Go Back   Rumski Forum > Rumski > Predlozi i sugestije

Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2011, 01:24 AM   #1
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Online mastering i ostalo

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Znači neko treba da sklopi zvuk tih "skupih" OTB sprava sa zvukom tvoje "jeftine" ITB matrice? Za?to? Zato ?to ti se čini jeftinijim da plati? nekome (npr.) 15? za obradu jednog kanala nego da mu plati? 100? za obradu SVIH kanala

To otprilike znači da ne veruje? da tvoja pesma vredi vi?e od 15?. A onda je i tih 15? preveliko ulaganje, jebiga.

Pozdrav,

Vasa
Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2011, 02:56 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.
Ma kul, sve kako ti hoće?, samo pročitaj jo? jedared Everlastov odgovor

Pozdrav,

Vasa
Old 10-08-2011, 11:57 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_mastering

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 01:54 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

enivej, pored Moglijeve maglovite ideje u konkretnom slučaju, voleo bi da ovaj topik ostane zbir ljudi koji bi voleli da pokušamo nešto slično, a već pominjano, razmenu znanja/usluga na tu temu. Pored Ogija i Quake2, ko je još voljan da pokuša?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 05:04 PM   #5
Ngino
Senior Member

Ngino's Avatar

@RetroMan: Pa, ja iskreno ne znam koliko bi to bilo, lose bi bilo da ja vrijednujem neciji rad ili iskustvo ali bi bilo korektno i da se istupi sa nekom okvirnom cijenom ukoliko bi ova inicijatva opstala sto bi bilo super!
Uzimam krajnje povrsno cijene svakojakih online masterovanja ako ih uopste mozemo uzeti za ozbiljno, 50$,90$,120$ itd.
Ulje na platnu se ne vrijednuje po formatu niti po litrama utrosenog ulja, niti koliko skupom cetkom je slikano, ako se razumijemo!
Podrazumijeva se da bi mastering radili iskusniji ljudi sa foruma i da se rezultati podrazumijevaju tako da onda ovde vec ugovaramo cijenu!

www.myspace.com/slikiprilikamusika

Last edited by Ngino; 11-08-2011 at 06:15 PM.
Ngino is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 07:51 PM   #6
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
da postoji mogucnost da cujes procesirani deo gratis i na osnovu toga da se opredelis gde ti je bolje, a ne na osnovu cene.
Super ti je ideja, al' samo za tebe i eventualno jos neke koji bi hteli da im (recimo) 100 clanova obradi za dz neki fajl, da na kraju konstatujes da onaj koji je uradio najpribliznije tvom ukusu trazi previse, sto ti neces da platis, (posto si konstatovao da to i nije nesto narocito), pa po uzoru na taj (jedan od tih 100 obradjenih fajlova) ti sam obradis i dobijes 80% slicno, sto bi tebi bilo dovoljno.

Quote:
Cenu bi mogli formirati sami oni nekim svojim dogovorom
Mislis skupe se ljudi koji nisu culi fajl i neznaju sta sve treba uraditi i dogovore fiksnu cenu za takav posao, objave na sajtu pa ti onda svaki pojedinacno salje PM i ponudi da ti to zavrsi u pola te zvanicne cene - mislim da to tako kod nas funkcionise.

Ajde budi konstruktivan, bar u temi koju si sam pokrenuo, i kazi koliko si spreman da platis, to ti sigurno znas (bar okvirno), ali nemoj da se stidis, pa das neke cifre tek da ne uvredis neke clanove, nego reci koliko bi stvarno platio, pa ako budes zadovoljan rezultatom i u buduce nastavis sa takvim nacinom rada.

Quote:
Zasto ne bi stari, iskusni clanovi rumskog ovde mogli i da zarade
Od koga? To mi deluje kao da na forumu automehanicari stari majstori nude mladjim kolegama da im poprave auto. Mislim da na ovom forumu ima majstora, ali neznam kome bi radili, mislim hoce li Ogi ici kod Slobe Markovica da ga angazuje da mu uradi aranzman za pesmu. Mozda bi to trebalo nekom manje iskusnom (da ne kazem klincu), ali taj verovatno nije spreman da plati koliko Sloba stvarno vredi.

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
voleo bi da ovaj topik ostane zbir ljudi koji bi voleli da poku?amo ne?to slično, a već pominjano, razmenu znanja/usluga na tu temu. Pored Ogija i Quake2, ko je jo? voljan da poku?a?
To sto se oni nude da dzabe urade nesto za sta neznaju koliko se (i da li se uopste) na kraju placa, je po meni suludo, bar na duze staze gledano, i ja na to nisam spreman.

Quote:
Originally Posted by Ngino View Post
ja iskreno ne znam koliko bi to bilo, lose bi bilo da ja vrijednujem neciji rad ili iskustvo
Ne trazim ti ja da vrijednujes neciji rad, vec da definises sta je za tebe realno, odnosno koliko si spreman da STVARNO platis uslugu masteringa, ajde budi i ti konstruktivan, pa reci konkretno, da vidimo da li sve to ima smisla.

Quote:
ukoliko bi ova inicijatva opstala sto bi bilo super!
Predpostavljam da su za ovo zainteresovani, uglavnom, oni koji su spremni da ponude tu uslugu, i smeo bih da se kladim da bi bilo vise onih koji su spremni da rade (makar i dzabe), od onih kojima to treba i spremni su da plate.

Quote:
Ulje na platnu se ne vrijednuje po formatu niti po litrama utrosenog ulja, niti koliko skupom cetkom je slikano
Nego po imenu slikara, a da je kojim slucajem Rembrant ziv, ko bi bio spreman da ga angazuje za portret i da mu plati makar i pola cene od realnog?

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 08:09 PM   #7
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Meni je ta ideja OK, zasto da ne, ko misli da moze neka lepo to i napise, da krenemo pa cemo videti kako se razvija cela prica. Oko cena to je relativna stvar i stvar trzista i poverenja koje bi klijenti imali.
Mastering nije rocket tehnology i to je jasno, kome treba neka radi i to je to. Dovoljno je ispisano o tome i zna se kako i kad se radi mastering, prema tome svar je i postenih master inzenjera da kad uzmu materijal da rade, lepo kazu klijentu da postoje problemi koje treba najpre otkloniti u mixu, pa da se onda radi mastering. Ja licno sam video Ogijev studio i opremu i mislim da tamo moze da se radi mastering bez ikakvih problema ai covek je koliko vidim izrazio zelju i javno, pa ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 08:18 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Meni je ta ideja OK, zasto da ne, ko misli da moze neka lepo to i napise, da krenemo pa cemo videti kako se razvija cela prica. Oko cena to je relativna stvar i stvar trzista i poverenja koje bi klijenti imali.
Mastering nije rocket tehnology i to je jasno, kome treba neka radi i to je to. Dovoljno je ispisano o tome i zna se kako i kad se radi mastering, prema tome svar je i postenih master inzenjera da kad uzmu materijal da rade, lepo kazu klijentu da postoje problemi koje treba najpre otkloniti u mixu, pa da se onda radi mastering. Ja licno sam video Ogijev studio i opremu i mislim da tamo moze da se radi mastering bez ikakvih problema ai covek je koliko vidim izrazio zelju i javno, pa ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.
Cekajte, ja sam citao ovaj thread, ali negde usput mi je promakla nit...
Covek nece da mu se uradi klasican mastering, vec hoce da pojedine trake (na primer vokal) propusti kroz neki hardver da dobiju - ono - pa da posle dalje nastavi sam da radi ? Vec je neko (Everlast, cini mi se) napisao da to tako ne moze da funkcionise, jer kako treba jedna traka da zvuci, zavisi od ostatka pesme... Mozda bas to sto dobije propustanjem kroz neke OTB, na kraju ne legne lepo bez dodatne obrade ? Kao neki parcijalni mastering - mislim da to tako ne ide... Mojih 5 centi (sto kazu braca ameri )

A javna prica o cenama mi je skroz glupa - kao - ja cu da uradim za 100e, cekaj ja cu za 60 - kao licitacija ?

Last edited by psionic; 11-08-2011 at 08:30 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 08:32 PM   #9
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.
Kao sto rekoh, bice ih podosta, ali to je redosled naopacke, daj prvo da vidimo da li i koliko ima zainteresovanih za takve usluge, pa bi cak bili spremni da tako nesto ipak i plate.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2011, 09:32 PM   #10
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post

To sto se oni nude da dzabe urade nesto za sta neznaju koliko se (i da li se uopste) na kraju placa, je po meni suludo, bar na duze staze gledano, i ja na to nisam spreman.
RM
Polako sa konstatacijama sta je suludo a sta ne.Posto sam imao prilike da se uverim da je Mogli totalno ok lik,ponudih mu jedan besplatan drugarski test kako bih ga odvratio od ideje provlacenja nekih traka kroz neke sprave jer se bojim da se tako dobija samo nedorecen proizvod koji nije nit ovo nit ono a ipak nesto kosta.Mene licno ne zanima koliko je Mogli "spreman da plati",uradio bih mu to jer mi je ok lik,ne vidim tu nista suludo.Kada nekome nesto naplacujem, ja mu jasno i glasno kazem sta nudim i koja je cena u pitanju,nece mi valjda musterija nesto "nuditi"?..totalno je bezveze to....Nego....koliko trazis za te konvertore,pretpostavljam da je to za utapanje?
quake2 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules