Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-12-2011, 05:15 PM   #51
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a...

@Arthur

Pa niko to i ne spori, samo je problem mistifikacije razloga zbog kojeg se to desava. A razlog smo valjda utvrdili: ako lopovu das priliku da krade - on ce da krade. Ako zelis da ga sprecis, moras da ga sankcionises na neki nacin - tzv. pravni lek. A ako drzava sistematski izbegava da sankcionise lopova onda to znaci da drzava stimulise kriminal. A drzavni problemi se ne resavaju u SOKOJ-u - sto ne znaci da ne dele odgovornost u ovom slucaju.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2011, 05:32 PM   #52
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Uz svo duzno postovanje svima - kako revolucionarima, tako i ostalima - nesto ne razumem i molim sve nezadovoljne da mi pojasne situaciju...

Kako ostvarujete svoja autorska prava?
Da li ste clanovi SOKOJ-a?
Da li su dela (cijom zaradom niste zadovoljni) uredno prijavljena?
Na kojim medijima su se ta dela emitovala?
Da li su ti mediji uredno dostavili evidenciju o broju emitovanja?
Da li smatrate da su se Vasa dela emitovala vise od dela raznih "profitera"?
SOKOJ je objavio listu 10 najemitovanijih (i najplacenijih) autora prosle godine. Od koga od njih ste Vi emitovaniji?

Posle ove kratke ankete bismo mogli da nastavimo sa revolucijom...

Last edited by Ogi; 18-12-2011 at 05:36 PM.
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2011, 06:22 PM   #53
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Uz svo duzno postovanje svima - kako revolucionarima, tako i ostalima - nesto ne razumem i molim sve nezadovoljne da mi pojasne situaciju...

Kako ostvarujete svoja autorska prava?
Da li ste clanovi SOKOJ-a?
Da li su dela (cijom zaradom niste zadovoljni) uredno prijavljena?
Na kojim medijima su se ta dela emitovala?
Da li su ti mediji uredno dostavili evidenciju o broju emitovanja?
Da li smatrate da su se Vasa dela emitovala vise od dela raznih "profitera"?
SOKOJ je objavio listu 10 najemitovanijih (i najplacenijih) autora prosle godine. Od koga od njih ste Vi emitovaniji?

Posle ove kratke ankete bismo mogli da nastavimo sa revolucijom...
E bas to !
Bas ko sto sam napiosao malo ranije....http://www.rumski.com/forum/showthre...t=39937&page=3

NEMOGU SVI da dobiju iste pare!
Zna se ko su najveci kompozitori i cije se pesme najvise vrte po radiju..
od jednog emitovanja se niko nece ovajditi!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2011, 12:58 PM   #54
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Lud li sam, još uvek pokušavam da verujem da ne živim u Texasu 19og veka, pa da svojim klijentima koji mi kažu da im je skupo, tj neisplativo da snimaju kod mene (a bizarno sam jeftin!), predložim da idu i lupaju nogom u vrata Sokoja ili razbijaju glave pevačima. I dajte više sa tim zamenama teza, naivno je, realno je da SOKOJ uzima DOSTA para, i da ne mrda dupetom da ih iole realno rasporedi. Dakle, tuđe pare idu u pogrešne džepove, i to je suština mojeg bunta protiv istoga.
Ma niko ti ne kaže da si lud, naravno. I niko ne kaže da je SOKOJ simbol časti i poštenja. Vrač je najbolje opisao akciju za početak transformacije SOKOJ-a. I napomenuo njen eventualni (ne)uspeh.

Muzičari su bre jedna stoka neopevana, ja da ti kažem (bez smajlija). 99% njih se seti autorskih prava jednom godišnje, kad im stigne obračun od SOKOJ-a i razmišlja o njima otprilike do prve sledeće tezge (u studiju ili na bini, svejedno). U tom smislu nije ni čudno što onaj 1% autora koji imaju nekakav banditski gen uspeva da zadovolji svoje lične apetite štiklom, pištoljem, smaranjem emitera i štatijaznam kao sve ne.

Kao što sam već rekao: najveći SOKOJ-ev greh je njegova lenjost i nezainteresovanost, ali on nikako ne opravdava lenjost i nezainteresovanost (i neupućenost) samih autora. Pa tako, kad se štikle i pištolji ne bi događali svake prestupne godine, i kad bi ih mnogo više ljudi mnogo češće smaralo (naravno, pod uslovom da poseduju argumente) - da vidiš kako bi raspodela počela da biva normalnija.

I da, kad si pomenuo XIX vek - mi se nalazimo usred prvobitne akumulacije kapitala, koja je na Zapadu sprovedena pre par stotina godina. I SOKOJ danas nije isto što je bio pre dvadeset godina, pošto ni ovaj posao nije isti kao pre dvadeset godina. Ako nam to nije jasno, onda jebiga. I ako autorima nije jasno da je normalno da je njima samima više stalo do njihovih dela nego bilo kom udruženju, onda jebiga - cela ova priča i treba da ostane rasuta po stranicama foruma.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit): Da ne ispadne da sad aboliram SOKOJ, "revolveraše", ili nedajbože državu (RRA): smatram u najmanju ruku interesantnim da se na SOKOJ-evoj Top 10 listi za 2010. nalaze dva "rock evergreena" (Van Gogh - Neko te ima i Dejan Cukić - Nebo jedino zna). Ajd' još i da (jedva) progutam Van Gogh, možda su vrteli živu verziju, ali Cukić... Hehe.

Last edited by awacs; 19-12-2011 at 01:18 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 02:12 PM   #55
nadzkbaba
Junior Member

nadzkbaba's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
a sto ti toliko branis sokoj? Ne sumnjam da si redovno isplacivan, ali ponasas se tako kao da ti neko iz familije tamo zaposlen u samom vrhu organizacije..
i jeste, blizak clan porodice mu ne izbiva odande poslednjih 30-ak godina
nadzkbaba is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 02:18 PM   #56
nadzkbaba
Junior Member

nadzkbaba's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nije pokojni. Nije odao nikoga, zapravo nije ni rekao ni?ta suvislo, a kamoli konkretno. To ?to je javno pomenuo Tadića i specijalnog tu?ioca, to su op?ta mesta. Ni Tadić ni Radisavljević se ne sekiraju zbog toga, ne sekiraj se ni ti

Pa ko ka?e da treba ?tedeti SOKOJ???? Ja to nisam ni pomislio, a kamoli napisao

Logika je jednostavna. Mo?da je patetično, mo?da je i nepristojno, ali citiraću jedan razgovor sa mojim pokojnim kumom Delčom (pre par godina je bio muzički urednik TV Metropolis):

- Jebote Vasilije, zna? ko me zvao i molio da mu nabud?im broj emitovanja u ko?uljicama za SOKOJ?

- Dejan Cukić?

- Hahahaha Vasilije, pa kako ga ubode tako iz prve?

Kraj citata.

Stvari funkcioni?u upravo tako i upravo svuda. I probaj da zamisli? na ?ta liče telefonski pozivi od strane (recimo) Dinkićevog kabineta muzičkom uredniku Radio Zaječara ili bilo koje stanice u kojoj njegova trenutna političkoekonomska organizacija ima kvalitetnu "bazu"

Mislim, SOKOJ je u svemu tome sme?an igrač. Njihov greh se svodi na to ?to zatvaraju oči i ćute ko pičke kad dobiju nebulozne ko?uljice od emitera. I to je greh, naravno, ama mi je skroz bez veze kad bilo ko bilo koga optu?uje koristeći pogre?ne argumente.

Pozdrav,

Vasa
NE CUTE NEGO TAKVE NABUDZENE KOSULJICE IM OMOGUCAVAJU DA BUDZE SVOJIMA ( HOFMANIMA, KOVACIMA x 3, RADIVOJEVICIMA I DRUGIM BLISKIM IM LJUDIMA KOJI SU TAMO KO ZNA KOLIKO GODINA U RAZNO RAZNIM STRUKTURAMA ) SAMO POGLEDAJ SPISAK IMENA U SAVETU, UPRAVNOM I NADZORNOM ODBORU BAR 20 GOD UNAZAD I BICE TI JASNO ZASTO PRIHVATAJU TE TZV NABUDZENE KOSULJICE I ZBOG KOGA.
Old 23-01-2012, 02:20 PM   #57
nadzkbaba
Junior Member

nadzkbaba's Avatar

Quote:
Originally Posted by ogi View Post
zato sto imam veliki problem sa pausalnim "revolucionarnim" optuzbama, koje (po pravilu) dolaze od ljudi koji apsolutno nikakvu predstavu o principu funkcionisanja sokoj-a nemaju.
Daleko je od idealnog, ali je nacin raspodele veoma jasan.
Voleo bih da mi neko konacno razjasni kako i pokaze ko to dobija vise para nego sto mu sleduje, a na "burazer" kombinaciju sa nekim iz sokoj-a? Koja je to formacijska pozicija u sokoj-u koja moze nekome da "sredi" vise love nego sto je zaradio emitovanjem? Godinama slusam preseravanja o "kurta ima semu u sokoj-u, zato on zaradi milione, a ja, jadan, dobijam klikere jer nemam nikog iza ledja".
Nije problem sokoj i nacin raspodele, nego emiteri i nacin dostavljanja podataka o emitovanju, kao i mehanizmi za naplatu (sta je zakon predvideo da natera emitera da izmiri obaveze prema sokoj-u).
A primer koji je naveo vasa (d. C.) je odavno i nasiroko poznat - ne samo sa metropolisom i ne samo sa navedenim autorom.
a ako je problem do kosuljica, kako se onda nadje za isplatu oko 7000 autora svake godine? To su klasicna dupla i nepostojeca imena za isplatu i izbegavanje poreza. A naravno jos i za tezi ulazak u trag kome zapravo stize lova
Old 23-01-2012, 02:29 PM   #58
nadzkbaba
Junior Member

nadzkbaba's Avatar

Quote:
Originally Posted by lacky View Post
ajde kad vec... Nije mozda za pricu. U 2010 godini si imao slovom i brojem 14 ljudi koji su presli cifru od 1 000 000 dinara. Mislis li da je to neka pljacka, 14 na nivou drzave.
to je samo za javnost, pogledaj spisak autora na sajtu koje sokoj stiti pa onda uporedi sa cifrom isplacenih autora pa ces videti da je svaki 800 gradjanin srbije dobio pare od sokoj-a, znaci muz kosuljica ima dovoljno a nekim anonimnim tetkama i ostaloj rodbini se isplacuje po manje love da bi se izbegao porez a i teze uslo u trag kome se u stvari pare isplacuju i kolike, ne veruj vec proveri sam.
Old 23-01-2012, 02:35 PM   #59
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by nadzkbaba View Post
to je samo za javnost, pogledaj spisak autora na sajtu koje sokoj stiti pa onda uporedi sa cifrom isplacenih autora pa ces videti da je svaki 800 gradjanin srbije dobio pare od sokoj-a, znaci muz kosuljica ima dovoljno a nekim anonimnim tetkama i ostaloj rodbini se isplacuje po manje love da bi se izbegao porez a i teze uslo u trag kome se u stvari pare isplacuju i kolike, ne veruj vec proveri sam.
nemoj da se lozis mnogo na to...za svaki racun treba da se ide u banku, da se da licna karta da bi se otvorio (i sta vec svene treba)..
- Onda treba da razmisljas mnogo godina unapred" "aha..posto cu da se oderem od para od muzike...daj da nadjem nekoliko ljudu (kojima mogu da verujem) pa da njih potpisem umesto mene na kompozicije a da mi oni posle daju pare" - NIKADA !! Totalno neizvodjivo kod nas (a i drugde)..
Manite se tih teorija zavere...

Malo je ljudi koji rade komercijalni materijal, pa cak se ni taj materijal ne monitorise kako treba....
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 04:16 PM   #60
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Peticija je za sada glupost, sve dok zakon vazi, a milim da nijedna peticija nece moci da ukine zakon. Nego ajde da vam iznesem pikanteriju iz svog profesionalnog iskustva. Nije tacno da je 3 %, odnosno tacno je ali tek od decembra 2011 godine, pre toga su sve organizacije za kolektivnu zastitu autorskog i srodnog prava imale svaka svoju tarifu od 3%, s tim da je samo OFPS tuzio ljude i dobili ljudi lepo presude ( imam ih za sada 5 i podneo sam zalbe na njih tak da nisu jos pravnosnazne). Sud je lepo stao na stanoviste da svaka organizacija SOKOJ OFPS I PI imaju pravo da naplate svoju tarifu, u sred vazeceg zakona o autorskom i srodnim pravima koji predvidja naplatu jedinstvene Tarife od 3%. I jos nesto kad su pisali zakon siguran sam da su necije slike-fotografije bile ispred pisaca koji su srocili zakon, jer je sve sto je napisano protiv gradjana i protiv autora, oni imaju samo deklarativnu zastitu i sve probleme koje ste vec nabrojali. Cifra na godisnjem nivou je daleko veca nego sto mozete da pretpostavite, naravno novi zakon kaze da organizacije mogu da zadrze 10% prihoda za svoj rad a ostalo da podele autorima tako da je to srecno resenje za autore, ali hajde bas da vidim da li ce autori da dobiju te pare, bas bi voleo da vidim i to cudo!
Autorsko pravo je imovinsko pravo (ima karakter privatne svojine a sa njom nema zezanja), ima raznih resenja u svetu, pa tako u nekim ozbiljnim drzavama to rade privatne agencije i autori se uopste ne zale, jer im one podnose racun, prosto rade za njih (jer ocas posla autori mogu da uzmu drugu agenciju). U ove nase opravdano sumnjam da podnose racun kako treba iz mnogih razloga. Licno sam upoznao direktora SOKOJA i mislim da je to jedan gospodin koji odlicno razume problematiku i cenim njegov stav, ali ove druge agencije:nek nam je bog na pomoc!
Braca is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules