Problem u mono preslu?avanju
Po?tovane kolege, imam problem sa mono kompatibilno?ću jednog miksa. Aranzman pesme je takav da imam vokal i gomilu nekih orkestracija (violine, tepihe, klavirske pasaze itd). Po?to tih kanala ima zaista mnogo, bio sam prinudjen da radim dosta eq-inga i posebno panoramiranja kako bi sve leglo u stereo slici. I na kraju je super zazvučalo na svim stereo sistemima na kojima sam proverio. Međutim miks se raspadne u mono preslu?avanju jer se po prirodi stvari instrumenti koji su panovani levo i desto sti?aju kad se saberu u centru, tako da vokal (koji je jedino skroz na centru i ostaje iste glasnoće) postaje mnogo glasniji u odnosu na ostale instrumente. Kako vi re?avate ovaj problem kod aranzmana koji se toliko oslanjaju na stereo sliku? Napominjem da ovaj problem nemam kod većine numera gde imam dosta stvari na centru kao ?to su bas, bubnjevi itd. Primećujem da ima ovakvih problema i u skupim svetskim produkcijama. Recimo, poslu?ajte Milow - ayo technology i videcete kako gitara koja je na početku pesme ra?irena duz stereo slike nestaje ispod vokala u mono preslu?avanju. Ili da li jednostavno da zaboravim na mono kompatibilnost i ostavim snimak da dobro zvuči stereo?
|