Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-11-2005, 03:39 AM   #1
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Fotke

Jednom davno, taman kada sam potpisao ugovor o najmu prostora, obecao sam staviti neke fotke iz faze izgradnje studija. Iskreno, zaboravio sam na to do sad!
Evo par fotki da skuzite sto se radi.

Za pocetak, tlocrt cijelog podruma

Pogled iz studija 2 prema reziji. U prvom planu je okvir od prozora. Nismo jos stakla postavili. Napravljena su, ali cemo ih staviti na kraju. Strah nas je da ih ne razlupamo slucajno. Biti ce dvostruko i trostruko iso staklo u ovom okviru. Na dnu rezije vidi se jos jedan okvir, od prozora koji gleda iz rezije prema studiju 1.

Zid od rezije sa konzolama za gips zid. To je na dnu rezije, zid u kojem ce biti montirani zvucnici. To smo sad upravo dovrsili. Napravili smo sve konzole, i stalke za zvucnike koji su montirani na zid. Nemam noviju fotku. Na zidu je sloj katrana protiv vlage.

Pogled iz studija 1 prema reziji i gluhoj sobi. Vidi se okvir od prozora (lijevo), jedan stok od vrata (vrata ce biti dupla sa hermeticki zatvorenim medjuprostorom), i vrata od gluhe (desno).

Pogled iz studija 1 u gluhu sobu. Gluhu jedino radimo sa gredama. To je soba u sobi sa duplim slojem gips zida koji se nigdje nece doticati sa pravim zidom, i dignutim podom. Hocemo napraviti prostoriju gdje se moze raspaliti pojacalo u 2 ujutro. Ovdje bas radimo jaku izolaciju prema van. Ovo sad se vidi mineralna vuna i 7x7 grede. Na grede smo vec postavili distancere (male metalne gluposti koje se vide na gredama). Gips zid se montira na te distancere tako da oni apsorbiraju onaj prvi udar vibracija. Nakon sto postavimo zid, preko njega onda ide jos jedan sloj 5 cm mineralne vune i to presvlacimo onda sa tkaninom.

Vrata izmedju rezije i hodnika. Iznad vrata se vidi jedna ventilacijska cijev (ona od odvoda iz rezije).

Vjerovatno vam je zapelo za oko da vecinu konstrukcija radimo s metalnim profilima. Svjestan sam da bi bolje bilo da smo radili sve to s drvenim gredama, ali tu smo morali napraviti kompromis. Dva su glavna razloga. Prvo je cijena drvene gradje. Drugi prakticni razlog je sto nismo mogli naci nigdje suhe grede. Prosli smo cijeli Zagreb i svi prodavaci skladiste grede na otvorenom i one su natopljene od kise. Preveliki je rizik postaviti cijelu konstrukciju s vlaznim gredama i onda kad krenemo grijati po zimi se te grede krenu savijati. Kako bi samo pucali zidni gipsevi kad se iza njih konstrukcija rastegne! Radimo zato s profilima, ali cemo njih dodatno ojacati horizontalnim preckama da ne vibriraju. Na profile idu gips ploce a iza ploca (prema zidu) ide mineralna vuna. To je da popije niske frekvencije. Dodatno ce naravno po zidovima ici apsorberi na ciljanim mjestima koje cemo napraviti kad svi ovi grubi radovi budu gotovi. Za sad nam je ideal postaviti laminate jer bi to znacilo da je prva (gruba) faza posla gotova. Tad donosimo opremu i krecemo s mjerenjima i gradnjom akustickih elemenata.

Eto...
Naucio sam mjesati cement, ljepiti plocice, spajat profile...
Sutit cu o ozljedama (a ima ih)...

- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2005, 07:27 AM   #2
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Default Re: Fotke

ovo toliko maherski izgleda da ja vise nista nebi dira.
Old 18-11-2005, 09:34 AM   #3
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

cek cek, jel to vidim da spominjes laminat?

nije vrag da ces stavljat laminat na pod?!

imat cete grdnih problema sa statickim elektricitetom
Old 18-11-2005, 03:58 PM   #4
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Shot!
Ovo ce biti mrak! Mislim.. vec je! Ludnica! Genijalno!

Ali nemoj sve sjebati sa laminatima! Imas kvalitetni brodski pod ako je preskup parket..... i
time jos dobijes toplinu drva... a ne onu ruznu plastiku sto ce ti se napuhat i dici za koji mjesec (ne znam kome se to nije dogodilo!!) , hladna je, ruzna (jesam li to vec rekla?), neugledna, a zvina dobro kaze za staticki elektricitet....

Inace, studio je premrak... nemoj, molim te, staviti laminate, to je kao da u novog bmw-a stavis sjedala od ficeka...

Sretno!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2005, 04:06 PM   #5
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

e, da...volio bi da imam digitalac sa sobom da stavim sliku laminata u televizijskoj reziji....tj. oziljke koje ostavljaju stolice na kotacicima.

a da ne spominjem da nas stalno pecka.
Old 19-11-2005, 06:02 AM   #6
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

iiiii... te pitam nesto ? jel ima nesto da se tice zvuka a da ti ne radis ?

koje su dimenzije gluve sobe ? meni makar na slikama izgleda jako mala

inace, svaka cast! jedva cekam da cujem prvu stvar koja ce izaci iz tih prostorija
kVu is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2005, 08:33 AM   #7
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

@kVu
Sve sto radim sa zvukom radim iz gusta (ili mozda manijakalne opsesije!), a ovo sa studiom, sva ta mijesanja betona i ljepljenja katrana radim iz nuzde. Kad se nema para onda i muzicari postaju bausteleri!
Guha soba je relativno malena. Sad napamet, mislim da ima 210x180 s visinom oko 240cm. Ne treba nam veca. Ideja je da po potrebi moze jedna osoba stati ako je bas potrebno, inace da tu stoje gitarska pojacala, a gitarist svira iz rezije. Ili ako mu jos i clean snimim, onda u miksu mogu mijenjati naknadno zvuk pojacala. Za vokale cemo uglavnom koristiti studio1 koji nece biti mrt-mrtav vec ce davati malo jeke, a za rock bubanj studio2 koji ce imati duzi odjek. Zato nam nije bitna velicina gluhe sobe.

@svi
Ne vidim neki pretjerani problem s laminatima. Uzet cemo svakako laminat s jacom povrsinskom zastitom od grebanja (mislim da se to zove TIP31 ili tako nekako), 8 mm debljine i bit ce okej. Bio sam u dosta studija koji imaju laminate i nikome to nije problem. Ne bi ga ni za zivu glavu stavio doma na pod jer se tamo zivi i spava, ali u poslovni prostor - zasto ne!

Last edited by Shot; 22-11-2005 at 08:41 AM.
Old 22-11-2005, 10:57 PM   #8
arados
Senior Member

Shot, cestitam ti na nominacijama na Porinu.
Bilo je ugodno vidjeti tvoje ime prilikom nominiranja, a i nagrada.
Svaka ti cast!
arados is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2005, 02:03 AM   #9
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Naravno matori! zezao sam se ja, cak i sebe vidim u tvojoj trenutnoj poziciji za par godina nadam se svaka cast jos jednom i da lepu muziku pravis i lepe pare zaradis i da ti budes zadovoljan rezultatima!

poz!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2005, 10:29 AM   #10
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

tenk ju!!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules