|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
E pa ljudi svaka vam cast.Ali iskreno!Shiva,Dushan i Dabear hvala na savetu,D.Vuckovic hvala na fenomenalnom linku.Heatman me je cak i prilicno nasmejao svojom iskrenoscu.Hvala ti prijatelju ozbiljno cu shvatiti svaki red koji si napisao.
Inace izuzetno mi je drago sto se toliko ljudi oglasilo sa raznih strana(ja sam inace yugonostalgicar). Znam da neke od vas sigurno poznajem i licno.Pozdrav njima! Voleo bih kad bi me neko ozbiljno shvatio na forumu i napravio kurs-skolu o kojoj sam pricao.To stvarno fali ovde. Moj inace nacin razmisljanja je da u Srbiji(u kojoj ja zivim)i ostalim drzavama ex-yu ima mnogo MNOGO DOBRIH muzickih inzenjera i zao mi je sto ljudi poput mene koji ne mogu da odu na Berkly ali vole posao kojim se bave nemaju vise prostora i mogucnosti da nauce ono sto ih zanima.Toliko o tome. HVALA OD SVEG SRCA SVIMA. Verovali ili ne ja sam stvarno zadovoljan,i ako postoji jos neki nacin da mi priblizite ovu tematiku molim vas ne oklevajte.Ali da ne bude zabune ja nisam trazio recept za dobar mix vec samo recept za dobijanje vise dubine u mixu.Nadam se da me razumete. POZDRAV SVIMA i HVALA JOS JEDNOM! Last edited by oliver10; 19-09-2007 at 12:58 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Pre svega moras da otvoris tvoj 001 i zategnes gezicnu na potenciometru kljucem 8 takod a svu preostalu snagu stimuje na sirinu, vise nego na mono! E tada kupis kablove sa stereo intrustorima i pozlacenim jack-ovima tako da cela masa audio frekvencije dodje do maximalnih -1 db i ostvari i veliki headroom pri usnimavanju!
Sledece sto moras da uradis je da smanjis naravno mono izvedbu na zadnjim konverterima jer su svi podeseni na -0.46 db po oktavi i sam hod klipa deluje pomalo dugacak u stereo tehnici! Bez toga nema ni najosnovnijeg razmisljanja o dubini i trecoj dimenziji, a kad to odradis na Beringerima moras da podesis frekvenciju secenja glavnog voda i pomeris je sa 4 khz, na 4.7 khz i samim tim omogucis da ti rade u gornjem opsegu flakovanja! pritom moras da ih uspravis jer tako polozeni nece davati nikakvu sliku zbog secanja talasa kroz etar, najvecim delim sto ti TV stoji sa leve strane a ta strana je po opste poznatim pravilima nepovoljna jer je juzna! Ako se sve ostalo izuzme, kao na primer da ti je TC u trecem slotu, a UAD u cetvrtom trebalo bi da dobijes za 70 mikrofarada siru sliku i 36 fluksa vecu dubinu! Ne znam da li sam u pavu, ali neka me neko ispravi ako gresim, karike na poslednjem stupnju kompresije takodje moraju da se tretiraju frekventnim kompresorom u samoj 001, a ne verujem da si to odradio! To bi u najkracimcrtama bilo to moj Oli, opet pitas na pogresnom mestu a imas gde i od koga da naucis! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
@krava: hahahahahaah...
@oli: ma nishta, brate.. drago mi je da sam te nasmejao.. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
Kravadinka,prijatelju,brate,druze smejem se vec pola sata!!!
Svaka cast na postu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Meni je zao sto ljudi misle da oni znaju sve! A opet mi je zao sto ljudi ovde misle da znaju sve....! Trebalo je da imamo neku svoju skolu i to je to...! ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu... Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku. Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ivan Lekic
|
![]()
Dje iskopaste ovu temu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Idi u mastering forum pa malo potrazi, bilo je o tome vec dosta - a definitivan i tacan odgovor koji ce bas tebi "funkcionisati" ti niko ne moze dati... keep trying !!
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
zamalo za nista ne postoje rjesenja "na prvu", na dva, tri klika, na dva, tri plug-a ili hardware-a. vise kemije, pametnog slaganja u mix-u plus jako je bitno razumijeti sistem rada uredjaja koji se koriste! naravno, prethodno, ako je sve smisleno i kvalitetno snimljeno doci ce ti i glasnija snimka i definiranija i otvorenija...itd... mene puno toga mucilo i kako radim otkrivam nove stvari koje me muce, a do malo prije nisam ih ni cuo ni osjetio ni kuzio. ![]() glavno je da te uvijek nesto muci. ![]() p.s. da, moze se postici super snimka i iz kucnog studija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 94 | 30-03-2010 05:38 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |