|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
VIP Member
|
![]()
Piva i tekila? Hm, zanimljivo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Senior Member
|
![]()
Anita, mislim da bi trebala malo drugacije da postupas u ovom slucaju. Super je sto si dobila scenario u ruke unapred, mozes da razmisljas o muzici.. Mnogo stvari ali na kraju izgleda totalno drugacije. Tesko je odrediti sta cujes kad vidis staticnu sliku. Mnogo zavisi od scenarija, od toga sta je pre, te scene, sta dolazi posle.. Neznas kakav ce biti ritam montaze (iako on moze da se radi sa muzikom), ne znas koju ce dinamiku imati film.
Kao kompozitor muzike bi trebala usko da saradjujes sa Sound Designerom, da cujes njegovu zamisao, da se dogovorite koje delove filma cete da postavite na muzici a koje delova na zvukovima. Mozda da napravite simbiozu. Animirani filmovi su divni za rad, dopustaju mnogo vise igranja i stilizacije nego igrani film koji skoro pa uvek simulira realnos. Nedavno sam radio zvuk za animirani film za koji je napravljena super muzika, kao samostalna je bruka zanimljiva. Ali na kraju smo bukvalno pola muzike izbacili da bi film poceo da dise, da bi bilo mesta za neku dramaturgiju zvuka koja je, pogotovo kod animacija, veoma vazna, jer puno toga mora da se kaze zvukom i muzikom! Moj savet ti je da ako imate Sound Designera, da sednete i prodjete zajedno scenarijo...odatle sve krece! Srecno! p.s. jako bih voleo da vidim kad bude gotovo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
VIP Member
|
![]()
Color - u potpunosti se sla?em sa tobom!! Sto se suradnje sa sound designerom tiče, izričito sam naglasila da ?elim usko surađivati sa njim! I uobičajeno mi ne bi palo na pamet odmah raditi, ali slike su me izuzetno inspirirale (osim onog zupčanika) i krenula sam... unatoč tome ?to trenutno imam posao s uskim rokom koji mi se uopće ne radi.
![]() Znam da je za filmsku glazbu va?na ti?ina koliko i glazba. U ovom će filmiću biti i pripovjedač... koji će pričati priču na pojedinim djelovima, stoga bit će prostora za odmor od glazbe dosta. Uh, valjda ću napraviti sve ovo dobro. Naravno da će? filmić vidjeti! Ali tek za koji mjesec.... autor ka?e da je ovo tek "beba u povojima"... Hvala na doprinosu. Ako mogu, rado ću ti se javiti i pitati za mi?ljenje ako će biti potrebe tijekom ovog procesa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
Anita , poslah ti PM ali ne dobih odgovor
![]()
![]() |
#35 |
Psiho
|
![]()
ZUPCHANICI = tik...tak...tik...tak...tik...tak...tik...tak...ku-ku...tak...ku-ku...tak
![]()
![]() |
#36 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Cim te toliko inspirisalo, sigurno ce biti super! ![]() Samo bih zeleo da ti jos skrenem paznju na neke stvari koje covek lako previdi kad se unese u komponovanje ili pravljenje zvuka.. Trudi se da ne napravis muziku koja ce biti expresivnija od slike, moze da napravi barijeru izmedju glavne price i gledaoca, da onemoguci slici da "govori". Uvek muziku tretiraj da bude u funkciji price a ne obrnuto. Ipak je najbitnije u filmu podmoci pricu i glavnu misao koju reziser zeli da iskaze. Svaki ton/motiv, kao i svaki zvuk, mora da ima svoje logicko obrazlozenje zasto je bas tamo gde jeste. U protivnom ce gledaoc biti zbunjen i ispasce iz price. I poslednje, laicki receno, dobra muzika za film je ta koja se ne cuje! Naravno, mi znamo da je to malo drugacije, ali siguro ces razumeti sta sam time hteo reci.. Eto, siguran sam da i ti to sve znas ali nije na odmet nekad ponoviti to sebi jer se covek lako zanese ![]() Ako ti treba neka pomoc ili savet, slobodno me kontaktiraj na PM pa cu ti poslati svoj mail, takodje ako mislis, mozes mi i scenario poslati, cisto da napisem koju rec iz moje perspektive, mozda ti pomogne... Srecno! Pozdrav... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Moderator
|
![]() Quote:
naravno.. da bude sporedna u scenama sa radnjom.. da ne skrece pazznju nimalo.. (isto kao shto obichan ljudski mozak ne moze da prati vishe od dve ili 3 melodije u isto vreme) a da ima tu dramatichnost koja se mozze "ukomplikovati" i upotpuniti ne bi li potpomoglo dramatichnosti u samim scenama.. meni je recimo, ako ste gledali vanila sky, muzika neverovatno dobra.. potpuno psihodelichno upadaju de surovo pitke i vesele melodije u tako poremecen i mrachan film.. zavoleo sam film samo zbog muzike, iako ono kruzovo lice ne mogu da svarim.. sa druge strane, mnogo mi se dojmila muzika iz filma london.. bukvalno upotpunjuje film i daje mu tu atmosferu.. svaka chas' likovima iz crystal methoda.. izuzetno odradjeno... a da ne pricham o star wars sagi.. btw, jesam ja jedini kome se ne svidja muzika iz matrixa? konkretno scene fajta ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Pro Member
|
![]()
Zvuk za film je precizno odvagan miks efekata, muzike i tisine. + naravno govor... i najjednostavnije ti je da pogledas neke manje komercijalne animirane filmove koje su radili svjetski profesionalci... interesantno je kako se zvukom daje zivot animiranoj slici. bas je ovo sa pocetka...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Member
|
![]()
na prvoj slici cujem neku akusticnu gitaru,dok se na donjoj prikljucuje i trombon!!
sve je snimano na 22,050 hz,64kbit,16bit....ne znam sto,podseca me na proslost..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Junior Member
|
![]()
Video sam sliku pa mi je na prvu loptu bila jako interesantna. Neznam koliko mogu da pomognem ali moram da podelim ideje.
Koliko iz slike vidim kadar pocinje iscrtavanjem prave linije koja se pretvara u krug. Poshto je to ujedno i najveci zupcanik probaj da krenes sa kontrabasom koji drzi ton dok je linija prava, a kada krene u iscrtavanje, melodija hromatskim kretanjem prati iscrtavanje. Ne vidim na slici da li se zupcanici pojavljuju jedan za drugim. Ako je tako, svaki sledeci je manji. Analogno tome, za prvi sledeci manji temu preuzima violoncelo (oktavu vise) ali u inverziji, pa viola, pa violina(isto oktava vise). Dobices haotican zvuk kanona ali opet sa nekim matematickim pravilom koji karakterise masinu. Kada temu preuzmu violine probaj da tema bude u diminuciji jer se manji zupcanici mnogo brze okrecu. Vidim u pozadini neko matematicko klatno. Nek triangl uzme njegovu ulogu. Kasnije mozes i da se igrash u orkestraciji. Sve ovo bi trebalo da ima formu fuge. Neznam koliko sam pomogao, ipak sam mnogo jaci u komponovanju nego u pisanju. Srecan rad... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koji delay preporučujete za synth? | redroom | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 12-07-2009 02:44 PM |
Koju radnu stanicu preporučujete? | tukoje | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 26 | 28-12-2007 07:30 PM |