Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2009, 07:24 PM   #11
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default Re: Molim pomoc oko kupovine PC-ja

Pa to sto si popisao od instrumenata ce raditi ok. Gledajte samo da vam racunare ipak sklope neki strucniji ljudi, i platite im vise, pa da mozete poslije da ih cimate, oko podrske, ako vam gdje zapne. Te najjeftnije varijante win wina, i Metro racunari nisu dzabe najjeftinije (drugim rjecima, jeftini su, zato sto se upravo ustedilo na tehnickoj podrsci, i kvalitetu izrade: sklepano za 10 minuta).

Last edited by diviner; 12-12-2009 at 07:26 PM.
diviner is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2009, 10:04 PM   #12
DJeneral
Member

Ma sta ja znam ja bih podsetio da se muzika radila i na Atariju

malo se preteruje oko tih tehnickih prepucavanja...
medjutim sve to zavisi od potreba...
Sta znam, win win ili metro sve je to isto - imas garanciju...

Ja bih jos nekog zamolio ako moze da odgovori na pitanje o zvucnoj...
pozdrav
DJeneral is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2009, 10:56 PM   #13
stormwatch
Member

Quote:
Originally Posted by DJeneral View Post
Ma sta ja znam ja bih podsetio da se muzika radila i na Atariju

malo se preteruje oko tih tehnickih prepucavanja...
medjutim sve to zavisi od potreba...
Sta znam, win win ili metro sve je to isto - imas garanciju...

Ja bih jos nekog zamolio ako moze da odgovori na pitanje o zvucnoj...
pozdrav
U pravu si, radila se muzika na Atariju ali nisi imao audio multichannel recording a to je malo poveci zalogaj za dobri stari Atari Elem, za muzicku produkciju ja ne preporucujem nista ispod quad core racunara, naravno DDR3 memoriju (4gb) i masinu baziranu minimum na Intel I5-750 ili ako hoces AMD Phenom II 965 procesoru...to je neki minimum, kao i dva diska od po terabajt (gledaj da su 7200rpm)...ostalo po zelji.
Old 13-12-2009, 01:14 AM   #14
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Quote:
Originally Posted by stormwatch View Post
Elem, za muzicku produkciju ja ne preporucujem nista ispod quad core racunara, naravno DDR3 memoriju (4gb) i masinu baziranu minimum na Intel I5-750 ili ako hoces AMD Phenom II 965 procesoru...to je neki minimum, kao i dva diska od po terabajt (gledaj da su 7200rpm)...ostalo po zelji.
E al ga ti pretera ako je ovo minimum sta onda smatras pod max ?
I ,mogo slabije i jeftinije masine zavrsice posao.
Znaci masina od oko 700.eura bez monitora je dovoljna za 3-4.godine rada.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2009, 10:15 AM   #15
rasa01
Member

Da imam para za neku dobru opremu, cisto sumnjam da bi se raspitivao oko ovih konf. vec bi uzeo nesto kvalitetno za 700-800e i dovidjenja. Al posto je to kucna produkcija i ogranicen budzet moram ovako. Ali netreba ni preterivati, do prosle godine je ortak snimao na P4 2.4 GHz (snimio oko 50-tak pesama za 3-4 god.) pa je kupio c2d e4500 i sve radi lepo, sto bi se izivljavao sa nekim i7-cama itd. kad za taj proc mogu bukvalno celo kuciste da kupim i da radi sve lepo cak i igre da gura dosta dobro. Interesuje me samo jos RAM mem. mnogi kazu da uzmem 4GB... A s obzirom koje sam vsti napisao da koristi ja mislim da bas i ne mora, sta vi mislite?
rasa01 is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2009, 10:20 AM   #16
diviner
Administrator

diviner's Avatar

4GB RAMa samo ako ces ici na Win7 i to 64bitnu varijantu. U svim ostalim slucajevima 2GB ce da ti chami neiskoirsceno.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2009, 11:06 AM   #17
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Quote:
Originally Posted by rasa01 View Post
Ja bih se samo nadovezao na temu...Kupijem nov racunar (necu polovan) i interesuje me da li ce mi biti dovoljan proc. Intel E5200 2.5 GHz i 2GB ram mem. Radio bih sa vsti-ma u Acidu i Cubase-u i hteo bih da pored 7-8 kanala ritam sekcije nabacim 7-8 kanala instumenata (vsti) i da mi normalno radi, znaci da nemoram svaki put da renderujem zbog opterecenja procesora. Koristio bih trilogy, hypersonic 2, steinberg virtual guitarist, ni fm8, kontakt 3 i sl. vsti-e...
Može samo sa 2 gb ram ćeš morati da rendaš trake.....meni na oko 15 kanala napuni ram jer koristim i pluginove ne samo vsti.....

Dosta zavisi i od toga koje banke vsti-a učitavaš neke su jako velike...npr ewql simfonijski orkestar ili ez drumer koji uzme jedno 250mb rama...

ja sam stavio 4 gb rama a win mi prepoznaje 3,5 tako da je sad malo bolja situacija
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2009, 12:10 PM   #18
rasa01
Member

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
Može samo sa 2 gb ram ćeš morati da rendaš trake.....meni na oko 15 kanala napuni ram jer koristim i pluginove ne samo vsti.....

Dosta zavisi i od toga koje banke vsti-a učitavaš neke su jako velike...npr ewql simfonijski orkestar ili ez drumer koji uzme jedno 250mb rama...

ja sam stavio 4 gb rama a win mi prepoznaje 3,5 tako da je sad malo bolja situacija
Znaci intel e5200 je ok a mem. 4GB i da sam miran.
@korenjak napuni ti se ram na oko 15 kanala sa 2 ili 4 GB mem.? Nisam te bas razumeo...
Old 13-12-2009, 02:04 PM   #19
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Napunu se sa 2 gb. Mada može i 4 da se napuni ako su banke velike i ako ima mnogo plugova po kanalu.

Problem je u tome što neke starije aplikacije ne umeju da rade sa više od 2 gb rama. na primer CUbase sx3 kreće da koči kad navrši 2 gb rama.

Šta sam ja dobio sa 4 gb rama?

Pa dobio sam to da ima čistih 2 gb ya cubase i vsti i plugove a ono ostalo koristi windows.

Ranije dok sam imao 2gb win zauzme bar četvrtinu pa mi je ostajalo samo 1,5 gb za muzičke aplikacije....

Kada sam instalirao 64bitni win i Cubase 5 onda su na raspolaganju bila sva 4 gb a može i više jer 64 bit win podržava do 16 gb a 32 bit na žalost max 3,5 gb.

razlog zašto se još nisam potpuno prebacio na 64 bit je što mi neki stariji vsti ne rade na njemu a upotrebio sam ih u mnogo projekata i mrsko mi da im tražim adekvatnu zamenu, tako da ću to odložiti dok ne završim te projekte što odprilike znači za koju godinu

A i taman da se zaukće ovaj win sedam i ostalo.
Za tebe je bitno da uzmeš matičnu koja podržava što više ram memorije, imaš i matične koje podržavaju i ddr2 i ddr3 ali ne mogu da trpe i jednu i drugu već samo ili jednu ili drugu vrstu memorije...što samim tim znači da imaš manje slotova i za jednu i za drugu...

Alo bi odmah prešao na ddr3 i uzeo model ploče koja podržava do 16 gb rama ....mogao bi kasnije da opušteno pređeš na 64 bitni sistem i dokupiš rama kolko voliš.

Dakle moj savet ploča za ddr3 memoriju i 4 gb rama za početak ...ako lova ije problem

pozz

p.s.
zaboravio sam da napomenem da sam imao 15 kanala od toga 10 midi i 5 audio sa plugovima
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2009, 04:05 PM   #20
rasa01
Member

Hvala na detaljnom odgovoru. Pitao bi te jos samo da li moram da radim onu optimizaciju windowsa?? Ja kapiram da ne, jer ako je dobar komp on ima lepo da radi i bez podesavanja. Kod ortaka recimo je uvek instaliran style xp i na desktopu ima po 20-30 ikonica i opusteno radi muziku u nuendu 4, cubaseu 4 i acidu 6, ima e4500 proc. i 4GB rama...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules