|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
sa kojim nema NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA!!!! CIST AMATERIZAM MULTIPLIKOVAN BEZBROJ PUTA, i milo mi je da je Da Bear to izgovorio, posto je mlad i uspesan covek, slazem se sa njim 100%, ali nisam smeo PRVI da tako nesto kazem, jer bi me verovatno ispljuvali, rekavsi kako sam "mator, i demodiran" a pri tom nisu svesni da sam ja NAJMANJE demodiran od vecine danasnjih "ARANZERA" - malo je jedan navodnik, treba po deset ispred ovog nekada slavnog zanimanja, a danas opravdanja za totalni TOTALNI MUZICKI AMATERIZAM I OPSTU NEMUZIKALNOST - izvinjavam se na agresivnosti i gorcini, ali je potpuno opravdana, verujte!!!! Da li treba jos da dodam neuko harmonizovanje, neuko pre svega sto je NEUKUSNO, pogresno vodjene pratece glasove, bass liniju koja svira u najmanju ruku kojesta, TOTALNO pogresan nacin koriscenja gudaca, kod nazalost 99,99999% svih nasih """"Aranzera""", vidi se da su do "Vienna symphonic library" dosli dzabe, stedeci cak i na praznim DVDima ili hardovima, jer da su makar nesto platili, pokusali bi da nesto od toga iskloriste na pravi nacin, jer SAMO TOTALNI IDIOT moze da svira "strings" svirajuci neuke akordske obrtaje, kao amater harmonikas na Ibarskoj magistrali!!! Strings ili gudaci se programiraju "horizontalno" - sto ce reci svira se jedna po jedna tzv "kontra melodija" koje mogu eventualno zajedno da sacinjavaju harmonsku celinu, ili se gudaci koriste kao "artikulativni" (pokrecuci) element, ili najcesce kao jedna opsta "kontra melodija" koja cini kontrapunkt pevacu ili solisti...Ali to je tema za malo opsirnije pisanje, a ne bih hteo da smaram po ko zna koji put... Nikako ne tvrdim da svi treba da zavrsavamo muzicke akademije, ali malo poznavanja "naucne strane" muzike bi nam MNOGO pomoglo u borbi protiv primitivizma, kicha, i sveopsteg mraka koji je duboko zahvatio celu nasu muzicku scenu, cast RETKIM, pohvalnim izuzecima!!!
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
aman zaman covece ne smaras ! evo ja pojma nemam nista o tome a zeleo bi da znam , zato raspali !
|
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Ima li neko neki tekst o orkestraciji?
#14 |
MAO
|
![]()
mene treba grasak!
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
Tekstove o orkestraciji su pisali mnogi, svetski poznati, a i nasi strucnjaci za tu tematiku, medjutim da bi se razumelo o cemu se radi, potrebno je ne bas tako zanemarljivo predznanje iz harmonije i kontrapunkta. Da pocnem sa razlikom:
Orkestracija je pored nauke o osobinama muzickih instrumenata i elektronskih zvucnih izvora, i nacin na koji se spajaju razne instrumentalne i orkestarske boje, kao i dinamicki i staticki odnosi izmedju pojedinih instrumenata, ili grupa instrumenata, dok aranziranje podrazumeva u sebi i harmonizaciju, formalnu i kontrapunktalnu adaptaciju sirove melodije ili prostog muzickog dela, i slicne "intervencije" na baznoj, komponovanoj melodiji, tojest kompozicionoj osnovi. Hoce se reci da je orkestracija samo logican nastavak aranzmana, tojest harmonsko - strukturalno - formalnoj adaptaciji ili unapredjenju osnovnog muzickog dela ili same melodijske linije... Malo ko danas tome prilazi iole studioznije, radi se uglavnom neuko i po sistemu "kako ispadne" pa sam cak i cuo izraze "bas mi je dobro ISPAO aranzman" Aranzman ne "ispada" on se pazljivo planira, promislja, a i rezultat je svojevrsne imaginacije ISKUSTVA (namerno velika slova) i koncepcije... Sto se same orkestracije tice, kod nas je malo ko ili niko obradjivao savremen nacin orkestracije, pogotovo u tzv "popularnoj muzici" ali referentnih knjiga za orkestraciju simfonijskog, kamernog orkestralnog tipa su pisali i takve velicine kao sto su Piston, Rihard Strauss, Rimski Korsakov, i jos neki, ali ponavljam, te knjige PREDPOSTAVLJAJU predznanje, inace nista ne vredi citati ih...
#16 |
Pro Member
|
![]() ![]() Evo graska, daj sad nesto o orkestraciji ![]() Eh ![]() Ako je tako zaebano onda cu se ja drzati slaganja lupova ![]()
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 26-05-2007 at 01:59 AM. |
![]() |
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
Poshteno!!!
![]() ![]() ![]()
#18 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() iskreno, ja nisam siguran da sam dobro razumeo ovo sa kontrapunktovima.. ![]() btw, zanima me vashe mishljenje o melodiji orkestracije, recimo sa Balashevicevog albuma "Naposletku"? recimo pesme "Drvena pesma" i "Miholjsko leto"... ![]() pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Christina Aguilera - "Hurt". Klavirsko-orkestarska stvar. Ne djeluje mi skroz uceno radjen ali ako Slowstar ima vremena...(a dobre volje sigurno ima)
![]() |
#20 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
@HeatMan: Nije to bas tako birokratski jednostavno, ali prvo sto treba da naucis je da posmatras muziku, tojest melodiju, kao niz tonova, "skalu" ili kako to neki "uceni" kazu "modus" pa taj kontrapunkt baziras ne na akordu koji je trenutno ispod melodije, nego na svim tonovima SKALE, ili MODUSA u kome se nalazi data melodija...Jel malo jasnije? Hocu da kazem da u kontrapunktu ima mnogo vise slobode i imaginacije nego sto mislis. Nauka u muzici, tojest osnovi teorije muzike (vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnije) sluzi ne da nas optereti besmislenim pravilima, nego da nam "profini", tojest da vise ukusa u tretiranju muzike. Zasto bi mi mukotrpno decenijama saznavali sta je lepo, a sta ruzno ili neprikladno, kada nam malcice harmonije i kontrapunkta, za kratko vreme sve to mogu rasclaniti i objasniti, pri tome ne opterecujuci uopste slobodu naseg izrazavanja i invencije, neces verovati, mnogo su strozija stilska pravila u pop-muzici ili jos vise u raznim Dance stilovima, nego sto nam nalazu osnovna znanja iz harmonije i kontrapunkta, veruj mi!! Neki, veoma retki i extremno talentovani ljudi u istoriji muzike su i sami, "iskustveno" dolazili do nekih pravila i sistema po kojima su radili,(vidi pod Bach, Mozart) ali sama pravila su tu izmedju ostalog da bi ih rusili, ili menjali (paralelne kvinte, naprimer, jedan od osnova sviranja heavy rock gitare, su bile zabranjene u tzv "ozbiljnoj" vokalnoj muzici,) ali za to je postojao objektivan razlog, koji kada poznajes, znas i kako, kada, i zasto mozes NAMERNO da ih krsis, da bi postigao ciljni rezultat.)..ajd' da ne kenjam vise bar za sad, pozdrav svima, i nemojte da mi zamerite na "Smoru"
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 26-05-2007 at 07:32 PM. |
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |