![]() |
#91 |
Junior Member
|
![]()
Kako je moguce da se toga ranije nisam setio??? To je to,a zanemarivao sam tu cinjenicu,kao nebitnu jer mi niko nije skrenuo paznju!! Svaka ti cast!!
A reci mi molim te ako znas nesto o cuvenom 'tuning the kick drum',kako npr bubnjar u toku koncerta podesava tonalitet ili jednostavno odredi neki optimum na pocetku? A za pojedine pesme bi trebalo podesiti 'kick in key'? Auuuu,e sad si me oraspolozio,odlican post!!!! I blame God for being this stupid ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Member
|
![]()
ja ne mislim da ne samo taj crnac razmishlja o tim stvarima, slazem se da sve to moze na sluh.
Ali kad smo vec krenuli sa teorijom, upravo pokushavam da argumentima otklonim neke teoretske pretpostavke koje mogu neke ljude ovde odvesti u pogreshnom smeru umesto da se vode svojim sluhom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Member
|
![]() Quote:
zato je pozeljno ne koristiti u tim prilikama bubnjeve koji imaju izrazen tonalitet. s druge strane i tonalitet neke pesme se chesto ne bira bezveze. poenta: ako se vec petljash s teorijom, budi dobar u tome i nemoj da se petljash previshe, ushi su ipak glavni kriterijum Last edited by Granata; 02-03-2011 at 10:51 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Snajka mi je u simfonijskom orkestru u Ljubljani, pola familije svira nesto (naravno samo ja pajser nista) pa sam pokupio malo od njih-npr dzez progresije mogu da budu vrlo zanimljive iako nisu tipicne 'klupske' za razliku od vecine zasnovanih na mol triadama i njihovim progresijama. Mislim da to mozda moze da pomogne? Sta ti mislis? Mada opet to je teorija ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Member
|
![]()
pa hocu da kazem da sva ta teorija (ne bih odvajao muzichku od tehnichke, sve se to prozima u produkciji, pa chak i filozofija i ko zna shta josh, ima gomila aspekata...) moze da bude od velike koristi (npr da razumesh zashto imash neki problem ili da razumesh neshto shto ne chujesh jer ushi kao i monitoring umeju da zavaraju), ali ako se mnogo oslanjash na teoriju i robujesh pravilima koje si prochitao, opet necesh dolaziti do zeljenih rezultata.
Morash se oslanjati pre svega na ushi i na eksperimentisanje i iskustvo (kao shto DaBear kaze). Nema pravila kako cesh da radish i sve ove smernice treba da ti posluze da bolje razumesh zvuk i da shvatish da svaka situacija zahteva drugachiji pristup. |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Member
|
![]()
kao sto kaze Dr Bear, otisli ste previse u dubiozu sa tim rezonancijama i sl.
mislim, prvo se valjda odabere/napravi farba/sempl koja sama upada u mix pa se onda drndash sa mixom kanala u projektu koji vec funkcionishe, i to ako znash, ako ne znash, prepustish mix nekome boljem od tebe ko ce tu traku srediti da zvuci malo ozbiljnije, pa od njega i ti uchish mislim, tako rade preko, nisu oni pametniji niti vishe znaju, nego jednostavno nisu navikli da ofrlje buzde bilo shta, mi smo navikli da se snalazimo, cimamo...a tako se ceo proces produkcije ne radi, jednostavno, ne mozes sve sam, pogotovo kao pocetnik, nije mi jasno zasto ali to ljudi kod nas tesko razumeju Last edited by yoloko; 03-03-2011 at 03:37 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Upravo...DubStep ljudi rade na uvo, sa krs opremom, sto daje i smek celom pravcu...totalna underground muzika sa minimum zarade. Quote:
Ovu sliku sto sam nasao i okacio nam je pokazao i profesor predmeta "Dizajn Zvuka", Dragan Drincic. Ja za DubStep upravo krsim to pravilo (i jos par ljudi koji rade taj pravac daleko ozbiljnije od mene) koje ti istices. Jako, jako puno se oslanjam na uvo, a mnogo manje na pravila sta kako, jednostavno ne radim po kalupu i definicijama. Nevermine, kao sto rekoh zdrava rasprava ima samo prednosti. Pozz ![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Junior Member
|
![]()
Ako nista, moras da znas pravila da bi znao sta krsis
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Member
|
![]()
@Filip
ma pazi, nisam hteo da nipodashtavam tvoje znanje, sluh, iskustvo ili shta vec, ali nisam siguran da govorimo o istoj stvari kad chujem tvoje komentare. Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru. Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti. Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash. @yoloko pa da, kao shto smo se u pochetku slozili, aranzman, odabir instrumenata i semplova je najbitniji. teorija moze da pomogne razumevanju zashto neke stvari idu ili ne idu jedne s drugima, pa i u mixu, ali je "dobar sluga a rdjav gospodar" pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozz ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DaBear ako te ne mrzi | Coolman | Promocija radova | 2 | 28-10-2009 10:30 AM |
@DaBear:) sexy back 2006 rmx | Flamez | Promocija radova | 31 | 12-10-2009 11:41 AM |
Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear | DaBear | Razno | 36 | 14-03-2009 06:52 AM |
SX - dva pitanja | HeatMan | Audio Software | 15 | 23-02-2007 07:08 PM |
Par PitAnjA | dlukace | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 30-09-2004 05:01 AM |