|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#10 | ||
Pro Member
|
![]()
Evo konacno da se resim da napisem neki esej u ovoj sekciji...
Sto se tice same tehnike pevanja, postoje tri glavna domena za kontrolu - dijafragma, grlo i usta... Svaki od ovih delova proizvodi drugaciji zvuk (recimo za vibrato), osnovna kontrola se radi plucima (dijafragmom), jer se na taj nacin kontrolise sam protok vazduha, pa je mnogo lakse kontrolisati visinu tona i vecu amplitudu vibrata. U grlu se taj zvuk dopunjuje jos nekim finesama, da bi se na kraju ustima dodali jos neki elementi. Znaci najvise se koriste pluca, pa grlo, pa tek na kraju sama usta. Za izvodjenje vibrata vilicom kakav se izvodi plucima, coveku bi verovatno trebala vilica nilskog konja... ![]() Sto se tice same kontrole pluca, imam tu srecu da koristim pun kapacitet pluca godinama (zato mi je puls nesto usporeniji od prosecnog), tako da mogu da kontrolisem da li disem samo gornjim ili koristim i donji deo. Deca dok su mala koriste pun kapacitet, da bi kasnije koristili samo gornji deo, zbog smanjene fizicke aktivnosti ili cega vec. Sportisti takodje, recimo plivaci ili vaterpolisti, koriste pun kapacitet pluca. Quote:
Ja umesto klasicnih vezbi koje postoje, savetujem plivanje i vezbanje sto duzeg zadrzavanja vazduha, jer se na taj nacin prirodno stvara svest o normalnom koriscenju pluca, a ne matematickom... Quote:
Za samu kontrolu vibrata iz pluca, nama su na horu ranije govorili da stavimo ruku na stomak i na taj nacin osetimo kretanje radi lakse kontrole. Ja mislim da je ovo pogresna metoda, jer se ljudi naviknu na to i posle im je stalno potrebno (isti slucaj sa metronomom), mnogo bolje je razviti osecaj u samom stomaku za ovako nesto, jer je kontrola daleko bolja...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
program za pjevanje | babilon33 | Audio Software | 9 | 17-05-2009 02:50 PM |
MS Tehnika i mastering | Mogli | Zoran Vračević - Vrač | 19 | 14-09-2006 04:02 PM |
Koja tehnika??? | idvi | Audio Produkcija - Tehnike | 34 | 13-04-2005 11:58 PM |
Stereo kompresor ? Stereo reverb ? MS tehnika u masteringu ? | milosjeftic | Audio Software | 10 | 26-03-2005 03:41 PM |
Mikrofoni::: napredna tehnika snimanja gitare | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 23-06-2003 10:44 PM |