Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Snimanje bubnja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23048)

Kirdan 19-05-2008 11:15 PM

Snimanje bubnja

Evo mene opet sa jos jednim topicom, brzo sam se odomacio ovde :D

Dakle, dilema glasi: imamo jednu slobodnu sobicu 3 sa 3 koju bi adaptirali samo za snimanje bubnjeva. Oblozio bih je odma skroz azmafonom, a verovatno i azma AD, da je umrtvim. Da bi to ok bilo sto se zvuka tice ? Znaci ovde nije rec o smetanju komsijama, pravljenju buke, izolovanju, vec cisto da li bubanj u tako malom prostoru moze ok da zvuci za potrebe snimanja ? Oprema nije problem jer bi se radilo sa dobrim mikrofonima i predpojacalima, znaci u pitanju je samo ta sobica. Nikad nisam snimao bubnjeve u tako malom, pa pitam da li moze nesto to sto je soba mala da pokvari sve ostalo sto bi bilo dobro za snimak; dobar drum set, nastimovan, dobar bubnjar, pravi mikrofoni, dobro postavljeni, i to...ukratko, da me soba ne usere! :D

Pozdrav, i hvala unapred :)

EDIT: Auh, greska, greskom sam topic postavio ovde umesto na "Dizajn i konstrukcija studija" i sad ne znam kako da ga prebacim. Izvinjavam se

Oggy 20-05-2008 12:13 AM

Re: Snimanje bubnja

Los pocetak...

Premala soba koja ce sa 3x3 lako da postane 2.75x2.75 posle iole pristojnog tretmana (a pitanje da li je i to dosta...)

I da je 3x3, malo je.
Nisi rekao visinu, posto je i to vrlo bitno, ali 90% sanse je da ne valja...

grada27 20-05-2008 12:28 AM

Nemam bas nekog iskustva sa snimanjem bubnja ali se spremam i ja u istim dimenzijama prostorije da pokusam nesto tako.Koliko ja kapiram,ako je vec soba mala onda je treba "ogluveti"sto je vise moguce i snimiti sto "cisce" sam bubanj,a posle dodati room,gate,kompresor ili vec.Moramo da se snalazimo i u tim uslovima,mada koliko znam za bubanj prostor treba malo i da "zvoni" dosta zavisi i od samog instrumenta a najvise od bubnjara, ono da udara u jednu tacku da ne sara puno.Eto, pa srecno i tebi i meni u tim uslovima!!:da:

Pozdrav!

Kirdan 20-05-2008 12:31 AM

Ah, da, plafon je kos inace, pocinje na negde 2.7 a zavrsava na 3.2, mozda malo vise.
Pa dobro, neka posle "dobrog" tretmana to postane i 2.5 sa 2.5, toliko da bubnjevi mogu da stanu i ozvuce, oce li to smetati zvuku da se snimi ? :( Da li je izvodljivo ili da se ne upustam u to nego kupim elektronski drum set ?:rotfl:

@grada27
E pa srecno nam, nema sta :). A lako cemo za instrument i bubnjara, njih cemo istrenirati, ako treba i jednog dobermana cemo zavezat unutra da "motivise" bubnjara. Sjajan akusticki tretman! :rotfl:

Oggy 20-05-2008 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by Kirdan (Post 204810)
Pa dobro, neka posle "dobrog" tretmana to postane i 2.5 sa 2.5, toliko da bubnjevi mogu da stanu i ozvuce, oce li to smetati zvuku da se snimi ? :(

Najverovatnije da. To je uzasno malo mesta. Nisam siguran da ces moci da rasporedis stalke na tom prostoru, a oni kliperi sto se kace po obrucima su prilicno bezveze u studiju.

Quote:

Originally Posted by Kirdan (Post 204810)
Da li je izvodljivo ili da se ne upustam u to nego kupim elektronski drum set ?:rotfl:

Veca je verovatnoca da ces dobiti bolji zvuk.

Max 20-05-2008 01:18 AM

U tako malom prostoru bih verovatno potpuno izbacio upotrebu snimanja bubnja , jer prvo .... dobices losiji zvuk nego da si radio na BFD u ili sl software u ......

Ako projekat zahteva dobar bubanj ..... snimite ga u dobrom studiju ..... odlican bubnjar moze da snimi ceo album za par dana .... tako da na kraju krajeva to nije ni veliki trosak ...... a koristite odlicnu sobu , veoma skup set mikrofona i dobar mixer i sl .....

Jako zanimljivi rezultati mogu da se dobuiju sa skupljim elektronskim bubnjem koji je povezan na BFD .... poceo sam da se igram sa time ..... uz dobrog bubnjara .... vrlo uverljivi rezultati ( 10 - 15 % losiji od pravog bubnja u odlicnom studiju ) ali mnooogooo bolji od onoga sto cete dobiti u prostoru 3 x 3 sa opremom koju imate .....

Ova razlika koju sam pomenuo se prilicno smanjuje kad se radi o pop ili rock materijalu , a drasticno povecava na jazz i sl muzici ......

Pozdrav

Arthur 20-05-2008 02:33 AM

batali
cak i osetno vece sobe umeju da prave probleme, spram onog sto mozes danas postici dobrim programmingom ili cime god vec samo da nije akustickog porekla.

Kirdan 20-05-2008 08:34 AM

Ok, jasno je da je premali prostor, odustajem od toga, hvala vam puno na savetima. Ta soba ce ipak samo biti vocal booth, za to je valjda dovoljno velika :grin: .

Samo sad... ako bih u tu sobu stavljao elektronski bubanj, sto cu najverovatnije uraditi...Gde da kupim bolji elektronski bubanj u Srbiji ? :confused: Imate neku preporuku ? Ja sam cuo jedino za Mitros, a cuo sam i da deru sa cenama, mada ako oni jedini imaju, ni cena ni je problem, a uzeo bih najbolji koji ima da se kupi.

Arthur 20-05-2008 09:33 AM

razmisli i isprobaj varijantu sa triggerovanjem bubnja, ukoliko ti je elektronac preskup. Znaci, nabijes tamo drveni bubanj, i ili kupis trigger senzore (vidi pod ddrum), ili obicne mikrofone pa upalis drumagog. Mislim da ti je elektronac preciznija i bolja solucija, ali i ovo ti zavrsava posao prilicno uspesno.

grada27 20-05-2008 09:44 AM

Koji su najveci problemi sa zvukom ako se snima bubanj u prostoriji 3.5x3.2 i koja bi dimenzija prostorije bila idealna za snimanje?Da li je uopste moguce snimiti iole kvalitetno bubanj u takvoj prostoriji, ako prepostavimao da je kvalitetni instrument,svirac,mikrofon.To pitam jer mi se nikako ne odustaje od akustickog bubnja i kupovinu elektronca,postoji li barem neka sansa za snimanje bubnja u takvoj prostoriji,mislim trigerovanje i pravilnim tretiranjem akustike same prostorije.U nadi da cu dobiti pozitivan odgovor od nekog koji radi u slicnim uslovima.

Veliki pozdrav!

All times are GMT +1. The time now is 11:11 PM.