Quote:
Originally Posted by wladymeer
A uz sve to, treba naći mesta na bini, organizovati prostor, sve u svemu, vi?e cimanja na redovnoj bazi u poredjenju sa klavijaturom. A kad se sabere cifra koja se izdvoji za pouzdan laptop i karticu, mo?da gre?im ali izdvoji se najmanje 800?? I onda dodaj legalne verzije VSTova koji bi bili pandan ovome ?to se nalazi u Kronosu i dodje? otprilike do cifre koju treba izdvojiti za jedan Kronos ako ne i vi?e. E sad, to ?to mi znamo za narodne lekove pa nam je sve to "besplatno", to je već druga priča.
|
Sla?em se sa ovom konstatacijom.
Npr. skoro sam gledao u prodavnici Kurzweil PC 361, 900 EU, te?ina 10ak kilograma, u poređenju sa dobrim laptop-om, zvučnom karticom, kontrolerom i legalnim softverima, klavijatura je povoljnija, takođe praktičnija pogotovo u Live situacijama.
Ne samo to, po mom mi?ljenju, klavijature su mi uvijek bile interaktivnije kada je u pitanju kreativni dio posla i live postavke, sve je pod rukom (sequencer, sampler, arps, kontrole, layer-e brzo mo?ete kreirati ubaciti u seq u dva poteza, ponovo sve reprodukovati dok svirate ne?to treće i td.)
Da ne budem pogre?no shvaćen, VST-i su mi zaista odliča inovacija, ima ih zaista fenomenalnih, pogotovo za studijski rad, ali činjenica da je kod nas sve "besplatno" od DAW-a pa do VST-a, pa mi se komparacije između klavijature i VST-a (i ostalom partećom opremom) čini nepravednom (ljudi ne uzimaju u obzir cijenu svog kompjutera i zaboravljaju da su svi softveri na njemu crack-ovani, pogotovo ovi muzički).
?to se tiče samog Kronos-a, mo?da nije neka revolucija, ali sigurno jeste evolucija u procesu stvaranja klavijatura koji će ostale proizvođače natjerati ipak da malo razmisle o daljim potezima.
KORG-ove workstation ma?ine sam uvijek volio, zbog odlične svirljivosti i pristupa ka kreativnom procesu.
KRONOS sigurno nije podbacio na ovom polju