|
|||||||
| Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
|
U biti se samo balansira omjer izmedju nivoja energija na različitim frekvencijama, a to je u biti "ekvalizacija"....
Mo?e? samo oduzeti neke frekvencije i rezultat če biti vi?e basa ili vi?e visokih ili bolja mid range prezenca......nije pravilo da se dodaje "frekvencije"..... G
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pro Member
|
Ovo pokusavam da kazem, ja retko retko kad radim svoj kvazi "mastering" dodajem vise od 1 db na nekoj frekvenciji, u glavnom oduzimam ono sto ne valja.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Banned
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Pro Member
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Banned
|
Ne ljutim se. Podrzam sve sto radis.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Quote:
Aktivan ili pasivan..... Ako bi pojačao sve frekvencije osim jedne ispalo bi da si napravio neki cut.... Ja osobno uporebljavam i cut i boost.....i to na vi?e različitih frekvencija.... Kod nekih projekta imam insertiranih vi?e sprava ili plug -ina - naprimer: Digital: 4-5 uzkih cut peak filtera na Mid i HiPass + 2-3 cut peak EQ-ja na Side Analog: nekad i do 15 filtera u boost/cut kombinaciji A konačni rezultat je frekvencijski izbalansirana zvučna slika.....i dobijem neki "loudness", koji ne mo?e? postiči kompresorom ili limiterom... A redosljedom i kombinacijom različitih sprava dobijam "karakter". Gain na EQ-ju je u najvi?e primjera izmedju 0.5 do max 3 db....i naravno samo ako je to kod pjesme potrebno..... Neki vrhunski miksevi ne podnose skoro nikakve processinge....ali takvi su veoma rijetki.... ![]() Po mom mi?ljenju EQ je puno bitniji instrument kod masteringa , nego kompresor ili limiter..... G
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Hvala na iscrpnim infomacijama, Ja na zalost svoj "mastering" sam primoran da radim, inace jos uvek ja ne umem da slusam , niti da radim mastering uopste, ali se trudim, citajuci, pokusavajuci, slusajuci ...
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
|
pozdrav svima,
Trebam savjet /pomoc.... Radim u malo studiju i vecina projekata koja mi dolazi su bendovi punk /rock /alter profila koji redovito nemaju love za ozbiljniji mastering pa se najče?će nađem da sam odradim taj dio za koji nemam iskustva i za koji je mala re?ija u kojoj radim neadekvatna. Naime, jako, jako te?kom kontroliram bas i sub. Pogotovo kad ljudi tra?e glasnu snimku. Najpametnije ?to sam smislio je tra?enje određenih mjesta u sobi gdje pojedine frekve jače rezoniraju i od tamo slu?ati A/B sa nekom dobro masteriranom pjesmom na ujednačenoj glasnoći. Drugo, imam nekakave ultra jeftine plastične zvučnike (sa sub-om) koji proprde ako pretjera? ispod 60 hz, treće, uvijek idemo testirati pjesme u auto gdje je najče?će bas nabrijan (loudnes, megabas i te fore) ...itd. itd. uglavnom partizan?tina ![]() . Osim toga, potro?i se jako puno vremena a ponekad snimku treba predati jučer.....Ono ?ta mi treba je nekakvo pravilo/a koje će mi pomoći da ne pretjeram. A po?to je jedan od glavnih prigovora koje dobivam "majstore, fali basa. Snimka nam u usporedbis a U2 zvuči tanko |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Dzaba im i da imaju novaca za ozbiljan master kad ti sve "use*esh" sa mixom (ne zameri )...
Last edited by silicon science; 23-01-2010 at 09:57 PM. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Member
|
Quote:
Ne zamjreram ali... nene, nisi ti mene shvatio...naravno da ne mixam na plastičnim zvučnicima (koristim Genelec 1032A), i naravno da ne radim ovla? miks i naravno da se potrudim da mix bude izbalansiran i ispravljam sve ?ta se da ispraviti u miksu. Govorim o tome da na?alost ponekad moram odraditi mastering (za kojeg imam malo iskustva) i da sam zbog nekih okolnosti (soba) natjeran da koristim čudne metode za provjeru suba. A pogotovo kad bend tra?i ultraglasnu snimku. Akustika prostorije je naravno poremečena količinom opreme i zbog toga jer je soba mala. Pa tra?im savjete. Imao sam priliku slati jedan album na mastering Bobu Katzu i iz prve ruke vidio ?ta znači dobar mastering. |
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|