Quote:
Originally Posted by Bota
ta priča ''pije vode'' pod pretpostavkom da ti nemaš dovoljno dobar filtar da izdvojiš originalan signal iz digitalnog koji je odmjeren sa 44,1.
|
Sta je po tebi "dovoljno dobar" filter?
Quote:
U današnje vrijeme moguće je napraviti jako moćne filtre s veoma strmom amplitudnom karakteristikom tako da se realno postavlja samo pitanje cijene takvog načina.
|
Mocan filter? Pricas od brick-wall filtru na 22.05kHz... koji se kosristi za 44.1kHz AD konvertoru?
Quote:
S druge strane, što se tiče razlike u zvuku sa 44.1 i 96, malo sam razmišljao o tome, logično je da ta razlika postoji ali nije vezana za sampling rate već na karakteristike izlaznih filtara D/A konvertota. Konvertor na 96 K može na izlazu imati i lošiji filtar (sa blažom karakteristikom)
|
"losiji filter"? Zasto mislis da su filtri sa blazom karakteristikom losiji u audio produkciji?
Quote:
dok konvertor na 44.1 mora imati moćniji filtar sa jako velikim Q faktorom. Rezultat je da na izlazu imamo dva veoma slična signala koji se ipak malo razlikuju ali uzrok tog neslaganja, čini mi se, nije i ne može biti sampling rate (pod pretpostavkom da oba filtra ''rade'' svoj posao kako treba, tj da ne dođe do preklapanja originalnog i pomjerenog spektra tj do aliasinga).
|
Opet imam jak osecaj da si pobrkao audio produkciju i digitalne telekomunikacije... to definitivno nisu iste oblasti, sa istim ciljevima... mozda koriste slicnu tehnologiju... ali to je nedovoljno da se prave ovakva "preslikavanja"....
pozdrav
bogi