|
|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Stara Rumski Elita 2003.
|
Quote:
Boggy, ne znam koji editor koristis, ali ja sam godinama na Wavelabu i ponekad se upitam bas u pogledu ditheringa, kada radim tu konverziju iz 48 bit u 16 bit, da li se taj proces odigrava pri postupku renderovanja ili kad hocu da sacuvam fajl kao - save as??Jednostavno, kad ucitam neke plugin-ove za mastering u Wavelab, nista od toga se nece primiti ako nisam isao na opciju = render....., ali mi tada fajl koji sam obrajdivao ostaje u 48 bit-nom formatu....Znaci, kada ucitam dithering UV22HR u Master section, ne znam da li se postupak ditheringa uopste odigrava na doticnom fajlu kada ga sacuvam kao - save as?? |
|
|
|
|
|
|
#2 | ||||
|
Moderator
|
Quote:
Quote:
)... inace za tekst koristim notepad ![]() Quote:
Generalno je sasvim normalno ne raditi dithering dok nema odsecanja bitova, cim se to desi morao bi dithering. Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#3 |
|
Stara Rumski Elita 2003.
|
Zna li onda neko drugi odgovor na ovo pitanje?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Senior Member
|
Quote:
?to se samog dithering alata tice puno ljudi preporuca Ozon-ov algoritam.
|
|
|
|
#5 | |
|
Stara Rumski Elita 2003.
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Ne, ako ides u wavelabu na save nece izvrsiti dithering. To se, isto kao i efekti, desava pri renderovanju fajla.
Boggy je dao veoma dobro objasnjenje ditheringa, ali nije pomenuo nesto sto je veoma vazno - dithering treba raditi samo jednom u kompletnom procesu produkcije jer u suprotnom nastaju dodatni problemi (sum, krcanje...). Dakle najbolje je "drzati" fajl u visokoj rezoluciji sve do finalnog renderovanja (nakon masteringa) i onda ga ditherovati na 16 bita. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Moderator
|
Quote:
Apsolutno se slazem sa tobom, ali primeti da se dithering radi da bi se sum kvantizacije zamenio necim sto "lepse" zvuci, te ako se kaze da dithering mora da se radi kada god ima odsecanja bita... Sum kvantizacije nastaje i u toku miksanja u "visokoj rezoluciji", ili barem moze nastati, ako se potom dalje obradjuje, njegov uticaj ne mora biti beznacajan... ili mozemo da pretpostavimo da je beznacajan.... znaci isto vazi i za kvantizacioni sum, ne bi se trebao desavati u toku obrade jer moze uzrokovati svakojake primese, samo sto nam u slucaju kvantizacionog suma to zvuci ruznije.... Sta da radimo s njim? Da ga zanemrarimo? Izgleda da moramo. Ne znam, izgleda da su DAW bile na pocetku zamisljene da budu lak poslic za programere, medjutim sada se vidi da tu mora da bude dosta procesorske snage da bi to sve moglo za veliki broj kanala... jer kada broj kanala predje 24, pocinju neka zanemarivanja da budu znacajna. Samo razmisljam... pozdrav bogi
|
|
|
|
#8 | |
|
Stara Rumski Elita 2003.
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Senior Member
|
Quote:
|
|
|
|
#10 |
|
MAO
|
najsigurniji sam kad nakacim ditering u wavelabu na master i na kraju odradim proces in place. Ukoliko je rezultat i dalje 24bitni, onda nije problem uraditi save as 16bita jer je ditering sigurno uradjen u prvom prolazu
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|