|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Tekstove o orkestraciji su pisali mnogi, svetski poznati, a i nasi strucnjaci za tu tematiku, medjutim da bi se razumelo o cemu se radi, potrebno je ne bas tako zanemarljivo predznanje iz harmonije i kontrapunkta. Da pocnem sa razlikom:
Orkestracija je pored nauke o osobinama muzickih instrumenata i elektronskih zvucnih izvora, i nacin na koji se spajaju razne instrumentalne i orkestarske boje, kao i dinamicki i staticki odnosi izmedju pojedinih instrumenata, ili grupa instrumenata, dok aranziranje podrazumeva u sebi i harmonizaciju, formalnu i kontrapunktalnu adaptaciju sirove melodije ili prostog muzickog dela, i slicne "intervencije" na baznoj, komponovanoj melodiji, tojest kompozicionoj osnovi. Hoce se reci da je orkestracija samo logican nastavak aranzmana, tojest harmonsko - strukturalno - formalnoj adaptaciji ili unapredjenju osnovnog muzickog dela ili same melodijske linije... Malo ko danas tome prilazi iole studioznije, radi se uglavnom neuko i po sistemu "kako ispadne" pa sam cak i cuo izraze "bas mi je dobro ISPAO aranzman" Aranzman ne "ispada" on se pazljivo planira, promislja, a i rezultat je svojevrsne imaginacije ISKUSTVA (namerno velika slova) i koncepcije... Sto se same orkestracije tice, kod nas je malo ko ili niko obradjivao savremen nacin orkestracije, pogotovo u tzv "popularnoj muzici" ali referentnih knjiga za orkestraciju simfonijskog, kamernog orkestralnog tipa su pisali i takve velicine kao sto su Piston, Rihard Strauss, Rimski Korsakov, i jos neki, ali ponavljam, te knjige PREDPOSTAVLJAJU predznanje, inace nista ne vredi citati ih...
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() iskreno, ja nisam siguran da sam dobro razumeo ovo sa kontrapunktovima.. ![]() btw, zanima me vashe mishljenje o melodiji orkestracije, recimo sa Balashevicevog albuma "Naposletku"? recimo pesme "Drvena pesma" i "Miholjsko leto"... ![]() pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Christina Aguilera - "Hurt". Klavirsko-orkestarska stvar. Ne djeluje mi skroz uceno radjen ali ako Slowstar ima vremena...(a dobre volje sigurno ima)
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
@HeatMan: Nije to bas tako birokratski jednostavno, ali prvo sto treba da naucis je da posmatras muziku, tojest melodiju, kao niz tonova, "skalu" ili kako to neki "uceni" kazu "modus" pa taj kontrapunkt baziras ne na akordu koji je trenutno ispod melodije, nego na svim tonovima SKALE, ili MODUSA u kome se nalazi data melodija...Jel malo jasnije? Hocu da kazem da u kontrapunktu ima mnogo vise slobode i imaginacije nego sto mislis. Nauka u muzici, tojest osnovi teorije muzike (vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnije) sluzi ne da nas optereti besmislenim pravilima, nego da nam "profini", tojest da vise ukusa u tretiranju muzike. Zasto bi mi mukotrpno decenijama saznavali sta je lepo, a sta ruzno ili neprikladno, kada nam malcice harmonije i kontrapunkta, za kratko vreme sve to mogu rasclaniti i objasniti, pri tome ne opterecujuci uopste slobodu naseg izrazavanja i invencije, neces verovati, mnogo su strozija stilska pravila u pop-muzici ili jos vise u raznim Dance stilovima, nego sto nam nalazu osnovna znanja iz harmonije i kontrapunkta, veruj mi!! Neki, veoma retki i extremno talentovani ljudi u istoriji muzike su i sami, "iskustveno" dolazili do nekih pravila i sistema po kojima su radili,(vidi pod Bach, Mozart) ali sama pravila su tu izmedju ostalog da bi ih rusili, ili menjali (paralelne kvinte, naprimer, jedan od osnova sviranja heavy rock gitare, su bile zabranjene u tzv "ozbiljnoj" vokalnoj muzici,) ali za to je postojao objektivan razlog, koji kada poznajes, znas i kako, kada, i zasto mozes NAMERNO da ih krsis, da bi postigao ciljni rezultat.)..ajd' da ne kenjam vise bar za sad, pozdrav svima, i nemojte da mi zamerite na "Smoru"
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 26-05-2007 at 07:32 PM. |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
A sto lepo ne napisete i objavite knjigu ili napisete "ukratko" ovde tj u html izdanju ? mislim da bi to bio pun pogodak , ionako ste "zivi dokaz" promene u muzici tj muzickih trendova a samim tim i u strukture melodija , orkestracija , aranzmana , mozda napisete paralelu razvoja balkana tj ex yu , "evrope" tj nemacke , francuske , italije i engleske , sa povremenim izletima spanije , i mozda kao treci tom americke skole "trendi" muzike ...
Poz ! |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Odlicna ideja! I da se to poslije objavi i stampano.
Zamislite sa sve Rumski logom! Molim i ostale clanove foruma da naseg gosta udave i natjeraju na ovo.Udzbenika iz klasicnih muzickih disciplina ima u velikom broju ali necega iz domena pop muzike ni za lijek a mnogima bi pomoglo(meni,npr).Ako je iko respektabilna figura kod nas,to je on(sa sve rajfom). ![]() Mozda bi jedno takvo izdanje barem malo popravilo stvari.Tek da se vidi ko je ko. Ako se ima vremena,naravno...
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ljudi, mislim da nema potrebe za time. Covek bi izgubio silno vreme pisajuci nesto sto je vec napisano.
Moze da nam preporuci knjige u kojima to pise, pa da polako citamo ...
#8 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
ja i mislim da nije glupo , ne sad sve da kaze , nego neke najcesce dileme koje je imao izmedju teorije i prakse tokom rada na nekim pesmama .
|
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
'Ajde, vidim da vas ipak nisam nesto preterano gusio, pomisao da nekoga gusim ili smaram mi je uzasavajuca. Sto jedan clan foruma rece, smesno je da pisem knjigu pored vec napisanih, mada je nazalost vecina napisanih takva da trazi solidno znanje iz harmonije i kontrapunkta, a o ciitanju nota da i ne govorim...
(SVAKOM savetujem da nauci note, barem violinski kljuc u jednom sistemu, verujte mi da je to lakse nego nauciti citanje i pisanje TVRDIM!!) Tako da razmisljam da postujem nekoliko svojih vidjenja, u smislu saveta kako nejbezbolnije, najelegantnije, napraviti adekvatno ili lepo zvuceci aranzman, gde su greske, sta je za pohvalu, sa eventualnim navodjenjima pozitivnih primera, a linkove ka muzici cete verovatno lako naci, bolje od mene, koji sam tek pre godinu dana poceo sa raznim "Lime wire" i Torrentima... Za sadapozdravljam na par dana, moram da "stvorim" neku a la "olimpijsku" muzikicu za potrebe jedne priredbe...
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |