|
|||||||
| Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Banned
|
Eeee.....zato te stvari treba razdvojiti....na zalost
.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
|
Upravo je "dinamika" ključ razlike u A/D načinu rada.
Ne toliko ni saturacije, headroom-i, kompenzacije,privatizacije i lo/hi passovi...! Cela istina... Nisu toliko ni te konzole "disale", bile "tople" , ne kazem da toga nema, ali je to u dosta manjoj meri nego što se misli. Proveo sam dovoljno vremena u oba sveta i sada znam da je tako i tako i radim. Jebe mi se što bend hoće -3 RMS. Imaš "volume" pa "odšrafi" ako hoćeš glasno! Retko ko pojačava bilo šta sa čega sluša preko 1/4 do 1/3 snage... Imaš brate, pa otpanji... Znam posle ide radio i to, ali i taj radio slušaju 90% neudate žene i izbeglice,zmijanje,narikače,oranje, ona ex-yu sranja, merline,jabuke,kruške i ostala govna... Onih 10% su narkomančine,tuc-tuc,brain-drain... ...to ne(ću da) radim...! To nije ekonomski isplativo, zato nemam puno posla, ali ono što uradim odiše ljubavlju. To je negde u mojoj glavi ok. Vreme je takvo da - da bi se živelo od toga, moraju da se prave takvi kompromisi da bi mi se zgadilo za 15 minuta, i kad već treba da mi se gadi, onda bolje da radim nešto drugo, plaćenije... Sad će me popljuvati ljudi koji od toga žive (ako ima takvih - živih),ali imao sam običaj da uradim nekome nešto "dzabe" , ako je dobro! Na žalost, ni toga nema... Dinamika u filmu je preživela, cak je i naglašenija! Ne znam za film u kom je sound nateran na -10rms... (osim na nekim lokalnim tv stanicama koje puštaju vhs kroz behringer comp/lim )... cak na nekim filmovima smeta! Gledaš tv, neka spika, i onda neko izvadi pištolj... ...Oće dvd da spadne sa tv-a...dok ne nadjem daljinski... ...I tako... ...i pivo...
|
|
|
#3 |
|
Banned
|
Sta ti bi Boki
,nadam se da nisam prekinuo nesto...sacu procitam ....a i ko danas lepo zivi od muzicarenja pa da ti zameri nesto.....nego PIVO Matori ,mogli bi to uskoro da umiksamo...crno i belo npm .
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Sada cim sednem, sve mi zvuci visoko, uporedujem moderne albume sa originala i barem flac-ovima nekih starijih 70-ih, 80-ih i danas mi sve zvuci daleko nervoznije. Te razlike nisam uocavao pre 5-6 godina recimo. Recimo vokal na Hotel California mi je bas kako treba da bude, taman visokih, vokali na novim pop-rock pesmama, preostri, neprirodni ja o tome pricam Masa miksera i ME se slaze da se pored loudness war-a trenutno vodi i brightness war. Ja o tome pricam. I svi zbog tih svih visokih i suludog limitiranja kukaju kako danasnji zvuk nije vise topao. Ja mislim da nije softver tu krivac, vec su krivi ljudi koji tako miksaju, ostro i prekompresovano. Plishani je to lepo objasnio malopre, otud sam ga ja pitao da li je po njemu pametno lowpassovati sve sto se moze . Naravno da necu lowpassovati cinele, ili neke elemente koji treba da stoje visoko. Ali vokale snimljene na Rode NTK, hellyeah I will Last edited by Jan; 13-02-2012 at 10:48 PM. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Banned
|
Ok,ok....nisam pratio ali sada videh o cemu je diskusija
.Jbm-li ga,istina je da je danas sve dosta agresivnije nego nekada....kola su brza,zivi se brze,drugaciji senzibilitet...ali....sta mi tu mozemo u sustini....ja i dalje slusam neki akusticni soft jazz od pre par decenija i uzivam....sta drugo .Pozzzz
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Kvejče, pitaš ribu 'oće li u vodu...
![]() Fuck yeah! Quote:
Da, pa kad se dodje do granice (ne)upotrebljivosti glasnoćom, onda ostaje samo EQ koji može da "istera u prvi plan" nečije (ne)delo...! To je stara fora sa radio reklama, prvo sam kao - prvo urednik, posle producent različitih radija dobijao od mark.agencija "prepucane", smrskane, tehnički polu ispravne radio spotove, a posle su se "smirili" i počeli da šilje visoke tonove, jer je tako lakše ubediti seljačine koje poručuju spot, da "zvuči lepše od ostalih" reklama u bloku... Na žalost, vreme je takvo da "oni odlučuju" o tome...
|
|
|
|
#7 |
|
Member
|
Nekada davno, u ona stara analogna vremena, bilo je jo? nekih sitnih tehničkih zavrzlama koje su nas ?titile od preterane upotrebe visokih. Naprimer, ono ?to zovemo "headroom" u analognim sistemima nikada nije bilo linearno, naročito ne kod magnetofona i vi?ekanalaca, pa čak i kod miksera, i to onih velikih i skupih.
Uglavnom, headrooma je bilo koliko ti srce 'oće (ili i?te) na niskim frekvencijama, ponekad čak i do 28dB (kao npr na MCI JH24)! Ali zato iznad 10 Kila, najvi?e 10dB, a najče?će ni toliko. Prema tome, ?iljenje je bilo onemogućeno u samom startu, pa ako se tokom miksa i drzne? da napanji? visoke, na kraju te sačeka dvokanalna master ma?ina sa istim karakteristikama. Sa druge strane, u ta stara analogna vremena, nisi mogao ni basove da odvrće? mnogo, jer to nije moglo da se re?e na vinil od 33 obrtaja. Mnogo basa = velika lateralna brzina igle = iskakanje iz brazde. Mastering se sastojao u kontroli frekventnog sadr?aja materijala i u ujednačavanju nivoa izmedju trekova, ako to nije bilo uradjeno za vreme miksa. A ovi ?to ?ilje radio reklame... te?ko za podneti! |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|