Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-11-2009, 08:37 PM   #1
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Default Re: kako stici do vrha???

Quote:
manje vise - sve sto si rekao stoji...sem par sitnica.
Na pr, da si izdao plochu u zlatno doba...mozda bi prodao 10-20.000 (sirom sveta) ..max...30-50K..tesko. ali nema veze..
tako mi rekli sa Juno.co.uk ljudi koji tamo rade i meni je bilo previse, ali valjda oni bolje znaju.

Quote:
I sam vidis da su cifre prodatih ploca male...to 500-600 komada je SADA WORLDWIDE!!! A pre 3-4 godine, toliko se prodavalo samo u Engleskoj za jedan weekend!!

To "nekad" o kome pricam je bilo svega pre 3-4 godine...nije pre 20 godina!!
Klubovi su bili isti i tad i sad (samo sad ih ima manje i ima manje ljudi po klubovima..-oficijelni podatak !)
ljudi sve skidaju sa neta za dz, a sto se tice klubova omladina sirom sveta slusa hiphop, house je malo dovidjenja.

Quote:
Ti ljudi o kojima pricam, rade i danas...jedan je Grant Nelson (sigurno si cuo za njega...legenda!), drugi je MJ Cole...obojica i dalje DJ-ishu...odlicni su producenti i muzichari, MJ pogotovu...i obojica izdaju svoju muziku ali je to samo 5% od onoga sto su radili i zaradjivali pre 3-4 godine!!
Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.

Quote:
kad smo (sami) izdali Doobie Bros bootleg (Zanzibar - Rock Stars)..poceli su da ga vrte svi DJ-i..(samo smo poslali 100 komada "taste maker-ima)..od Dave Clark-a, Full Intention, Pete Tong-a, Boy George-a, jako sirok dijapazon DJ-a..svima je radilo po nesto...prodali smo sami preko 8,000 komada i na kraju (2 godine posto smo je uradili) potpisali za Warner Bros (za velike pare!)...koju su ga opet na kraju zabrljali...(njihov dance pod-label, ostao bez para, remix kasnio (Space Cowboy ga uradio)..nisu izdali singl, i samo je zavrsio na gomili kompilacija...
los trenutak su zaboli, drugo mislim da je problem sa velikim izdavackim kucama sto rade jako sporo. Treba im realno od 8-12 meseci da nesto sto ima potencijal da prodje komercijalno dobro preuzmu i podignu na visi nivo i cesto se desi da hype oko pesme prodje. To je jedina stvar oko koje se plasim za moj trek, jer su ga svi zivi vec vrteli i izvrteli, doduse jos uvek ga pustaju svuda, ali opet.

Quote:
Ne zelim da "ubijam" niciji rad i uspeh, ali samo kazem da PO MENI, bavljenje dance muzikom nije vise vredno kao nekad. Rezultati (a i nagrade za sav taj trud, putovanje, rad u studiju itd...su smesne...da kazem opet, u poredjenju kako je bilo pre. !)
E sad ko hoce i dalje da se bavi house muzikom pod tim uslovima - fair enough ! (sto bi rekli Englezi)
Ja ne mislim da zelis da ubijas neciji rad i uspeh, ja kapiram da si ti "tamo" od pocetka i da si prosao kroz celu tu pricu koja se prilicno *ebala to je nekada bio ozbiljan biznis, sada se vracamo na to da je house ipak andergraund muzika, sto i jeste, i da tu nema mnogo para. To sve treba shvatiti kao ozbiljni hobi pa ako se nesto desi moze da bude gotivne muzike i putovanja, zurki itd.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 09:12 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hollywood View Post

Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.

Grant je jedno vreme imao par labela, office sa 5 ljudi, itd (valjda ima jos jedan sada..) zena mu vodi to...kad smo se upoznali, obrtali su milionske cifre godisnje (u pravom smislu reci!!)...a i Cole je imao dve jako dobre godine..
Coleta su onda otkacili iz labela, odmah po izdavanju drugog albuma (prvi se prodao 100.000 - i ni kinte nije dobio preko avansa koji su mu dali !!!)
Drugi album - nestao bez glasa...
sad organizje svoje zurke i radi nesto sitno.

Na vrhuncu slave, obojica su radili top remixe za top kintu (?10-20 soma po miksu!!)..i ja sam radio sve sto oni nisu hteli..(he he..) Bas su se bili razmazili od para...i onda ih je preko noci "omlatilo po glavi"....

Sad rade mikseve za po soma funti i putuju po svetu za male pare...

jako mali je rok trajanja muzike..bilo house ili sta vec...sve je disposible, kao zvaka...
Ok je kao hobi , sto kazes...ako nemas velikih troskova (studio, prostorija, sprave, itd...)
samo napred.

pozz
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2009, 11:12 AM   #3
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Skroz je tačno da prezasićenost ponude na dance sceni dolazi do nekog svog vrhunca, međutim, samim tim imamo pred sobom barem 80% od toga nezanimljive , bezlične i bezidejne muzike...iako je veća konkurencija i manja zarada - ipak mislim da stvarno dobar i zanimljiv trek nađe put do ?ire publike. Hit je hit! Evo npr. Pitbull - I want cha...potrajao je od ljeta i jo? se zavrti po klubovima...ne vjerujem da će biti neki dance evergreen, ali je uspio da se probije kao mega hit..planetarno...ne samo da se probije, već i da potraje nekoliko mjeseci - ne nedelja , ni dana! Tako da je barem ne?to ostalo isto - pravi trek u pravom trenutku postaje hit...e sad trajanje i zarade su druga priča...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2009, 02:15 PM   #4
Strale
Member

Strale's Avatar

au, nzm sta da kazem.... raspisali ste se ovde za medalju....

u glavnom mislim da je marko(hollywood) u pravu, da ce slusaoci(publika) progurati samog artista.... ako im se svidi necija pesma, razmenjivace je preko telefona, preko foruma i share-ova(nazalost)... i onda naravno taj neko nece zaradjivati od izdavanja vec od pustanja po tezgama.... jbg, tako se danas radi

ali mene je interesovalo pored ovoga,da li moze da se vestina produkcije samostalno nauci??? ne mislim na to da mi neko pokaze kako da smislim melodiju, i kako ce kompozicija pesme izgledati, vec mislim na koriscenje programa, efekata.... mislim na zvuk kao fiziku.... da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
Strale is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2009, 02:38 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Pa vec smo ti odgovorili vise puta....nema skole za to!
mislim,, ima...kao... neke skole...ali to nije to.

Slusaj ploce, okreci dugmice, nauci sta koje dugme radi...istrazuj, pa onda slusaj opet, uporedjuj itd...

I naucices (valjda) nesto...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2009, 02:54 PM   #6
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Strale View Post
da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
Da, moguce je nauciti tehniku, a talenat i ideja ostaje individualna stvar.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2009, 07:42 PM   #7
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz View Post
Da, moguce je nauciti tehniku, a talenat i ideja ostaje individualna stvar.
Jedno sa drugim ide, nikad odvojeno... Neces naci nekog ko ume da sve sklopi a da je dunster za prodakshn, jer je ceo taj proces produkcija... A ono posle sto neko greskom zove mix i master je u stvari pumpanje, harsh i crispovanje i dlakavenje muda, sto reche onaj neznani internet mislioc
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2009, 01:02 AM   #8
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Strale View Post
ali mene je interesovalo pored ovoga,da li moze da se vestina produkcije samostalno nauci??? ne mislim na to da mi neko pokaze kako da smislim melodiju, i kako ce kompozicija pesme izgledati, vec mislim na koriscenje programa, efekata.... mislim na zvuk kao fiziku.... da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
moze naravno... problem je sto moras da se interesujes za to ko budala

i onda MOZDA, ako imas dobar osecaj za muziku, gruv, emoushnz i energiju uspes nesto da napravis za 5-10 godina vredno paznje
kVu is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2009, 12:08 AM   #9
yoloko
Member

sve pohvale Hollywoody!
ne secam se da je ijedan nash klupski orijentisan projekat doziveo veci uspeh.
yoloko is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2009, 03:23 AM   #10
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Malo sam chitao, malo preskocio....

Procitao da je Vrach rekao "Uzimaju soma funti po miksu", nisam bas ukapirao recenicu, da li da smiksaju pesmu ili nesto drugo, jer nisam u dj-ing svetu...

Ali mislim da je generalni problem ljudi u Srbiji sto oce od 1-3 pesama da zive od njih do kraja zivota, ne bukvalno tako, ali tako nekako...Brda nadri miksera i producenata ce traziti klincima da im izmiksa i snimi (jednu recimo hiphop pesmu) 100, 200, 300, 500 E...E sad sta se tu desava, ljudi bre TO JE MNOGO, MNOOOOGOOOO! Narocito za ITB miksanje ili tako nesto...

Evo zbog cega to govorim, da se ja ne bavim miksanjem ja bih isao kod nekog da mi to odradi, e sad pozovem 4-5 ljudi u Srbiji i oni mi traze 150-300 E po pesmi, a o nekim jakim srpskim producentima da ne pricam.

E sad, isto tako ja kontaktiram Eddie Sancho-a preko majspejsa, ko ne zna ko je Eddie Sancho evo diskografija njegova, uradio je toliko hitova i prodatih ploca da mozete da sanjate o njima (molim da pogledate link ka njegovoj diskografiji da bi vam bilo jasnije):

http://www.myspace.com/eddiesancho

I GUESS WHAT?! Chovek mi je trazio 400$ (znaci oko 250 E) po miksu za pesmu, uz to da je rekao da moze i da mi da manju cenu ako mogu da ga sacekam malo duze.

I o kojim parama se ovde prica i mashta? Nije mi jasno

E sad a ako govorimo o komponovanju, beatovima, pesmama, klub miksevima, mislim da i tu nije nesto bolja situacija osim 10-ak velikana koji mogu da uzimaju po 50-100 hiljada $...ostali treba da budu srecni i sa 1000$...

Moja prijateljica iz Beograda je radila muziku za Booba (ono Francuski 50 Cent) i to za njegov najveci hit koji je uradio za Universal Music, evo link ka spotu za pesmu:

http://www.youtube.com/watch?v=sxdBdwlk9jE

I radila je za Bone Thugs n Harmony i AKON-a "Never Forget Me":

http://www.youtube.com/watch?v=t3sQM4C0_XM

I u oba slucaja NIJE DOBILA NI CREDITS! Dobila je kako ona kaze sitnu kintu, a ima 2 worlwide hitova, i nikom nista.

Radila je i za jos neka tu i tamo poznatija nemacka imena i to, ali da bi dosao do vrha treba ti ne jedna-dve-tri-cetiri pesme da cuju ljudi, nego ti uz sve to treba jos 15-20 hitova i plus najbitnije PREPOZNAVANJE, ja sam mogo da radim za Snoop Dogg-a recimo i da nemam credits (a i da imam) i vi ne biste culi za to recimo i niko ne bi cuo, razumete sta pricam. Prepoznavanje i lobiranje je najbitnije tu

Last edited by Jan; 23-11-2009 at 03:29 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules