijela kojije meni bas trebao nisu stavili novo nego su ostavili stau cijev aluminjsku iz 60-tih no na krajeve te cijevi su stavili novu zutu cijev da izgleda kao da su zamijenili i onda shvacam da ta jedna zica ne moze se provesti kroz tu cijev i sto slijedi...?temanje . E sad kad je kuca gradjena ta cijev je stavljena u spoj plafona i zida tako da sam morao od?temati jedan dio plafona. Nema veze bar ce struja biti dobra. I onda shvacam da je to gradnja kad se stavljala trijeska na kojoj je skoro 8 cm zbuke a iznad grede pa 32 cm zraka i onda betonska deka za slijedeci kat. Stvarno imam dobar Air gap od 32 cm
Stavio sam novu cijev u zid i el. instalacije i danas mi je tata zatvorio tu rupu u plafonu jer mi je trbala ipak mala pomoc s time jer nisam nikad jos radio s time da se sve trusi i da se nikakav vezivni materijal ne prima na to no on je nasao rijesenje i eto plafon je zatvoren ponovno.

Uh..malo sam se raspisao detaljno no eto ne sredjuje se studio svaki dan

a sad i slike a od sutra i pitanja nova...
Attached Images

Old 25-11-2012, 08:56 PM   #6
beboplu
Member

i slike dalje...
Attached Images

Old 25-11-2012, 09:01 PM   #7
beboplu
Member

Nakon sto je ofarbano i postavljen osb
Attached Images

Reply

Tags
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules