Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-05-2006, 02:48 AM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura?

Quote:
Originally Posted by milos
da li bilo fer reci da je ta razlika izmedju OBX-a i OBX veca nego npr. izmedju dva propheta(topliji rev 2 sa SSM cipovima naspram praskavog rev 3 sa CEMovima) ?
uh tesko je to ocijeniti, trebalo bi ih sve imati u sobi u jednom. ali mislim da je to tu negdje - govorimo o tri sasvim drugacija hardverska rjesenja.. cak ni svi cem sintevi ne zvuce isto, makar se cuje da su "rodjaci".
Quote:
Da li onda OBX dodje nesto kao kompaktna varijanta starih 2,4 i 8-voice belih Oberheima od SEM modula ili nesto drugo...
Pun Pogodak !! zato ga bas i zelim. OB 8-voice, prvo kosta ko svetog petra, i drugo , treba ti po pola sata da ga stimas za svaki take koji hoces snimiti.

Quote:
Bas sam slusao Merge od Laze Ristovskog odradjen na Minimoogu i Oberheimu OBX-a.Oberheim zvukovi neodoljivo podsecaju na propheta,
na reviziju 3 da. sve isti hardware, osim VCA. ali razlika je najveca u filteru - prophet je 24dB, i dosta svijetao/cisci, nema toliko saturacije. OBXA pak ima 12dB filter koji je pravi SVT (state variable filter - sklop je tkdj slican SEM-u ali izveden sa CEM chipom). to nemozes naci ni na Rev3, ni na OB-8, a ni poslije na Xpanderima i matrixima. postoji i zasebni 24dB filter koji je dosta tamniji i ne pretjerano uzbudljiv, osim za bass.

vazna stavka je i da OBXA filteri saturiraju, i to mu dosta daje ona "muda" koja su ga ucinila slavnim.

ob-x demo: www.bluesynths.com (moras se logirati ali je free)
ob-xa demo:www.babic.com/SYN/obxa.htm

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2006, 08:43 PM   #2
slowstar
Pro Member

Ne zaleci se preterano, ja sam verovatno imao PRVI U EVROPI (ne hvalim se dzabe, pitaj Lazu kome sam ga prodao za serijski broj...) svi ti "Beli" Oberheimi, sa 2, 4 (kao moj bivsi) i sa 8 SEM modula su skoro nemoguci za stimanje, morao sam da dolazim po sat ranije na snimanje i da ga drzim ukljucenog, jer mu je na chipovima bila "termalna" kontrola stimanja, ukratko, bio je "nocna mora" za svirke, a za "zivo" zbog totalno nekorisnog memorisanja saundova, NEMOGUC, mada je imao naj "Masniji" zvuk koji sam ikada cuo, pogotovo u unison modu. Kada se odavno pojavio ROLAND JUNO 60, odmah sam ga prodao Lazi da bih kupio isti...sada je vec druga situacija, ali mislim da je jagma za starim analognim sintovima 90% "fancy" a samo 10% realna potreba...pogotovo ako se ima pristup najnovijoj generaciji "Romplera" kao sto su "Fantomi" ili XV 5080, na kojima je moguce tako uverljivo namestiti taj "retro" analog feel da ga ni rodjena majka ne bi prepoznala da nije "Pure analog"
Old 26-05-2006, 09:07 PM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar
Ne zaleci se preterano, ja sam verovatno imao PRVI U EVROPI (ne hvalim se dzabe, pitaj Lazu kome sam ga prodao za serijski broj...) svi ti "Beli" Oberheimi, sa 2, 4 (kao moj bivsi) i sa 8 SEM modula su skoro nemoguci za stimanje, morao sam da dolazim po sat ranije na snimanje i da ga drzim ukljucenog, jer mu je na chipovima bila "termalna" kontrola stimanja, ukratko, bio je "nocna mora" za svirke, a za "zivo" zbog totalno nekorisnog memorisanja saundova, NEMOGUC, mada je imao naj "Masniji" zvuk koji sam ikada cuo, pogotovo u unison modu. Kada se odavno pojavio ROLAND JUNO 60, odmah sam ga prodao Lazi da bih kupio isti...sada je vec druga situacija, ali mislim da je jagma za starim analognim sintovima 90% "fancy" a samo 10% realna potreba...pogotovo ako se ima pristup najnovijoj generaciji "Romplera" kao sto su "Fantomi" ili XV 5080, na kojima je moguce tako uverljivo namestiti taj "retro" analog feel da ga ni rodjena majka ne bi prepoznala da nije "Pure analog"
Gosn S. M. ? jest to vi???
Vrach
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 12:26 AM   #4
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by slowstar
...ali mislim da je jagma za starim analognim sintovima 90% "fancy" a samo 10% realna potreba...pogotovo ako se ima pristup najnovijoj generaciji "Romplera" kao sto su "Fantomi" ili XV 5080, na kojima je moguce tako uverljivo namestiti taj "retro" analog feel da ga ni rodjena majka ne bi prepoznala da nije "Pure analog"
Ne mogu vjerovati da to govori netko tko je koristio te stare analogne sinteve. Jos da spomenes ponajbolje VA-e ajd' (ma ni to nije to), ali Fantoma ili XV seriju...
relis is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 09:54 AM   #5
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Pa dobro...chovek tako misli...necemo ga valjda sad razapeti
Po meni, stara analogija ima odredjeni sound koji je teshko imitirati ali takodje mislim da 90% slushalaca ne chuje razliku izmedju A i VA Da me ne shvatite pogreshno, ja sam uvek za A!
Osim za lichno zadovoljstvo, ne vidim veliku potrebu kupovine stare analogije, a to lichno zadovoljstvo, morate priznati, nije nimalo jeftino

Last edited by MHz; 27-05-2006 at 10:09 AM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 10:24 AM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz
Pa dobro...chovek tako misli...necemo ga valjda sad razapeti
Po meni, stara analogija ima odredjeni sound koji je teshko imitirati ali takodje mislim da 90% slushalaca ne chuje razliku izmedju A i VA Da me ne shvatite pogreshno, ja sam uvek za A!
Osim za lichno zadovoljstvo, ne vidim veliku potrebu kupovine stare analogije, a to lichno zadovoljstvo, morate priznati, nije nimalo jeftino
slazem se potpuno..stari sintiji su gubljenje vremena. Imao sam sve tokom 80-ih, i mogu da kazem da je sve to sad totalno besmisleno! Kad je VINCE CLARKE - covek sa jednom do najvecih kolekcija analognih sintija presao na SOFT SYNTHS, onda znate koliko je sati!!! Ceo novi album radi na lap top-u sa soft sintijima.....A da ne pricam kako rade soft sintiji...Virus (TDM) je ISTI kao i hardware..cak cita patches sa hardverskog sintija..Korg Legacy je koma....A da ne pricam sto to niko ne moze da razlikuje, a da publika uopste ne pita na cemu se svira!!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 11:44 AM   #7
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

ne bih se u potpunosti slozio za analogiju..ja i dalje ne mogu da postignem pored svih napora da na vst MS20 dobijem sound sa pravog MS20 sa istim postavkama parametara...verovatno zato sto je na hardveru neki elektrolit popustio ili crko ali u svakom slucaju meni je bas TAJ sound odlican,,ovaj drugi je blizu ali nema taj shmek...no u svakom slucaju koristim sve kombinovanu u izobilju...heheheh...slazem se samo u jednom:jako puno vremena treba izgubiti u radu sa analogiom..
a trenutno je jeftinija nego ikad bas zbog kise VST-a...

Last edited by DADDY Z; 27-05-2006 at 11:48 AM.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 01:41 PM   #8
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

Quote:
Originally Posted by DJ Z
a trenutno je jeftinija nego ikad bas zbog kise VST-a...
Naprotiv,analogni sintovi su u poslednjih par godina postali izuzetno skupi...
milos is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 01:39 PM   #9
milos
Pro Member

milos's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
slazem se potpuno..stari sintiji su gubljenje vremena. Imao sam sve tokom 80-ih, i mogu da kazem da je sve to sad totalno besmisleno! Kad je VINCE CLARKE - covek sa jednom do najvecih kolekcija analognih sintija presao na SOFT SYNTHS, onda znate koliko je sati!!! Ceo novi album radi na lap top-u sa soft sintijima.....A da ne pricam kako rade soft sintiji...Virus (TDM) je ISTI kao i hardware..cak cita patches sa hardverskog sintija..Korg Legacy je koma....A da ne pricam sto to niko ne moze da razlikuje, a da publika uopste ne pita na cemu se svira!!!
Ajd sad nam jos ti malo prosvetli oci
Clusterchord, i ja makar na ovom forumu cenimo analogne sintove i njihove designere.
Da li si 80-ih imao Minimooga,Serge ,Moog i Buchla modulara mozda?Ili nekog Oberheima ,mozda i Propheta rev2 ?Ili Yamahu cs80 koja je po soundu i samom konceptu genijalnija od bilo kojeg i soft sinta i kojekakvih Virusa i Nord Leadova .
Mana im je odrzavanje i kalibriranje ali vredi iskustva.
Da mi ponude ultra mega giga setup sa svim VA i soft sintovima,Iconom i Pro Tools HD sistemima na jednoj strani i sa starom analogstinom ,trakasem i analognim mixerom na drugoj strani pogodi sta bi izabrao
milos is offline   Reply With Quote
Old 27-05-2006, 02:55 PM   #10
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Clusterchord, i ja makar na ovom forumu cenimo analogne sintove i njihove designere.
Niko nije rekao da ne ceni analogne sintove. Nemoj da ispadne kao da samo vas dvojica jedini hvalite i volite analogiju a mi ostali ih kudimo...samo diskutujemo o njihovoj funkcionalnosti i potrebi...

Pa ko ne bi voleo da ima sobu prepunu pach-polja i da se igra sa njima po ceo dan... ali mislim da bih se prvo odlucio za ultra mega giga setup...jga, ti bi ono drugo i to je tako..shta sad da radim
Jedino me zanima zasto, ako su se vec toliko vratili u modu, ne pochnu ponovo da se proizvode..chuo sam da je neko ponovo pocheo da pravi Rhodes...ili je to dezinformacija . Bilo bi lepo imati nov ms20 i bilo koji drugi A.S., kao da si onih godina ushao u radnju i kupio ga
MHz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules