Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-08-2008, 11:23 AM   #12
IK
Member

Default Re: Da li imate iskustva sa genelec monitorima

Mislim da je pitanje odabira monitora apsolutno najindividualnija disciplina u kompletnom procesu, a da se oko niti jednog branda nije javilo toliko dijametralno suprotnih misljenja kao sto je slucaj sa Genelec-ima serije 10xx..

Svatko ima svoju osobnu percepciju i afinitet, iako bi referentni studijski monitori trebali isporucivati frekvencijski potpuno ravnu krivulju i dinamicki nepromijenjen audio signal.

Do prije 3 godine koristio sam Hafler TRM8.1 monitore i s njima sam bio zadovoljan dok apetiti nisu porasli i nadogradio ih sa TRM 12.1 subwooferom. To je definitivno jedan od najpodcijenjenijih monitorskih zvucnika koji se mogao naci na trzistu. Uz los marketing, nije opstao.. Ja sam prve 2 ploce miksane uz pomoc subwoofera isporucio kao ostre i jako tanke, pa sam shvatio da radim nesto krivo i prodao sub. (isti ima opciju podesavanja faze po 90 st, i sensitivity...).

Ukratko, sve smiksano na Hafleru je radilo super na hafleru. Morao sam u startu kompenzirati neke nedostatke sobe i zvucnika u glavi kako bih dobio dobar mix i na drugim sistemima.

Nakon toga sam kupio monitore oko kojih se lome koplja. Ali moje iskustvo je potpuno suprotno; Oni su ostri, fali im low enda, sve na njima zvuci lose, ali miksevi koje sam napravio na njima rade svugdje. Radi se o Genelecu 1032a.
Za mene je to odlican alat koji obavlja funkciju monitora i ne budi emocije kao npr Adam ili s druge strane PMC. Ne mozes se zaljubit u njihov sound (kao ni u design npr Hilti busilice s udarnim cekicem), ali meni odradjuju posao neusporedivo bolje i predvidljivije nego npr Dynaudio AIR 15 kakvih imam na poslu (3 mastera, 2 slavea, AIR Base2) na jednom sistemu ili pak Hafler TRM 6.1 na drugom.
Geneleci su ugradjeni u soffit konstrukciju i de-amplificirani (zbog hladjenja pojacala), te imaju prilicno sirok soundfild. Kao drugi i treci par imamo Mackie HR824 i male Yamahe MSP 5.
Moj partner i ja slozili smo se da kombinacija 1032 i msp 5 zadovoljava nase potrebe za mix. Rezija nije ( a ni budjet) dovoljno velika da bi se islo na neki ozbiljniji full range..

Ono sto zelim reci je iskustvo iz prve ruke (a svatko od nas ima svoje); Preslusao sam nebrojeno monitora i na puno sam njih radio. Volio bih imati NS 10 kao drugi par cisto za provjeru levela unutar midrange-a, gdje je ionako vecina informacije.
Ukoliko zelim emocionalno pristupiti zvucniku, onda govorim o Hi Fi spikerima, a za to vise nemam vremena ni volje (citaj: viska novca).

Ukratko, Osobno nikako se ne osjecam kao kod kuce sa spikerima poput Dynaudio (posebno Bm 6 i BM 15) ili Krk (V6 i V88, druge nisam probao), sto ne znaci da nisu dobri. Svidja mi se sound od PMC (Shote, pomagaj! Kako se zove onaj trosistemac s ravnim bass driverom), Klein und Hummel O300, ali to ne znaci da cu ih kupiti. Imam bager koji obavlja posao, izgleda i zvuci ruzno, ali radi

Boggy, vjerujem da su te razlike o kojim pricamo ipak vezanije uz tvoju specijalnost

BTW. svi koji koristite 10xx Gense, isprobajte varijantu sa ugradnjom u soffit. Nije jeftino, ali moje iskustvo je da ovi zvucnici tako bolje rade.
IK is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules