Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-02-2004, 12:16 AM   #1
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Rjesavanje problema s Wavelabom

Evo nesto sto ce nekima od vas biti jednom prilikom korisno.
Anita mi se preko maila zalila na probleme s Wavelabom, pa sam joj napisao kako sam ja rjesavao kad bi mi Wavelab krenuo radit gluposti i rusit se u startu. Konkretna situacija je da se na nekom od efekata (pluginova) srusi jer ga ne moze inicijalizirati i tako postane neupotrebljiv. Ne moze ga se pokrenuti.
Uglavnom, evo:

Wavelab je katastrofalan. Kad krene zajebavat onda se to tesko rijesava. Stvarno ne znam sta mu je. Meni su ti isti problemi bili, i jos dvojici frendova sam pomagao da to rijese. Procedura za to rjesavanje je totalno idiotska, nije komplicirana ali nevjerovatno iritantna.
Pazi ovako... u Wavelab folderu imas pod-folder Wavelab/Presets/plugins. Tamo imas fajl "plugins to ignore.txt". Otvori ga s Notepadom (duplo klikni na njega) i drzi ga otvorenog negdje sa strane. U onom Wavelab/System folderu pronadji fajl "plugins.set" i njega obrisi. Sad startaj Wavelab i gledaj dno ekrana, tamo di mu je status linija. U njoj vidis kako se efekti ucitavaju. Kad zapne, brzo gledaj na dnu u taj status line i vidjet ces ime tog fajla na kojem je zapelo. Onda njegovo ime upises u fajl "plugins to ignore.txt" i kliknes Save. Drzi i dalje taj fajl otvoren! Opet izbrisi fajl "plugins.set" (ako ga je uopce stigao napraviti. Opet startaj Wavelab i gledaj na kojem ce slijedecem fajlu zajebat. Ponovi cijelu proceduru. Tako jednog po jednog upisujes imena fajlova efekata koje nije u stanju ucitati. Ne zaboravi svaki put kad upises ime fajla stisnut Save!!! Ja sam se s tim znao par puta zeznut pa bi pogubio konce sta radi a sta ne radi. Na kraju price ce se Wavelab otvoriti kao da nista nije bilo. Kad se otvori, nemoj vise brisati "plugins.set". Postoji i jedan koristan tip - kad upisujes imena fajlova u notepad, copy-pejstaj ih. Drzi jednostavno otvoren win.explorer prozor u folderu vstplugins (onom glavnom iz kojeg ti sve vuce), oznacuj fajlove misem i onda stisci F2 na tastaturi (komanda Rename file). Kad ti omoguci da mijenjas ime fajla, samo sa Ctrl+C kopiraj njegovo ime i njega pejstaj u onaj "plugins to ignore.txt" (u notepadu). Tako ces izbjeci eventualne tipfelere!

...hope it helps...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules