Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-02-2007, 12:47 AM   #21
dawid
Senior Member

dawid's Avatar

Default Re: Problem sa slovom "s"

Quote:
Originally Posted by CDLC
Da se vratimo sibilantima ... Pokusao sam slicno sto je Tom napisao al kad ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro on ih malo stisa (sibilante) al ih opet cujem dosta jako sto mi se ne svida... a kad ih stisam i sa VoiceMaster Pro i sofware-ski cini mi se ko da je vokal( pretezito muski vokali manje zenski) dosta jako prigusen i fali mu ona toplina....

Da li postoji neko drugo rijesenje npr. da kupim neki dinamicni procesor sa deeserom .... da li bi mi to rijesilo problem? Ili nesto drugo? Ako mi imate sto preporucit do 1000e.... Hvala
za te pare cu ti ja svakog pevaca nauciti da peva tako da nemas sssssssss
dawid is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2007, 03:13 AM   #22
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by CDLC
Da se vratimo sibilantima ... Pokusao sam slicno sto je Tom napisao al kad ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro on ih malo stisa (sibilante) al ih opet cujem dosta jako sto mi se ne svida... a kad ih stisam i sa VoiceMaster Pro i sofware-ski cini mi se ko da je vokal( pretezito muski vokali manje zenski) dosta jako prigusen i fali mu ona toplina....

Da li postoji neko drugo rijesenje npr. da kupim neki dinamicni procesor sa deeserom .... da li bi mi to rijesilo problem? Ili nesto drugo? Ako mi imate sto preporucit do 1000e.... Hvala
evo ja vec godinama koristim Spitfish plagincic za sibilante koji radi super, mozes da probas i sa njim.. javi da ti posaljem

mada ako je bas to toliko izrazeno probaj da nadjes tu nezgodnu frekvenciju sa nekim eq-om... namesti visok Q i juri ga
kVu is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2007, 08:42 AM   #23
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Uh...Znate koji fazon,ja se nekih 5 godina bavim produkcijom i to...I konstatno su mi sibilanti pravili muku...Ali,u skorije vreme kako sam usavrsio tehniku mixanja tih problema vise nemam...Hocu reci,na sirovom snimku ima malcice izrazenijih sibilanata ali to lako sredim waves desserom, sa malim komprimovanjem na sibilante, na kome skidam oko 7khz...Na nekim ljudima koje snimam ni ne koristim desser...Sta sam ja vremenom primetio,primetio sam da prejaka kompresija na vokalu moze da izazove jake sibilante,tako da pogledaj da nije to problem,ako prilikom usnimavanja imas prejaku kompresiju na Voice Master-u,sibilanti ce biti jaci garant!Pa sad nek me ubije neko ako ne misli isto kao i jaI da...Ja u mixu vezujem eq,pa eventualno jos jedan eq,pa desser pa kompresor,na vokalu jer mi kompresor vrati malo prezentnosti na sibilantima koje deesser ipak umuljavi...Eto,nadam se da sam pomogao nesto...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2007, 10:32 AM   #24
tom
Senior Member

tom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan
... ako prilikom usnimavanja imas prejaku kompresiju na Voice Master-u,sibilanti ce biti jaci garant!Pa sad nek me ubije neko ako ne misli isto kao i jaI da...Ja u mixu vezujem eq,pa eventualno jos jedan eq,pa desser pa kompresor,na vokalu jer mi kompresor vrati malo prezentnosti na sibilantima koje deesser ipak umuljavi...Eto,nadam se da sam pomogao nesto...

Za prvo se slazem ali sam za ono poslije primijetio da ako eq stavim prije deesera(RDesser,onaj obicni mi se ne svidja) dolazi do sranja i sibilanti su jos i naglaseniji.Hocu reci,Dees mi je prvi u lancu. Tako mi comp dobija sve uglavnom sredjeno. (Nazalost,prvi u lancu je tradicionalno Auto-Tune!).
Old 16-02-2007, 05:55 PM   #25
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Evo bas sad radim na jednom albumu,i u pravo smo snimili stvar,snimao sam vokal sa Rode NT2 kroz SPL Pro Mike preamp do Tascam-a US 122,stavio sam vrlo vrlo laganu kompresiju na input kanalu u Nuendu,i apsolutno nikakvih problema nema sa sibilantima...Pazite sa kompresijom na Voice Master-u...
Old 18-02-2007, 07:26 PM   #26
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan
Evo bas sad radim na jednom albumu,i u pravo smo snimili stvar,snimao sam vokal sa Rode NT2 kroz SPL Pro Mike preamp do Tascam-a US 122,stavio sam vrlo vrlo laganu kompresiju na input kanalu u Nuendu,i apsolutno nikakvih problema nema sa sibilantima...Pazite sa kompresijom na Voice Master-u...

Tako nesto sam i ja danas probao, na inputu u nuendo sam stavio RVox !!!? Eto samo malo da brije sssssssssssss, i nije lose, zaglavio sam se sa RVox-om ali treba probati i ostalu bratiju, mozda BT.
Nego da priupitam..... nekako su mi "presuvi" vokali, i kasnije pored koriscenja raznih prostornih efekta, u matrici su sami za sebe i kao da nisu deo matrice.
Los je mic, los preamp..... ali cini mi se da ipak ja negde debelo gresim. Elem, probao sam i sa stavljanjem prostornog impulsa na input, zvuci skroz drugacije ali jos uvek labavo.
Ima li nekih generalnih principa kod usnimavanja vokala ?
nenad is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 12:41 AM   #27
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Hmmm...ja nemam neki poseban princip...Sve vokale snimam totalno suvo bez ikakvih efekata samo sa malom kompresijom na inputu konkretno na inputu stavljam Kjaerhus GCO,gledam da mi pri usnimavanju ne klipuje nista i nemam problema...Vec su ti napisali ovde,probaj sa razlicitim pozicijama od mikrofona...Ne bih stavljao nikakve prostorne efekte na inputu,jer posle ne mozes da ih skines...Mislim snimiti nesto sa nekim od, kako ih ja zovem, vremenskih efekata(delay,reverb,chorus...) je smrt,nema posle nazad a kad stavis reverb pa opet kompresujes ode sve u q....Isto tako ne stavljam ni desser na input jer neki vokali mi ni ne zahtevaju desseing...Pozdrav
Old 19-02-2007, 01:51 PM   #28
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan
Uh...Znate koji fazon,ja se nekih 5 godina bavim produkcijom i to...I konstatno su mi sibilanti pravili muku...Ali,u skorije vreme kako sam usavrsio tehniku mixanja tih problema vise nemam...Hocu reci,na sirovom snimku ima malcice izrazenijih sibilanata ali to lako sredim waves desserom, sa malim komprimovanjem na sibilante, na kome skidam oko 7khz...
Btw, ti si moj heroj ako si uspeo da dobijes dobar rezultat sa Waves-ovim deesserom, to je najbuđaviji plugin tog tipa koji sam probao, kad je "s" izra?enije skoro je neupotrebljiv, a ako ga pojača? ojadi vokal. Radili ne?to gde je zatrebalo da se skidaju S, nije bilo drugih takvih plug-ova u kompu. 'ladno nismo skapirali da postoji i ona rennesaince varijanta (koja bolje radi) i smarali se najgrđe, jedva uradili ne?to tako ?to smo stavili dva komada jedan za drugim pa blago pode?avali. Uh!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 03:22 PM   #29
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Btw, ti si moj heroj ako si uspeo da dobijes dobar rezultat sa Waves-ovim deesserom, to je najbuđaviji plugin tog tipa koji sam probao, kad je "s" izra?enije skoro je neupotrebljiv, a ako ga pojača? ojadi vokal. Radili ne?to gde je zatrebalo da se skidaju S, nije bilo drugih takvih plug-ova u kompu. 'ladno nismo skapirali da postoji i ona rennesaince varijanta (koja bolje radi) i smarali se najgrđe, jedva uradili ne?to tako ?to smo stavili dva komada jedan za drugim pa blago pode?avali. Uh!
Zapravo uspeo sam zato sto nemam problema ja sibilantima,jednostavno snimak mi nema sibilanata,samo ponekad mi zatreba malo dessera i kad vec komprimuje sibilante samo malo,ne izoblicava mi nista...Sa vecim komprimovanjem naravno da izoblici...Ali gledam da sve lepo usnimim i da desser izbegnem...DO pre 6 meseci nekoriscenje desser-a mi je bilo nezamislivo,dok nisam ukapirao da sve moze i bez dessera,kad lepo odradis eq,desser ti ni ne treba....
Old 19-02-2007, 03:41 PM   #30
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Mozda je problem na sasvim drugoj strani - i to tamo gde se namestaju ostali parametri na preampu Focusrite Voicemaster Pro - Optical Expander, Vintage HArmonics, Voice Optimised EQ...Ako tu nisu dobro postavljene pozicije koje su odgovarajuce za dati mikrofon i datog pevaca, onda tu treba traziti resenje problema!
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules