Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-06-2012, 09:25 PM   #11
gregor z
Moderator

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Evo da prvo odgovorim kolegi Everlast-u?mislim da svako mora usvojiti svoju tehniku miksanja?moja dijelomično bazira na "?tednji" energije u kontekstu korektivne upotrebe EQ i kontrole tranzijenata...

Quote:
elem, nije mi jasan taj highpass filtering po defaultu. Gledam i na Gearslutzu threadove koji se ticu iste tematike. Kao da je neka vrsta trenda u pitanju...
Koliko ja znam to se radi od nekada?samo pogledaj historiju audio uredaja..Pultec & Lang EQ naprimer?.a micanje mikrofona od izvora zvuka i mijenanje kuta je praktički LO/Hi pass kombinacija. Ili efekt različite impendancije izmedju mikrofona in pretpojačala - koji prouzrokuje različite induktivne i kapacitivne reaktance - koje se manifestiraju kao HPF/LPF .
Zbog toga neke kombinacije mikrofona i pretpojačala imaju specifičan "sound".

A isto zavisi kakvu muziku radi??.kod moderne produkcije mora? strpati gomilu stvari u veoma malo prostora?i ne znam kak bi to uspeo napraviti ako negde ne u?tedi? energiju...

Quote:
Kao prvo HP filtering, zavisno od eq-a daje ringing u visem delu spektra - sam po sebi i jeste neka vrsta distorzije.
Po mom iskustvu to je zanemarivi nuspojav?dosta puta je čak konstruktivan?a ako smeta mo?e? mirno upotrebiti peak filter i maknuti ?to ti smeta?ili upotrebiti LPF.

Quote:
Stavljanje HP-a na maltene svakom instrumentu, meni licno, rezultuje prilicno tankim mixom i sa previse nagomilanih artefakata u gornjem midrange-u. Tipican slucaj da se ljudi posle zale na tanki 'ITB mix'. Zato je izbor eq-a za HP filtering jako bitan, mada ne i presudan..
O.K.,po?tujem tvoje mi?ljenje , ali se sa time absolutno ne sla?em.
Čak tvrdim da ne postoji ITB ili OTB tip mixa?postoji samo dobar ili lo? mix?a to nema nikakve veze sa upotrebom HPF/LPF na svakom kanalu.
A sla?em se da je izbor karaktera HPF/LPF veliki dio u cijeloj priči?i vjerujem da je za različite namjere treba upotrebljavati različite HPF/LPF karaktere..

Quote:
Pored toga i previse filtriranja rezultuje mixom koji po meni zvuci 'diskonektovano', u nedostatku boljeg izraza
O.K., sla?em sa da pretjerana upotreba HPF/LPF bez da se slu?a komplektni mix (bez solo-a), mo?e dovjesti do takvih artefakata?ali to zavisi od čoveka koji jih pode?ava?a ne od koncepta filtriranja...

Quote:
Licno preferiram shelving jer mi zvuci prirodnije i sa manje artefakata
Shelving EQ bazira na HPF /LPF principu?.i teoretski i praktički nema neke velike razlike izmedju njih ?ako nemam na razpolaganju HPF/LPF i ja upotrebljavam shelving, u najvi?e primjera kombiniram ga sa HPF/LPF ako je to moguče - sa time dobijam dodatne mogučnosti - slične resonance kontroli na HPF/LPF. Na kraju se dobija isti rezultat - ?tedi se energija tame gde je ima previ?e i nepotrebna je u kontekstu miksa.

Quote:
I ja sam bio u fazi 'HP by default', a posle toga, kad sam presao na dodavanje low enda, cak i subharmonic procesorima, znaci totalno suprotan pristup, nekako mi je sve zvucalo bolje..bar kad je u pitanju moj licni ukus
Super, podijeli iskustva sa nama?.svakodnevno imam probleme s low endom?pa bi mi bilo super saznati neku tehniku gde mogu dodati energiju na low endu..a da se mi ne sru?i definicija/glasnost/punch mixa...

pozdrav[/QUOTE]

Pozdrav i tebi,

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules