Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-04-2010, 06:45 PM   #1
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: vječna borba producent vs gitarista

Quote:
Originally Posted by google View Post
To lepo zvuci gitaristi dok solira. Da sviram po kuci, stavi bi tonu dileja. Kad snimam gitaru, snimam je suvu. Ne bi rizikovao sa mnogo efekta.
Obicno se snime ciste situacije gitara+ono sto izlazi iz amp-a tj. zvucnika (sta ako neko tera pojacalo sa overdrive pedalom?) Pa se kasnije dodaje.
Mada ima izuzetaka. Andy Timmons koristi 2 analogna delay-a (memory man, jako lep delay) stalno. I na CD-u.

Quote:
Stalno se prica o "energiji", ja stvarno ne znam sta je to. Bend, ili zvuci, ili ne zvuci. Na sceni mogu da skacu kao blesavi i urlaju. Pa imas utisak da su "energicni". Ali to se ne cuje na snimku (skakanje i mlataranje rukama/nogama/glavama). Na snimku zvuce najcesce smesno.

Ima energicnih vokala, npr. poslusaj ovu devojku, peva baladu Indeksa Budi kao more. To je zivo izvodjenje, bez peglanja. Preterano sentimentalno, ali zena ubija, izuva iz cipela. Bez obzira da li neko voli takvu muziku, to su pesme od par decenija.

http://www.youtube.com/watch?v=JNSlt...x=0&playnext=1

Mozes uporediti sa Biserom, cuj kako se Bisera vuce. A Bisera je odlicna pevacica (kakvih ima).

http://www.youtube.com/watch?v=BrijC...eature=related

Bar ja imam utisak da prvi vokal vuce bend za sobom, a druga se vuce za bendom. Mozda gresim?

Pobogu ... pa naravno da bend mora imati energiju? Najcesce je za to zasluzna bas kombinacija ljudi koji ponaosob imaju to nesto ali ne u tolikoj meri, ali se jednostavno kapiraju.
Aj najbanalniji primer - Metallica. Ponaosob prosecni muzicari. Zajedno - imaju to "nesto". Pogotovo uzivo.

U ovim primerima koje si naveo tacno si pokazao da je potrebna - energija. Sta, gitaristi, basisti, bubnjari itd. ne mogu da "nose" svojom svirkom?
Imam utisak da previse generalizujes stvari.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2010, 06:56 PM   #2
google
Banned

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Obicno se snime ciste situacije gitara+ono sto izlazi iz amp-a tj. zvucnika (sta ako neko tera pojacalo sa overdrive pedalom?)
Ako je pedala dobra, treba je snimiti, ne smeta.

Quote:
Pobogu ... pa naravno da bend mora imati energiju? Najcesce je za to zasluzna bas kombinacija ljudi koji ponaosob imaju to nesto ali ne u tolikoj meri, ali se jednostavno kapiraju.
Aj najbanalniji primer - Metallica. Ponaosob prosecni muzicari. Zajedno - imaju to "nesto". Pogotovo uzivo.
Moguce. Meni neki metalci za koje se tvrdi da su energicni, uopste nisu. To je vise trip dece koja se loze na nesto, ili bolje receno na nista.

Quote:
U ovim primerima koje si naveo tacno si pokazao da je potrebna - energija.
To je "energija" po mom shvatanju. To je nesto mnogo drugacije od mlacenja glavama. Neki pevac ima dinamiku, izraz, tehniku i izvodjenje.

Drugi to nemaju, pa mlate glavama i skacu kao poludeli po sceni da to nadomeste. To tako izgleda meni koji se ne lozim na to. Gomila cudnih ljudi koji se pomeraju dinamicnije nego sto bi trebalo, a da pritom ne proizvode nikakav efekat, osim vizuelnog.
google is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2010, 09:36 PM   #3
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

U zabludi si ako mislis da masu pokrece skakanje po sceni (mada za Ramstajn fanove nisam siguran ).
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2010, 11:36 PM   #4
google
Banned

Quote:
U zabludi si ako mislis da masu pokrece skakanje po sceni (mada za Ramstajn fanove nisam siguran ).
Uglavnom se to podrazumeva pod "energija". Dvojke (tup- tap), skiviceca distorzija, infaltilni tekstovi sa dubokim porukama i skakutanje po sceni.

Kad bend ne ume da svira ili su pesme, adje da ne kazem, onda se kompenzuje sa "energijom", koja se svodi na pobrojano.

Obicno takvi "energeticari", sviraju nesto sto je po def. "mocno", tj. power, milion marsala od 100w, desetostruki kompleti bubnjeva, procesori, "dupli basovi, i ostalo sto mocno.

Sad, kad nekom njihovom fanu kazes da taj zvuk i nije neki, i da bolje zvuci 20w+ Telekaster (koji uopste ne izgleda mocno) i samo jedno dobro predpojacalo, on se nadje zgrozen & prenerazen: Nece da moze!!!!

Verovatno i "tehno" fanovi imaju razne fetise koji daju moc (tkz. "kik", to se cesto spominje), al' da ne sirim temu.

Last edited by google; 06-04-2010 at 11:39 PM.
Old 07-04-2010, 12:49 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

bok te google, ti stvarno imaš mišljenje o svemu

e da, lapsus, mislio sam na crnu 57icu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2010, 12:56 AM   #6
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
bok te google, ti stvarno ima? mi?ljenje o svemu

e da, lapsus, mislio sam na crnu 57icu
Za ove 3-4 kombinacije gitara i pojacala sam imao prilke cuti kako rade. Ko voli lep ton, to je to.

Za ove sto samo skakucu po sceni i nista drugo ne znaju, malo se salim.
Old 07-04-2010, 01:12 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

znaš onu narodnu, de gustibus non disputandum. Svakako da te kombinacije mogu da daju dobar ton. Pitanje je samo kakav ton želiš. Svakako sa AC30 ne možeš napraviti što i sa dual rectifierom. Ni obrnuto.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 03:36 PM   #8
MD
Senior Member

MD's Avatar

S obzirom da se komentira metal glazba.... i to konstantno... najčešće podrugljivo...

Quote:
Uglavnom se to podrazumeva pod "energija". Dvojke (tup- tap), skiviceca distorzija, infaltilni tekstovi sa dubokim porukama i skakutanje po sceni.
Show business je i zabava... ljudi dolaze na koncerte zbog zabave...

Infatilni tekstovi? Tup-tap?
Skvičeća distorzija, a kakva će biti distorzija?

Skakutanje po sceni? Ima bandova koji skakuću po sceni a istovremeno sviraju bolje nego bilo tko koga si ti slušao...

Metal je glazba koja uključuje i scenski nastup... zasto? Pa znao bi da slušaš metal, tojest da komentiraš nešto što slušaš...

Quote:
Kad bend ne ume da svira ili su pesme, adje da ne kazem, onda se kompenzuje sa "energijom", koja se svodi na pobrojano.
Glupost...

Quote:
Obicno takvi "energeticari", sviraju nesto sto je po def. "mocno", tj. power, milion marsala od 100w, desetostruki kompleti bubnjeva, procesori, "dupli basovi, i ostalo sto mocno.
Glupost... najčešće je većina tih Marshalla isključena... tu su zbog vizualnog efekta...

Nadalje, Marshalli se baš i ne koriste pretjerano u današnje vrijeme....

Desetostruki kompleti bubnjeva? Najčešće jedan bubanj, trigan sa samplovima... i iza njega vrhunski bubnjar jer glazba zahtijeva takve bubnjare...

Procesori? Najčešće se koriste par osnovnih pedala... ili nikakve pedale... i sviraju vrhunska pojačala, bazirajući zvuk na samom zvuku pojačala....

Dupli basovi? Pa glazbeni izričaj zahtijeva dupli bas... kao što elektronski instrumenti odgovaraju elektronskoj glazbi...

Quote:
Sad, kad nekom njihovom fanu kazes da taj zvuk i nije neki, i da bolje zvuci 20w+ Telekaster (koji uopste ne izgleda mocno) i samo jedno dobro
20 w + telecaster ne može svirati death metal ili nu metal sa zvukom kakav je standard u toj glazbi...

Ne izgleda moćno.... a zašto ti ne daš blueseru ili pop glazbeniku da svira na Jackson USA RR gitari ili Warrioru? Mozda zato jer ne bi dobro izgledala na pozornici, a ne zbog samog zvuka... dakle, svaka scena ima određen standard imagea na sceni...

Ti nemas sto uciti 'fanove' o zvuku, jer je metal industrija koja traje desetljećima, ima visoke tiraže i općenito je najstabilnija glazbena scena...
A metal producenti visokotiraznih albuma snimaju u najboljim studijima...
Metal albumi su među najprodavanijim svjetskim albumima u povijesti...
A metal glazba općenito ima najbolje glazbenike... tojest najveću koncentraciju dobrih glazbenika od svih popularnih žanrova...
Metal fanovi, sigurno najviše sviraju instrumente od svih fanova neke glazbe... odi na youtube, pogledaj mlade glazbenike, koji rasturaju... većina njih su metalci....

Quote:
predpojacalo, on se nadje zgrozen & prenerazen: Nece da moze!!!!
Naravno da će to reći... kao što ćeš ti isto njemu reći kada ti dođe sa metal soundom svirati pop rock, ili što već sviraš...

Ne odgovara svaki zvuk, svakom žanru...

Quote:

Verovatno i "tehno" fanovi imaju razne fetise koji daju moc (tkz. "kik", to se cesto spominje), al' da ne sirim temu.
Postoje i fetiši pljuvanja po određenoj glazbi, najčešće zasnovani na nepoznavanju iste...

Mene uopće ne zanima što ti sviraš, komentiram ovo samo jer konstantno pljuješ po metal glazbi...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 08-04-2010 at 03:40 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 04:43 PM   #9
google
Banned

Quote:
Originally Posted by MD View Post
Pa znao bi da slušaš metal, tojest da komentiraš nešto što slušaš...
Ja sam slusao metal pre nego sto si ti rodio.

Quote:
Glupost... najčešće je većina tih Marshalla isključena... tu su zbog vizualnog efekta...
To sam i ja tvrdio, sluze tu da bi dali utisak moci, da se klinci loze, nista vise.

Jednostavno, da bi kompenzovali nedostatak muzikalnosti i kreativnosti.

Quote:
20 w + telecaster ne može svirati death metal ili nu metal sa zvukom kakav je standard u toj glazbi...
Ded metal i muzika su dva razlicita pojma.

Quote:
Ne izgleda moćno.... a zašto ti ne daš blueseru ili pop glazbeniku da svira na Jackson USA RR gitari ili Warrioru? Mozda zato jer ne bi dobro izgledala na pozornici, a ne zbog samog zvuka...
U pitanju je samo zvuk. Znam na sta lici klin od Dzeksona- to je grob, probao sam jednog na Lab L5. Ubedljivo najgori klin koji sam cuo.

Quote:
Mene uopće ne zanima što ti sviraš, komentiram ovo samo jer konstantno pljuješ po metal glazbi...
Sto bi pljuvao? Realan sam.

Quote:
Pa bit je gitarskog zvuka da se snimi sa energijom ovog prvoga, prenesenom u ovo drugo...
Nisi shvatio.

Last edited by google; 08-04-2010 at 05:30 PM.
Old 08-04-2010, 05:47 PM   #10
MD
Senior Member

MD's Avatar

[QUOTE]
Quote:
Ja sam slusao metal pre nego sto si ti rodio.
Ja slusam metal od osamdesetih... opet predrasude.. i najbitnije, slusam taj metal do danas.. dakle najbitnije za komentiranje tog istog metala...

Ti si 'slušao'... što već...

Quote:
To sam i ja tvrdio, sluze tu da bi dali utisak moci, da se klinci loze, nista vise.
Klinci, klinci... kakvi klinci? U svijetu na metal koncertima možeš naći i tri generacije...

Jedino infatilno razmisljanje je nametanje tvog ukusa kao nekog kriterija za išta... i konstantno pljuvanje po gitaristima...
Samo generaliziranje kojim se služiš je neozbiljno...
Razumljivo za ukus, ali čemu pljuvanje...

Quote:
Jednostavno, da bi kompenzovali nedostatak muzikalnosti i kreativnosti.
Opet generaliziranje... tko si ti da određuješ tko ima muzikalnost ili nema? To nisu nikakvi kriiteriji, niti ima kriterija za to osim ako si profesor na glazbenoj akademiji pa moraš nekoga ocijeniti uzimajući u obzir navedene osobine..

Quote:
ded metal i muzika su dva razlicita pojma.
Što je definicija muzike?
Sigurno bi većina, kako ti kažeš klinaca, death metalaca, to rekla i za tvoju glazbu... kakva je točno razlika između vas?

Quote:
U pitanju je zvuk, nista vise. Znam na sta lici klin od Jeksona, to je grob, bas sam probao jednog na Lab L5. Ubedljivo najgori zvuk koji sam cuo.
Evo kraj mene su Jackson i Les paul... bi li prepoznao zvuk da ti snimim?
Mada nemaju isti setup, pa se nekakva razlika čuje...

Quote:
Sto bi pljuvao? Realan sam.
Nisi realan, tojest realnost koju opisuješ počiva na tvom subjektivnom doživljaju... a s obzirom na način napadanja na gitariste, i na nekim iskustvima sa ponekim gitaristima...

Quote:
Nisi shvatio.
Pa možda se zajebavaš cijelo vrijeme...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 08-04-2010 at 06:01 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules