Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-06-2012, 02:30 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Gradnja kucnog studija - pomoc, sugestije i prijedlozi dobrodosli

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
Pretpostavljam a i citajuci razne postove na forumu sam vidio da stl radi probleme no sto je tu je. Stvar je sto moraju ici minimalno 2 monitora, pult komponente, komp i jos mnogo stvari koje mi trebaju za rad na taj stol tako da to je nesto bez cega ne mogu.
Monitori trebaju biti na stalcima (ma kakve "istine" prikazivali trgovacki katalozi). Komp NE MORA biti na/u stolu posto se moze pristojno odaljiti od njega bez gubitka komoditeta u radu itd...

Ultra glomazni stolovi (ne mikseri) u malim studijima su najvece zlo na koje smo nailazili... ne shvatam odakle poriv za jednu takvu neumerenu zelju... najgore je sto vam proizvodjaci/trgovci idu na ruku...
Na stolu trebaju biti samo najelementarnije stvari koje se moraju u toku rada cesto dohvatiti rukom... sve ostalo moze sa strane i iza...
Quote:
Da li mi netko moze reci gdje i sto je dobro da pocnem prvo raditi akusticki kod sredjivanja prostorije i iz velicine prostora i pozicije koja je na slikama (znaci zamislite da ovaj prostor je jedna prostorija a ne dvije kako je na skicama) kako i s cim bi vi poceli i sto bi sve radili akusticki.
Pozicioniranje zvucnika i slusaoca u sobi (akustickim merenjem) su primarni koraci... posle ide redom...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2012, 09:33 AM   #2
beboplu
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Monitori trebaju biti na stalcima (ma kakve "istine" prikazivali trgovacki katalozi). Komp NE MORA biti na/u stolu posto se moze pristojno odaljiti od njega bez gubitka komoditeta u radu itd...
Boggy stol sam si sam radio po mjerama tako da mi sve stane bas neophodno za rad sto mi konstantno treba a pod monitorima sam mislio na monitore od kompa znaci ekrane. Monitori (zvucnici) su na stalcima

Stol je od Iverala radjen (1,8 cm)

Quote:
Ultra glomazni stolovi (ne mikseri) u malim studijima su najvece zlo na koje smo nailazili... ne shvatam odakle poriv za jednu takvu neumerenu zelju... najgore je sto vam proizvodjaci/trgovci idu na ruku...
Na stolu trebaju biti samo najelementarnije stvari koje se moraju u toku rada cesto dohvatiti rukom... sve ostalo moze sa strane i iza...
Quote:
Pozicioniranje zvucnika i slusaoca u sobi (akustickim merenjem) su primarni koraci... posle ide redom...
Plan je da mi stol i zvucnici budu pomaknuti prema gornjem zidu (tamo gdje je prvo bio predvidjen recording room) i pozicionirani na sredinu

Lijevo od stola bi dosao el. klavir koji je na svojim stalcima

Na suprotnom zidu bi bio kauc koji nije tako jako velik 180 x 80 .

pretopstavljam da su na tom zidu i prve refleksije.

Zid na koji dolazi stol i zvucnici bio stavio knauf i izolaciju u knauf jer je to granicni zid s drugom kucom pa da i sebe zastitim a i njih.

isto tako bi i zid na koji dolazi kauc istim principom izolirao - izolacija - knauf .
Tek tada bi na zidove stavljao absorbere, difuzore (qrd 1d i 2d ) jer imam vec materijal za to od nekih drugih poslova sto sam radio.

Najvise prijedloga konstruktivnih bi mi dobro doslo u vezi postavljanja toga svega u ovoj konkretnoj situaciji.

Pa ako moze pomoc oko toga bilo bi super.

Hvala
beboplu is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2012, 09:47 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
........
Najvise prijedloga konstruktivnih bi mi dobro doslo u vezi postavljanja toga svega u ovoj konkretnoj situaciji.
.......
Nema problema, ja mislim da konstruktivne predloge dobijas, veliko je pitanje da li ih citas pazljivo:
Quote:
......
Nisam spominjao kauce i klavire. Samo zvucnici i slusaoc. NIKO ti "na daljinu" ne moze rasporediti to, bez merenja, a da bude siguran da je to najbolji moguci rezultat.
Ako ces sve rasporediti samo kao obican namestaj u sobi, bolje dizi ruke odmah od akustike, ne trosi ni vreme ni novac ni snagu na nesto na sta nisi jos spreman.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-06-2012, 09:56 AM   #4
beboplu
Member

Quote:
Nema problema, ja mislim da konstruktivne predloge dobijas, veliko je pitanje da li ih citas pazljivo:
Hehe e brini citam , ko spuzva sam. Malo se salim no istina je.

Quote:
Nisam spominjao kauce i klavire. Samo zvucnici i slusaoc. NIKO ti "na daljinu" ne moze rasporediti to, bez merenja, a da bude siguran da je to najbolji moguci rezultat.
Ako ces sve rasporediti samo kao obican namestaj u sobi, bolje dizi ruke odmah od akustike, ne trosi ni vreme ni novac ni snagu na nesto na sta nisi jos spreman.
Nisam ni mislio to rasporedjivati onako kao namjestaj, no samo sam naveo ono sto znam tj gdje moram postaviti klavir i kauc a sav ostali akusticki tretman sam do sad radio sa manje "profesionalnim" metodama no uvijek sam dobio izvrsne rezultate a uglavnom sam postavljao po uhu no mozda sam mislio da postoji i laksi nacin na daljinu no ocito ne postoji

Najbolje kad krenem raditi konkretno pa cu onda pitati sto i kako .
Hvala
beboplu is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2012, 10:02 AM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Poenta je da trazis najbolju poziciju slusaoca za svaki polozaj zvucnika, pa onda izaberes najmanje los rezultat za krajnji. To se najlakse radi mikrofonom i merenjima, dok je "na usi" moguce samo korigovati i poboljsati malo postojecu poziciju, ali to onda traje mesecima. Naravno... pod uslovom da cujes i da znas sta zelis da cujes.

Posto pronadjes poziciju za sebe i slusaoce, radis ostali deo tretmana.

U SVAKOM SLUCAJU se postuje levo-desno simetrija, i po pitanju bass tretmana i po pitanju refleksija...

Reply

Tags
difuzor, kucni studio, studio, trapovi

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules