|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Senior Member
|
![]()
juce se gadjali pudrijerama sa trivanom
![]()
na ibicu ima miksovi Last edited by vasko; 03-03-2013 at 02:18 PM. |
![]() |
![]() |
#22 |
Senior Member
|
![]()
Kasno Marko na Kosovo stiže ali prosto su me DaBearovi postovi povukli da napišem nešto:
Pre toga, drago mi je što nemam pojma who the fuck is BorisTrivan ali mislim da je krajnje vreme da ti neki internet botovi dobiju ono što zaslužuju uživo po Jay & Silent Bob principu. E sad, natrag na temu: Kapiram šta tebi smeta DaBear, ali mi nije jasno da li stvarno ne vidiš da Željka apsolutno ne zanima sveCka karijera osim kao još jedna priča kad izadje na TV? Čovek je car, za 20 godina imaće isti rejting kao Bata Kovač i Laza Ristovski zajedno, dakle još malo pa ko Brega. Ali isto tako, car je na lokalnom prostoru zvanom Balkan... gde važe sasvim druga pravila u muzici. Možda si previše dugo u Londonu, ali evo da ti podelim moje vidjenje srpskog muzičkog sveta: ako nisi pevač jedva da se ubrajaš u muzičare u očima prosečnog muzičkog konzumenta. Takav je navikao da kad čuje Željka čuje Lane Moje i to je to. Da li će iza toga da piči David Guetta, Rammstein ili Chick Corea, ne da nije važno nego imam dilemu da li slušaju pesmu kad prestane pevanje pa se opet uključe kad čuju glas. Slično kao što se na Happy televiziji pričaju vicevi dok ide solo/tema/foršpil pa se "vrate u pesmu". U takvom okruženju Željko pliva savršeno čitav svoj opus - od Tela Vretena, preko Drske Žene Plave, pa sve do Ledja o Ledja i Pogrešnog Broja - čovek je prošarao apsolutno sve žanrove koje je mogao a da pritom nije promenio ni 1% svog vokalnog performansa. Što nas vraća na suštinu priče - štagod da Željko snimi - to je vrhunska pesma. Ne zato što je vrhunska, već što je Željkova. Ono što ne valja u takvim uslovima jeste što Željko ne može nikada da postane ono što realno može. A samim tim, svi ljudi koji se ovde bave muzikom imaju dve opcije: 1) da gledaju i uče kako velikani sa našeg tržišta rade i totalno zaborave svet kao scenu 2) da rade muziku za strano tržište i da totalno zaborave Balkan S obzirom na naše finansije pitanje je koliko je opcija 2) realna. A s obzirom kako se čvrsto drže na balkanskoj sceni, sumnjam da bi čak i svetski poznat izvodjač uradio išta vredno rejtinga koji ima u ostatku sveta... Last edited by wladymeer; 05-03-2013 at 02:19 AM. |
![]() |
![]() |
#23 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Samo bi dodao da nisam ni pomisljao / predlagao da se baci na "svetsku" karijeru - jer NEMA TEORIJE (van par Balkanskih zemalja) da uradi nesto preko. Meni samo smeta kad neko oce da oponasa neka "svetska" kretanja u muzici i koristi ih u svojim produkcijama a nije uradio kako treba,,, Kad mogu Rusi, Rumuni pa i Turci..sto nemozemo mi?
![]() |
#24 |
Senior Member
|
![]()
E pa tu lezi sustina mog proslog odgovora - sumnjam da ne mozemo, fora je sto necemo. A necemo jer smo izolovano i siromasno trziste koje posluje na drugaciji nacin a nema ni volje ni zelje da se menja. Nas krajnji svetski domet su nachtwerci i diskoteke po bugarskim rivijerama a glavni svetski uzori grcki pop-folk velikani.
Zato, pratice on trendove, izbegavce urbane forspile kada je to OUT kod nas, svirace rock kada je trend OK za to i pustace TUC-TUC kada je to IN (sledeci korak je verovatno Skrillex remix Lane Moje) ali sve to upakovano za lokalno trziste. I ne znam kako je u Rumuniji, ali ovde je nasa pesma na engleskom totalni promasaj. Cak ni Zeljka ne bi pustali na engleskom po splavovima a Zeljko je za klupsku scenu... ipak Zeljko. I zbog toga, pesma koja je snimljena na "svetski nacin" ako slucajno ne postane svetski hit bude dzabe snimljena. Jedan primer takve pesme - probajte da cujete pesmu a ne izvodjaca: https://www.youtube.com/watch?v=I8QJGi7AtOU Mozda gresim (a voleo bih da znam ako je tako, da vidim sta mi je to tacno promaklo) ali po meni je ovo aranzman, muzika, produkcija, sve kako se radi u svetu. Ali, Karleusa je to, osoba sa najnegativnijom karmom i dzaba sve sa Jaggerom da snima. Naravoucenije: ako radite po svetskim standardima, zaboravite S(v)rbiju i srecno sa tim. Last edited by wladymeer; 05-03-2013 at 08:39 AM. |
![]() |
![]() |
#25 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ova Karleusina pesma - matrica je 100% tu, zvukvi produkcija, efekti itd sve kako treba..samo treba pesam da se digne na isti nivo i eto hita. Melodija pevanja, refren itd..i dalje nisu na nivou matrice. Plus, jos uvek ima to narodnjackog zavijanja, koje ne prolazi van balkana..
![]() |
#26 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Pjesma je bezveze. A što se tiče tog spoja, moram te obavijestiti da je upravo to nespojivo glavni razlog uspjeha ovakvih pjesama. Kad kod bih ja napravio modernu pjesmu u modernoj trendy produkciji , nije prošlo. Kad god bih napravio domaću seljačku pjesmu sa elementima moderne current produkcije to bi prošlo. Ako dobro poslušaš što je trenutno hit na Balkanu, to su uglavnom domaće pjesme zapakirane u nazovi modernu produkciju. Kad bi te domaće pjesme bile zapakirane u STVARNO modernu produkciju NE BI PROŠLE jer se prosječno uho sa tim ne može identificirati jer na to nije naviklo dok sa nečim što je zapakirano u nazovi modernu produkciju to isto uho može jer je na to naviklo. Zašto su najpopularniji bendovi za svadbe oni koji sviraju i pjevaju onako prosječno a ne bendovi koji sviraju i pjevaju savršeno? Moja teorija uspjeha i jednog i drugog je to što se prosječno i nazovi moderno doživljava kao NAŠE jer "ima dušu" dok se savršeno i stvarno moderno doživljava kao NJIHOVO jer je "hladno" i "nema dušu" Last edited by Surfer; 05-03-2013 at 10:02 AM. |
|
![]() |
![]() |
#27 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
#28 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Last edited by wladymeer; 05-03-2013 at 11:36 AM. |
|
![]() |
![]() |
#29 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Meni samo ti nisi jasan ![]() Hajde bar da ustanovimo o kom tržištu pričaš - domaćem ili stranom? Jerbo ni Karleuša ni Joksimović očigledno nemaju problem sa domaćim tržištem, a na strano ne pretenduju. Malo je previše očekivati od njih dvoje (i od njihovih saradnika) da budu nekakvi prosvetitelji domaće publike koji će implementirati evroatlantske vrednosti u (domaću) popularnu muziku. Za čije babe zdravlje, kad i sam kažeš da je od muzike sve teže, pa i nemoguće, živeti??? Uostalom, pop muzika postoji zbog zarade autora, izvođača i promotera, a ne zbog nekakve kulturne misije. I svako se snalazi kako zna i ume. Hoćeš da kažeš da su oni Rumuni toliko uspešni da se sad ceo zapadni svet otima o njih, pa sad svi treba da krenu tim putem? Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 05-03-2013 at 03:10 PM. Reason: Rumuni |
|
![]() |
![]() |
#30 | |
Senior Member
|
![]()
Karleušu navodim zato što je najdoslednije od "pop ikona" u Srbiji ispratila modernu priču - i šta je dobila? Ništa - ima vrhunski isproduciranu pesmu koju niko osim nje neće nigde pustiti. I mene uz frazu: "jebem ti srpsku scenu gde Karleuša ima najbolju produkciju i aranžman."
E sad, da su Ceca ili Seveirna snimila to isto da li bi to bio pun pogodak? 99% mislim da bi. Što nas dovodi do priče da zvezde drže svoje pozicije i ne daju apsolutno nikome da se progura. I kada urade duet sa nekim manje poznatim od sebe a taj neko pristane na taj duet misleći da će mu biti plus u karijeri, rezime priče ispadne takav da posle mesec dana niko to više i ne gleda kao duet i jedini koji tu ima koristi ukoliko je pesma iole dobra jeste "veća zvezda". Poenta moje cele priče jeste da su pop zvezde iz Srbije orijentisani isključivo na Balkan, grabe moderne motive čisto eto, da budu u trendu. Muzika u Srbiji se uglavnom i svodi na to da se izbegava ono što je OUT. To šta je IN, nije toliko ni važno. Sama "zvezda" svojim personalitijem nadoknadjuje te "propuste". A kako to utiče na one koji bi mogli da naprave "svetsko a naše"? Ajd da pogledamo Rumune i čuveni Mr. Saxobeat. Ako je verovati Wikipediji: Quote:
Alexandra Stan je '89to godište. Dakle, da bi se napravio svetski MEGA hit treba neko sasvim nov i neafirmisan i kojoj će "naše pop zvezde" da ustupe medijski prostor. Ili barem da naši kompozitori i producenti urade to nauštrb tih "zvezda". A to će se desiti u Srbiji N-I-K-A-D! Svi do jednog su ziheraši i niko ne želi da pravi velike projekte. Jer u Srbiji apsolutno sve funkcioniše od danas do sutra. I zato im je bolje da ne talasaju mnogo nego da rade dok još imaju šta da rade, jer ako ni zbog čega drugog ima "jedan mali novi radi to isto samo za duplo manje para". I tako se prećutno oblikuje scena u Srbiji da razmišlja isključivo lokalno. Ko se usudi da ne razmišlja, apatija svega što nije folk-pop scena i mizerne srpske finansije ga prve sprečavaju da napravi ozbiljan korak u inostranstvu... Mada iz priloženog vidimo da to nije ni moguće. Koga zanima izvodjač iz Srbije ko je niko i ništa u svojoj zemlji? I gde onda svi iole dobri muzičari završe? U tezga bendovima, oni bolji u pratećim sastavim dotičnih. I uz takvu budućnost (a ne vidim da će se išta u narednih 20 godina promeniti) sve je spremno da Joksimović Jr. napravi svoje prve muzičke korake i nastavi gde je njegov ćale stao. Last edited by wladymeer; 05-03-2013 at 03:53 PM. |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Svi smo mi pomalo Zeljko Joksimovic! | AudioStorm | Pricaonica | 23 | 03-03-2012 02:32 PM |
Roki i Zeljko Joksimovic | Geronimo | Razno | 5 | 12-03-2010 10:02 PM |
Hari i Zeljko Joksimovic BiH Eurosong | Zid | Razno | 20 | 23-05-2006 02:12 PM |