![]() |
Rjesavanje problema s Wavelabom
Evo nesto sto ce nekima od vas biti jednom prilikom korisno.
Anita mi se preko maila zalila na probleme s Wavelabom, pa sam joj napisao kako sam ja rjesavao kad bi mi Wavelab krenuo radit gluposti i rusit se u startu. Konkretna situacija je da se na nekom od efekata (pluginova) srusi jer ga ne moze inicijalizirati i tako postane neupotrebljiv. Ne moze ga se pokrenuti. Uglavnom, evo: Wavelab je katastrofalan. Kad krene zajebavat onda se to tesko rijesava. Stvarno ne znam sta mu je. Meni su ti isti problemi bili, i jos dvojici frendova sam pomagao da to rijese. Procedura za to rjesavanje je totalno idiotska, nije komplicirana ali nevjerovatno iritantna. Pazi ovako... u Wavelab folderu imas pod-folder Wavelab/Presets/plugins. Tamo imas fajl "plugins to ignore.txt". Otvori ga s Notepadom (duplo klikni na njega) i drzi ga otvorenog negdje sa strane. U onom Wavelab/System folderu pronadji fajl "plugins.set" i njega obrisi. Sad startaj Wavelab i gledaj dno ekrana, tamo di mu je status linija. U njoj vidis kako se efekti ucitavaju. Kad zapne, brzo gledaj na dnu u taj status line i vidjet ces ime tog fajla na kojem je zapelo. Onda njegovo ime upises u fajl "plugins to ignore.txt" i kliknes Save. Drzi i dalje taj fajl otvoren! Opet izbrisi fajl "plugins.set" (ako ga je uopce stigao napraviti. Opet startaj Wavelab i gledaj na kojem ce slijedecem fajlu zajebat. Ponovi cijelu proceduru. Tako jednog po jednog upisujes imena fajlova efekata koje nije u stanju ucitati. Ne zaboravi svaki put kad upises ime fajla stisnut Save!!! Ja sam se s tim znao par puta zeznut pa bi pogubio konce sta radi a sta ne radi. Na kraju price ce se Wavelab otvoriti kao da nista nije bilo. Kad se otvori, nemoj vise brisati "plugins.set". Postoji i jedan koristan tip - kad upisujes imena fajlova u notepad, copy-pejstaj ih. Drzi jednostavno otvoren win.explorer prozor u folderu vstplugins (onom glavnom iz kojeg ti sve vuce), oznacuj fajlove misem i onda stisci F2 na tastaturi (komanda Rename file). Kad ti omoguci da mijenjas ime fajla, samo sa Ctrl+C kopiraj njegovo ime i njega pejstaj u onaj "plugins to ignore.txt" (u notepadu). Tako ces izbjeci eventualne tipfelere! ...hope it helps... :) |
Hvala za koristan savet !!!
Nek se nadje, zlu netrebalo :wink: |
Re: Rjesavanje problema s Wavelabom
Quote:
|
Ima jos jedna prostija fora, koja moze da upali u 90% slucajeva: samo pustite da se WaveLab do kraja startuje, bez obzira sto izbacuje gresku koja trazi close programa. Ignorisite prozor o gresci, ugasite regularno WaveLab, i tek na kraju sklonite prozor o gresci. Pri sledecem startu WaveLab ce se normalno ucitati.
|
Quote:
isti problem san ima i sa jednom verzijom nuenda i rjesenje je bilo identicno :) |
Evo, proteklih sat vremena ulozih u ono ispisivanje jedno 13564 tisuca onih DLL-ova (u plugins to ignore). I sad otvaram wavelab i on se kao dize, sve se ono ucitava, vise ne prijavljuje nikakve pogreske i onda samo odjednom nista, zatvori se kao da nista nije bilo!! I to je sad to. trazila sam mu i onaj file plugins.set, ali nema ga nigdje (dobro sam potrazila).
Ne znam u cemu bi sad mogao biti problem. Znaci - ne prijavljuje vise da se ne moze otvoriti radi svih tih dll-ova..... vec se krene lijepo ucitavati i onda se ugasi i nista...... Boze! Za poludit! Pomooooc! I sto sad? :cry: |
S obzirom da imas zestoke probleme i sa Cubase SX-om (verovatno iste te probleme), mozes da probas sledece:
-Da uninstaliras VST instrumenete i plug-inse koji te zezaju -Da reinstaliras operativni sistem (mislim da je u tvom slucaju to bolja varijanta). |
Probat cu prvu varijantu (uninstal VST instrumente). :cry: Ne bi bas preinstaliravala OS opet (muka mi je od preinstaliravanja)..... jer sve drugo radi normalno i izvrsno. Cubase i Wavelab nisu zeljelai raditi ni na samom pocetku odnosno na skroz cistom terenu.
Ali znas sto je zanimljivo.... svi oni dll-ovi koji su kocili dizanje wavelaba, pa to su dll-ovi koji nemaju veze ni s vst-om ni s nicim, bilo je raznih od Antivirusnih programa, do programa za web design itd. Kakve to sve veze ima s wavelabom i zasto to njega muci, nije mi jasno! Ako netko moze objasniti, bilo bi dobro. Ne kuzim tu njegovu logiku..... I sad nista.... :cry: |
Quote:
- unistalirat wavelab - ocistit u registriju sve sto ima veze s wavelabon - instalirat ponovo wavelab? |
Sta li ti sve to instaliras :D
Napravi lepo dual boot i u jednom OS radi iskljucivo muziku, a u drugom se igraj do mile volje :wink: Inace Cubase SX 2.01 i WaveLab rade u XP-u sa Lunom 2 bez greske, sto znaci da ti negde zeznes stvar... |
All times are GMT +1. The time now is 11:28 PM. |