Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-08-2004, 06:57 PM   #31
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by PuRe
jesi li mogao malo vise da kompresujes te slike

meni je trebao citav 1000ti deo sekunde da se ucita

meni stoti deo sekunde , merio sam 8)
Old 13-08-2004, 07:01 PM   #32
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

igore, a koje ce ti to efekte dat behringerov hardwarevski comp :
Old 16-08-2004, 01:00 AM   #33
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
Quote:
Originally Posted by SandRob
ja iman 2 komada tl audio 5051 za dva rode ntv-a i meni to radi fino.

Sandro je strasno stedljiv tamo gdje ne treba..... sjetite se mog nosa .

A i taj njegov TL AUDIO I micovi..... mrak!! A oni Uadovi efekti.... boze, da se smrznes....

Ali, nije li tema bila kako srediti vokal?
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2004, 01:05 AM   #34
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ivan
Quote:
Originally Posted by PuRe

meni stoti deo sekunde , merio sam 8)
mnogo spor taj satelit cim je moj kabl brzi :P
Old 16-08-2004, 01:29 AM   #35
arados
Senior Member

Imate mnogo spore PC makinje.
Moj ove slike nije ni skidao jer ih ima pred sobom 8)
Da se bez potrebe ne zamara
arados is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2004, 08:08 AM   #36
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Sandro, kada zivis u Srbiji 2004. i kada ti je plata 200 evra, kada si podtanar a hoces da ti glas snimljen u toj serpi od prostorije lici na nesto, Behringer Tube conp. priznajem da nije premija, ali vrsi posao. Razumes ti mene?
Old 16-08-2004, 08:12 AM   #37
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA
Quote:
Originally Posted by puRe
Quote:
Originally Posted by SandRob
ja iman 2 komada tl audio 5051 za dva rode ntv-a i meni to radi fino.

Sandro je strasno stedljiv tamo gdje ne treba..... sjetite se mog nosa .

A i taj njegov TL AUDIO I micovi..... mrak!! A oni Uadovi efekti.... boze, da se smrznes....

Ali, nije li tema bila kako srediti vokal?
a kako sredit vokal!??!

ja prvo srezem duboke, onda na par mista (ako treba - ovisi o glasu i produkciji) ustipam malo neke 'karakteristicne frekfencije' oko 250hz, stavim uad la2 kompresor i njime komprimiram (do 5db) i dodam malo visokih i aira sa uad pultec pro.
od efekata (ovisno o produkciji) stavim neki lipi reverb (ja koristin tc powercore) ili/i napravim fathering sa kratkin delayom. u zadnje vrime, u modernoj produkciji, volin na glas stavit waves doubler.
inace taj wavesov doubler mi je genijalan i koristin ga maximalno u raznim situacijama. 8)
Old 16-08-2004, 08:16 AM   #38
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor
Sandro, kada zivis u Srbiji 2004. i kada ti je plata 200 evra, kada si podtanar a hoces da ti glas snimljen u toj serpi od prostorije lici na nesto, Behringer Tube conp. priznajem da nije premija, ali vrsi posao. Razumes ti mene?
ma ja razumin sto hoces rec, ali kompresor ti inace u snimanju nece dat nikakav 'efekt'. bitno je da glas snimjen sa njime zvuci sto prirodnije. ti ga mozes odma kod snimanja komprimirat, ali ja volin to napravit naknadno, u mixu... iz vise razloga. takodjer ga volin bojat u mixu i kod snimanja ne koristin eq.
ako ti soba nije ok djaba ti i mikrofoni i kompresori i vst pluginovi.
Old 16-08-2004, 10:52 AM   #39
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Ne bih se slozio s tobom jer mi uho i rezultat koji sam dobio govore drugacije...
Prvo i prvo i poslednje, nijedam virtualni tube efekat ne moze se meriti sa pravim lampama Tube Composera. OK, sigurno da ima i boljih, ali u uslovima u kojima radim, a to je kljucno, bolje mi ne treba.
Znas i sam da ti ultra dobar mikrofon ne vredi nista ako nemas studio. To ti je kao kada bi porseov motor stavio u ficinu karoseriju, jednostavno ne ide to jedno s drugim.
Treba teziti kucnom studiju, ili nekakvoj simulaciji istog, ali to je najskuplja investicija u celokupnom home-recording lancu i osim u slucaju da u pomoc pritekne ostavstina rodbine u Australiji, takve stvari ostavljaju se za kraj (ako taj kraj ikada i dodje).
Sve je dobro Sandro ako zadovoljava standard zvuka koji odlazi u etar. U mom slucaju kljucno iskustvo bio je susret sa hardverskim noice gateom jer mi je on pomogao da akustiku loseg prostora u kojem snimam glas preobratim u sasvim zadvljavajucu simulaciju studijskog prostora. Lampama sam malo zasiljio tranzijente i limiterom sprecio kliping. Neke od tih stvari mogu se odraditi pravilnom postavkom mikrofona a neke ne.
I na kraju... Ovde je tema snimanje glasa. Trebalo bi napraviti razliku izmedju pevanja i pricanja u mikrofon. Pevanje je, bar se meni tako cini, mnogo zahtevnije. Tu do izrazaja ne dolazi samo boja glasa vec i tehnika pevanja, talenat, osecaj... Kvalitet snimljenog govora, medjutim, zavisi od manje parametara i gotovo uvek iskljucuje upotrebu reverba, delaya i ostalih hardverskih poslastice koje si pomenuo. U radio dramama pomenuti efekti s vremena na vreme nadju svoje mesto, ali to su izuzetci do kojih se najcesce stize u postprodukciji. Za snimanje govora najbitnije je da ne narusis boju glasa i da ono sto se kaze bude jasno, razumljivo.
Old 16-08-2004, 11:49 AM   #40
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

je, ali ako si ti snimi glas sa tube mikrofonom i/ili preampom, zasto ga nebi po potrebi dodatno komprimira nekim softwarevskim kompresorom ili oboja softwarevskim equom!?
zasto uopce koristit hardwarevski gate, kad ce isti posal napravit software!? na kraju krajeva, gate ne 'daje' zvuk nego'oduzima'?!
a i sto bi uopce koristi u radio drami gate?! zar nebi zvucalo prirodnije i 'dramaticnije' ako koristis zvuk sobe!?
mislin, ima tu milijun caka, samo bi poslo previse u dugo...

bdv: moja placa je nesto manja od 200?, ako ce te to utjesit

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules