|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
Tekstove o orkestraciji su pisali mnogi, svetski poznati, a i nasi strucnjaci za tu tematiku, medjutim da bi se razumelo o cemu se radi, potrebno je ne bas tako zanemarljivo predznanje iz harmonije i kontrapunkta. Da pocnem sa razlikom:
Orkestracija je pored nauke o osobinama muzickih instrumenata i elektronskih zvucnih izvora, i nacin na koji se spajaju razne instrumentalne i orkestarske boje, kao i dinamicki i staticki odnosi izmedju pojedinih instrumenata, ili grupa instrumenata, dok aranziranje podrazumeva u sebi i harmonizaciju, formalnu i kontrapunktalnu adaptaciju sirove melodije ili prostog muzickog dela, i slicne "intervencije" na baznoj, komponovanoj melodiji, tojest kompozicionoj osnovi. Hoce se reci da je orkestracija samo logican nastavak aranzmana, tojest harmonsko - strukturalno - formalnoj adaptaciji ili unapredjenju osnovnog muzickog dela ili same melodijske linije... Malo ko danas tome prilazi iole studioznije, radi se uglavnom neuko i po sistemu "kako ispadne" pa sam cak i cuo izraze "bas mi je dobro ISPAO aranzman" Aranzman ne "ispada" on se pazljivo planira, promislja, a i rezultat je svojevrsne imaginacije ISKUSTVA (namerno velika slova) i koncepcije... Sto se same orkestracije tice, kod nas je malo ko ili niko obradjivao savremen nacin orkestracije, pogotovo u tzv "popularnoj muzici" ali referentnih knjiga za orkestraciju simfonijskog, kamernog orkestralnog tipa su pisali i takve velicine kao sto su Piston, Rihard Strauss, Rimski Korsakov, i jos neki, ali ponavljam, te knjige PREDPOSTAVLJAJU predznanje, inace nista ne vredi citati ih...
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |