Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-05-2008, 12:42 AM   #21
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Default Re: Snimanje bubnja

Quote:
Ok, a ljudi, u kojoj prodavnici u srbiji da kupim elektricne bubnjeve !? Jel zna neko !?
Ima? da kupi? Yamaha i Roland modele, koji pokrivaju i 90% tr?i?ta u USA, tako da nije problem da to uzme? ovde (da li ba? imaju na lageru ne znam, nazovi ih pa proveri). Jedino ako kopajući po forumima i gledajući prikaze (?to ti svakako preporučujem) zaključi? da ?eli? ne?to drugo - to ovde neće? naći. Ja sam u USA kupio Hart Drums Studio Master set koji nema gumene povr?ine kao jeftiniji setovi od velikih proizvođača već mre?aste za bolji osećaj, a ko?ta kao ti gumenjaci.

Quote:
I jedno malo glupo pitanje... Ako uzmem elektronski bubanj, za komandovanje semplovima dovoljno je da ga povezem na MIDI, ali ako bih hteo da snimam direktno iz njega, naravno, ne trebaju preampi, ali mi onda treba vise LINE ulaza u interfaceu, jel tako ?
To zavisi od modula koji uzme?. Neki moduli imaju samo stereo izlaz i sve se smiksuje u modulu pre toga, oni skuplji imaju 4 i vi?e izlaza pa mo?e? da rasporedi? po ?elji. Imaj u vidu da su bolji moduli jako skupi. Ako ba? ?eli? da direktno snimi? zvuk iz modula koji ima samo 2 izlaza, mo?e? jednostavno da snimi? kao MIDI pa onda posle da 2 po 2 elementa pu?ta? preko njegovog MIDI ulaza i snima?. Ali nema razloga da ne snimi? kao MIDI i da sve ode kroz komp ako će se koristiti samo u studiju - tako mo?e? da uzme? samo običan MIDI modul bez zvukova (ili neki jeftiniji model čisto da ima neke zvuke, npr TD3) i da mnogo u?tedi?.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 01:03 AM   #22
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
Imaš da kupiš Yamaha i Roland modele, koji pokrivaju i 90% tržišta u USA, tako da nije problem da to uzmeš ovde (da li baš imaju na lageru ne znam, nazovi ih pa proveri). Jedino ako kopajući po forumima i gledajući prikaze (što ti svakako preporučujem) zaključiš da želiš nešto drugo - to ovde nećeš naći. Ja sam u USA kupio Hart Drums Studio Master set koji nema gumene površine kao jeftiniji setovi od velikih proizvođača već mrežaste za bolji osećaj, a košta kao ti gumenjaci.

To zavisi od modula koji uzmeš. Neki moduli imaju samo stereo izlaz i sve se smiksuje u modulu pre toga, oni skuplji imaju 4 i više izlaza pa možeš da rasporediš po želji. Imaj u vidu da su bolji moduli jako skupi. Ako baš želiš da direktno snimiš zvuk iz modula koji ima samo 2 izlaza, možeš jednostavno da snimiš kao MIDI pa onda posle da 2 po 2 elementa puštaš preko njegovog MIDI ulaza i snimaš. Ali nema razloga da ne snimiš kao MIDI i da sve ode kroz komp ako će se koristiti samo u studiju - tako možeš da uzmeš samo običan MIDI modul bez zvukova (ili neki jeftiniji model čisto da ima neke zvuke, npr TD3) i da mnogo uštediš.
Ok, hvala, ovo je pomoglo... Samo par stvari...

Kada kazes ako zakljucim da trazim nesto drugo, sto ovde necu naci, na sta mislis, sta to drugo ?

Dalje, jasno je, posto ce se koristiti samo u studiju, bolje mi je da jednostavno spajam na MIDI, kupim BFD2 i uzivam .

Znaci, ne treba mi taj modul sa zvukovima, mogu da uzmem jeftiniji model ? Ma uzecu i skuplji, samo ako ima da se kupi u Srbiji. Fora mi je samo da obavezno ima (fizicki) citav hihat, jer sam gledao neke jeftinije modele samo sa pedalom za hihat, bez tanjira...

I ponovo ne pomenusmo... Gde bi to pazario, koga da zovem da vidim sta ima u ponudi !?
Kirdan is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 01:43 AM   #23
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Glavni uvoznik Yamahe je Mitros Music a Rolanda, čini mi se, Mega Music ali i jedno i drugo ima? i po drugim radnjama u Bgd (Sky Music, Lyra Style, Artist Systems...)... googlaj [za moderatora - ako je nabrajanje prodavnica zabranjeno, bri?i ovaj deo]

Pod "drugo" sam mislio npr. neki set kao taj moj Hart, samo sam hteo da ka?em da su Yamaha i Roland jedini igrači samo u Evropi, dok u USA ima? jo? nekoliko zanimljivih alternativa.

Hihat - da, jeftiniji modeli se sastoje od pedale koja određuje da li će se čuti otvoren ili zatvoren zvuk, dok ulogu hihat-a igra običan pad ili gumena činela. Ako ?eli? ne?to ?to liči na pravi hihat, dakle iz 2 dela koja se mrdaju i pedalu povezanu ?ipkom da bude tačno ispod - ima i to, naravno skuplje. Pogledaj modele pa će? naći. Postoji i nekoliko re?enja za kick.... elektronski bubnjevi su velika oblast i da bi napravio pravu odluku ?ta će? da uzme?, kao i za druge stvari, mora? pa?ljivo i dugotrajno da se o tome informi?e? - ili da jednostavno da? $5000 i uzme? najbolje
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 01:57 AM   #24
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Naravno, slazem se, hvala ti na ovim informacijama, jos cu to dobrano da pogledam .

I... nisam znao da je problem ako se nabrajaju imena prodavnica, izvinjavam se ako sam napravio problem
Old 21-05-2008, 01:57 AM   #25
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Elektronski set snimas kao midi signal i ne treba ti nikakav "explode" niti bilo sta drugo
On ima svoju mapu i takvu svaki vst bubanj prepoznaje (DKFH ima razlicitu mapu, ali tu onda rucno u pola minuta sve ispomeras, ako zelis da koristis farbe sa njega).
Snimati zvuk iz bubnjarskog modula je jedino mozda gore od snimanja bubnja u maloj prostoriji...
Nerealno je ocekivatii da zvuk sa modula bude bolji od semplova zivih bubnjeva sa BFD-a.
Dakle, treba ti samo midi kabl, nista vise

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 02:09 AM   #26
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Elektronski set snimas kao midi signal i ne treba ti nikakav "explode" niti bilo sta drugo
On ima svoju mapu i takvu svaki vst bubanj prepoznaje (DKFH ima razlicitu mapu, ali tu onda rucno u pola minuta sve ispomeras, ako zelis da koristis farbe sa njega).
Snimati zvuk iz bubnjarskog modula je jedino mozda gore od snimanja bubnja u maloj prostoriji...
Nerealno je ocekivatii da zvuk sa modula bude bolji od semplova zivih bubnjeva sa BFD-a.
Dakle, treba ti samo midi kabl, nista vise
Ok, hvala, na moju veliku radost, shvatio sam da ce jedan MIDI kabal dovoljan
Old 21-05-2008, 02:15 AM   #27
grada27
Senior Member

To je ok, nego niko ne kaze kolika stvarno treba da bude velika prostorija da bi se snimio bubanj.Prostor 6x4x2,80,ustvari bice nesto manji kada se sredi akusticki, da li je ok ili je i on mali?

Pozdrav!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 03:11 AM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@grada
6x4x2 je neka donja granica pristojnosti. Moze lepo da posluzi ukoliko ga propisno udenflujes, pa po potrebi napravis drvene panele da dodaju reverberacije ukoliko ti prija. Dobijao sam snimke iz otprilike takvih prostorija, propisno ogluvljenih, uz malo iskusne upotrebe Altiverba i slicnih room-ova, moze prilicno dobar rezultat da se dobije. Konkretno, na granici si sa tom 4m dimenzijom, da je 6x5, vec bi bilo super. i da je plafon na 3,5m, bog da te vidi.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2008, 05:37 PM   #29
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Ok, hvala na "inputima"...

Imam samo jos jedno pitanje... Uzeo bih ovaj Fxpansion BFD2 Acoustic Drums Module, koji je sam po sebi dosta mocan, al reko da dodam jos i neke dodatne samlove pride...I na musician's friend nadjem ove: Platinum Samples Joe Barresi Evil Drums for BFD i Platinum Samples Andy Johns Classic Drums for BFD, koji su mi jako interesantni, ali pise za BFD, a kod BFD 2 nigde ne vidim da se pominje "backwards compatibilty"... E sad, ja kapiram da su to obicni snimljeni samplovi i da bi trebalo da su kompatibilni, ali ipak ne bih da se zezam sa 250$

Jel ima neko iskustva sa ovim ?
Old 21-05-2008, 11:29 PM   #30
grada27
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
@grada
6x4x2 je neka donja granica pristojnosti. Moze lepo da posluzi ukoliko ga propisno udenflujes, pa po potrebi napravis drvene panele da dodaju reverberacije ukoliko ti prija. Dobijao sam snimke iz otprilike takvih prostorija, propisno ogluvljenih, uz malo iskusne upotrebe Altiverba i slicnih room-ova, moze prilicno dobar rezultat da se dobije. Konkretno, na granici si sa tom 4m dimenzijom, da je 6x5, vec bi bilo super. i da je plafon na 3,5m, bog da te vidi.
Hvala ti na odgovoru,a sta mislis moze li se snimati bubanj u jednoj takvoj prostoriji koristeci slusalice jer onda gubim reziju u klasicnom smislu reci i da li ce biti nekih problema ako se odlucim za tu varijantu?

@Kirdan
BFD2 koliko je meni poznato ima 50gb semlova gde ces vise,kada to izgustiras predji na superior i on nije mali, tako da ne moras sad da juris bilo sta jedino ako ti ne treba nesto posebno,
grada27 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules