Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2010, 08:36 PM   #21
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: kontrapunkt

Aaaaaaaalllllllllllllllooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!
?ta je kontrapunkt ????????
Hoću da znam ?ta je kontrapunkt !!!!!
Hoću ! I gotovo !
alfom is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 03:47 AM   #22
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post

Narvno, ali je ta logika najvecim delom potpuno individualna. Ja sam pisao potpuno besmislene harnonije i disonatne harmonije koje vrlo lepo zvuce, iako su potpuno sumanute, kada bi pogledao akorde na papiru koji su ispisani. Kada se slusa, sve je "potpuno normalno". Nema nigde nista cudno, a na prvi pogled je besmisleno da ne moze biti besmislenije. Bilo je i idiotskih modulacija koje se uopste ne primete i sl. U zadnje vreme mi to vise nije interesantno, dosadilo mi je, ne mogu vise...
Sve sto ima zvucnog smisla ima smisla i na papiru jer je papir samo transkript prave stvari. Kao sto sam vec rekao, verujem da samo nisi svesno posegnuo za sistemom kojim si se posluzio vec intuitivno, sto je potpuno legitimno.

Quote:
I sa tim se slazem. Jedino sto ideja MORA da predhodi tim smernicama. Ako nemas ideju, smernice su mrtvo slovo na papiru. Ako imas ideju, naces neke svoje smernice, sto je duzi i bolji put po mom misljenju.
Niko nije ni osporavao hijerarhijsko mesto ideje i nema potrebe ni spominjati njenu ulogu jer se to, nadam se, podrazumeva. Ovde je rec bila o polifonim tehnikama.

Quote:
Izgradices svoj stil, koji je vrlo originalan, ali ces utrositi vise vremena.
Stil se ne gradi od nule vec se temelji na necemu. Svaki stil donekle sadrzi elemente prethodnih stilova a donekle im se suprotstavlja. Ne verujem da je ignorisanjem znanja moguce postici nesto, posebno ne u kompleksnim situacijama kao sto su polifone. Nijedan sistem se ne koristi da bi ugusio neciju kreativnost vec da bi omogucio lakse snalazenje, kako unutar sistema tako i van njega.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 03:55 AM   #23
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Aaaaaaaalllllllllllllllooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!
?ta je kontrapunkt ????????
Hoću da znam ?ta je kontrapunkt !!!!!
Hoću ! I gotovo !
Aj ponovo: kontrapunkt je tehnika vodjenja vise melodijskih linija istovremeno.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 06:57 AM   #24
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Eto.

Last edited by alfom; 08-05-2010 at 07:28 AM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 07:21 AM   #25
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Kontrapunkt:

http://cnx.org/content/m11634/latest/

Razlika izmedju polifonije i ostalih vrsta spajanja vi?e glasova:

http://cnx.org/content/m11645/latest/

Tu je sve ukratko solidno objasnjeno...imate i primjere za slusanje pa potrazite...
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 07:33 AM   #26
google
Banned

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Kao sto sam vec rekao, verujem da samo nisi svesno posegnuo za sistemom kojim si se posluzio vec intuitivno, sto je potpuno legitimno.
Intuitivno je nesvesno. To znaci da se taj siste vec nalazio u nesvesnom, ja sam ga samo napipao, ili se pojavio sam od sebe (ovo zvuci strahovito glupo, ali nemam bolje objasnjenje).
Quote:
Stil se ne gradi od nule vec se temelji na necemu.
Temelji se na tom intuitivnom, sto se posle izgradjuje ili otkriva.
Quote:
Ne verujem da je ignorisanjem znanja moguce postici nesto, posebno ne u kompleksnim situacijama kao sto su polifone. Nijedan sistem se ne koristi da bi ugusio neciju kreativnost vec da bi omogucio lakse snalazenje, kako unutar sistema tako i van njega.
Ja sam teoriju harmonije otkrio i bez znanja, 90% je bilo otkrivanje necega sto je odavno poznato, a recimo 10% je originalno.

Quote:
SNijedan sistem se ne koristi da bi ugusio neciju kreativnost vec da bi omogucio lakse snalazenje, kako unutar sistema tako i van njega.
Ali sistem usmerava na vec poznatu stranu.
google is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 11:53 AM   #27
pleon
Member

harmoniski pristup glazbi omogučava slu?atelju da doma fučka melodiju pod tu?em, a kontrapunkt je te?i za slu?anje i ne fučka se pod tu?em

harmonija je početak ulizivanja publici
pleon is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 11:57 AM   #28
google
Banned

Obicno kad je melodija malo tanja muzicki, onda se budzi jos koja. I tako je nastao kontrapunkt.
google is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 12:33 PM   #29
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Prije bi rekao da se na to svodi danasnji kontrapunkt...a prvi je nastao prije samog harmonijskog gledanja...prva polifonija se sklapala po intervalima a ne po akordima.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 01:59 PM   #30
pleon
Member

Quote:
Obicno kad je melodija malo tanja muzicki, onda se budzi jos koja. I tako je nastao kontrapunkt.

he he ne znam dal se ?ali? skroz il na po, ali čito sam da su antički grci strogo branili vi?e od jedne melodijske linije, no ta je morala bit "deblja" ak si htio leba da jede?

ako je imo pratnju, ta pratnja je svirala praktički istu melodiju uz minimalne varijacije koje su se donekle tolerirale. to sam čito pa sad ne znam, ne mogu se klet da je istina
pleon is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules