Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2008, 08:32 AM   #21
Tonko
Junior Member

Tonko's Avatar

Default Re: STVARALAČKA BLOKADA i moguća rje?enja

Pod pravom idejom smatram sve ono šta misliš da bi učinilo tvoju pjesmu kvalitetnom(rijeć,fraza,stih,akord,nota,akcent,mel odija,kompaktnost,zrelost,dubina,atmosfera,emocija ,jednostavnost,uvjerljivost...).Treba izgraditi vlastite kriterije na osnovu kojih češ znati da je to što staviš na papir prava ideja.

Last edited by Tonko; 06-10-2008 at 08:35 AM.
Tonko is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2008, 11:50 AM   #22
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

@ Tonko
Pod pravom idejom smatram sve ono ?ta misli? da bi učinilo tvoju pjesmu kvalitetnom(rijeć,fraza,stih,akord,nota,akcent,melodija,kompa ktnost,
zrelost,dubina,atmosfera,emocija ,jednostavnost,uvjerljivost...).Treba izgraditi vlastite kriterije na osnovu kojih če? znati da je to ?to stavi? na papir prava ideja.
Tonko, da ne misli? da te ne?to provociram . Ni u snu.
Ne znam u kojem si biznisu i da li ti je ovo o čemu govorimo u ovom odjeljku foruma (kompozitori, tekstopisci, aran?eri, ...) kruh ili hobi - interesovanje.
Ono gore ?to si napisao je upravo, u većini znamenki, ZAMKA ZA UPADANJE U STANJE tkzv. 'STVARALAČKE BLOKADE', o kojoj je (čini mi se) razgovor zapodjenula na?a lijepa ANITA.

Malo izvinjenje :
trenutno sam u frci, ali ću se javiti po ovom da dovr?im ?ta sam mislio napisati.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2008, 06:19 AM   #23
Tonko
Junior Member

Tonko's Avatar

Zamka?
Old 07-10-2008, 10:04 AM   #24
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tonko View Post
Zamka?
Upravo tako.

Jel' stvarno misliš da norme (napisao si : koje sam postavljaš za sebe) možeš održati cijeloga života na top nivou?

Zato sam te i pitao : "Da li živiš od ovoga?"

Jel' misliš da je "Gas, gas" ono što su Bregović i Seve željeli da ostvare cijeloga života?

Ma daleko je to od toga. 100 % oni vole drugu glazbu! Ali, od "gas, gas" i 'Orkestra za sahrane i đenaze' se živi!

Ili misliš da, kad ti dođe lovator koji veze nema sa pjevanjem, i još traži - 8 dB RMS, ne trebaš to uraditi, jer nije po tvom ukusu? Ih!

Ili ove kolege što rade turbo-folk to rade jer su to njihovi standardi i maximalan domet 'umjetničkih duša'?!

Ma veze to nema sa tim!

Pitaj Moglija koji tezgari turbo, da li ga voli? A njegovi napune osiječko korzo sa 2.500 duša svirajući turbo-diesel-intercooler.

Jedan je Zdenko Runjić (R.I.P) i jedan je Đorđe Novković (ibid), i jedan je Dragi Jelić, i jedan je Tonči Huljić, i jedan je Rajko Dujmić, ili Nikica i Stipica Kalogjera, a pogotovo VELIKI i NAJVEĆI Kornelije Kovač ...

Samo Dragi je rekao da mu je ostalo između 90 i 100 nerealizovanih pjesama : što radi trenutka vremena koji im nije pogodovao, što radi toga što mu se nisu sviđale. Hej, da mi je napisati 100 pjesama koje su po mome ukusu! I još prodati ih!

Svojevremeno, Novković napisa : "Pivan ti ja, tu serenadu za kraj". Pjesma ima samo dva akorda, a Mišo Kovač pobrao ondašnje lovorike sa tom pjesmom.

A meni smiješno - ali je majstorluk!

I ovako možemo u nedogled.

Elem, ako tražiš dlaku u jajetu i želiš da sve bude kako valja po tvojim mjerilima, a ne možeš (nemoguće je) ostvariti taj visoki standard - ništa od posla.

Kreira se svaki dan. Pa kako god je da je - ako živiš od ovoga. Od deset-dvadeset-trideset jedna valja kako želiš. Ostale su 'popratna pojava' nazovi 'stvaralačke blokade' i treninga. I dio njih će se nekome svidjeti pa ćeš možda i njih prodati.

Eto, zato ti je tvoje razmišljanje zamka!

To ti je isto kao kad zapadneš u anoreksiju - dođeš u stanje da nikada nisi zadovoljan dok potpuno ne odlijepiš.

Biraj : ili radi za pare pa će 'svaka roba naći svog kupca', ili čekaj da ti bez svakodnevnog treninga dođe umjetnička muza da napraviš životno djelo.
Možda te naprasno nestane (ne dao Bog) u tom čekanju.

p.s. Eto dole imaš okačenu temu gdje sam ponudio da se nadograde stihovi od pjesme. Ali, vesela bratija napravi ršum. Ako misliš d možeš, probaj se uključiti : naravno, ne kao oni.

Last edited by alfom; 07-10-2008 at 10:07 AM.
Old 09-10-2008, 12:50 PM   #25
Tonko
Junior Member

Tonko's Avatar

Alfom,složio bi se sa svim što si napisao.I vjerujem to što kažeš da si napisao iz vlastitog iskustva a to je ono najbolje.Nisam ni mislio da stvari stoje drukćije.Ne znam zašto si mislio da jesam.Možda sam se izrazio prepjesnički.
Ali i dalje mislim da svaki autor treba izgraditi svoje individualne kriterije po kojima će znat šta će baciti u kantu a šta neće bez obzira za koga pjesmu piše i koliko ona mora biti kvalitetna.Mislim da je bolje ako autor ima svoj vlastiti potpis(bilo to u pop mjuzi,zabavnoj,turbo folku ili bilo kojoj drugoj)normalno u granicama personalitija osobe koja će pjesmu inerpretirati.Rješenje za stvaralaštvo odblokirati je sigurno rad i samo rad svaki dan pa će neka pjesma bit bolja neka lošija ali najprije po tvojim kriterijima pa onda po kriterijima ostalih.Mislim da mi svi znamo koja je pjesma zanatski dobro napravljena a koja nije,a koja će postat hit to samo dragi bog zna.
Možda tebi zvući ovo što sam napisao "zeleno" ali ja sam ustvari tek napočetku što se autorstva za druge izvođaće tiće (glazba/tekst).2002 mi je Croatia records izdala singlicu od moga banda na kompilaciji hitova.To je moj jedini autorski uspjeh.Sviram gitaru,bas,mandolinu,klavijature.Imao sam bend,vlastitog menađera,radio gaže sa oliverom,stavrosom,ninom badrić,parnim valjkom,gulianom....i uz put pisao pjesme koje želim sada plasirati ali neznam točno kako,nisam biznismen u duši.Ako imaš koji savjet bio bih ti zahvalan.Unaprijed hvala!
P.S. što se tiće pjesme na forumu složit ću nešto drugi dan.Imam neke obaveze,Pozdrav!

Last edited by Tonko; 09-10-2008 at 12:57 PM.
Old 09-10-2008, 01:20 PM   #26
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
... pisao pjesme koje želim sada plasirati ali neznam točno kako,nisam biznismen u duši. Ako imaš koji savjet bio bih ti zahvalan.Unaprijed hvala!
Nemam druze!

Najteze je uci u neke ekipe.
Radio sam i ja svasta : pratio mnoge kao i ti i dijelio demose.
Svima se svidjaju, ali nisu uradili mnogo, a ponajmanje ja, jer sam otisao u druge zivotne vode.
Ocekujem poziv u vezi jednog CD kojeg sam dao u Sarajevo, mada, po obicaju, ne racunam na nesto posebno.

Pogledaj samo na Balasevica. "U razdeljak te ljubim" - i ode u nebesa. Ali je poslije bilo mnogo, mnogo kvaliteta. (bilo je i malkice , ali to se ne racuna).

Nema pravila.

Na You Tubu zenska kaci jedan za drugim klip sa svojim segacenjem (imitiranjem) i preko noci postade zvijezda.

Tebi je lakse u odnosu na mene jer se kreces medju velicinama.

Ne znam : probaj snimati i kaciti svugdje po internetu (kao i mnogi drugi) ne racunajuci da ces ista zaraditi. Mozda upali, pa se sve to kasnije vrati.
Probaj na gazama dijeliti svoje demose direktno izvodjacima. Mozda upali.

Ako si u mogucnosti zaraditi i sam isfinansirati jedan projekt, pa ga dijeliti po radio stanicama i sl. mozda bude nesto od svega.

Ono sto znam je da ako hoces dati pilote npr. Oliveru, onda moras namjenski za njega i napisati, odn. uraditi. Taj princip znam zasigurno. Drugo je u turbu kad sve one cice-mice zvuce i izgledaju isto. 1.000.000 Ceca, Dragana, ...

I jos nesto : sada je moda i ima dosta festivala. Prouci kalendare i probaj redovno konkurisati. znam da to kosta ; ali mlad si pa mozes podnijeti.

I jos ovo : borba za posao je velika. Kaci demose ovdje na forum. Mozda neko prepozna kvalitet i otvore ti se vrata.

P.S. Obzirom da si sa juga : zasto se ne obratis SandRob-u. On je veoma prijatan i predusretljiv. Makar ce naci vremena da ti malo pojasni neke stvarke oko svega. I sigurno je mjerodavniji i kvalifikovaniji od mnogih (pa i mene) jer je vec u tim vodama koje tebe zanimaju. A i blizu ti je.

PoZzzz.

Rada, strpljenja, i jakog duha za uspjeti!
Samo naprijed!

p.s. Ne mislim da si zelen. To je zamjena teza!
Ja sam star .
Old 09-10-2008, 09:37 PM   #27
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tonko
Ali i dalje mislim da svaki autor treba izgraditi svoje individualne kriterije po kojima će znat šta će baciti u kantu a šta neće bez obzira za koga pjesmu piše i koliko ona mora biti kvalitetna.
Nista se ne baca! Ono sto ti je za bacanje das Seki Aleksic i dobijes kintu, a ono na cemu ne mozes da zaradis, ostavis za sebe i zene koje cene umetnost.

Quote:
Originally Posted by Tonko
Rješenje za stvaralaštvo odblokirati je sigurno rad i samo rad svaki dan pa će neka pjesma bit bolja neka lošija ali najprije po tvojim kriterijima pa onda po kriterijima ostalih.Mislim da mi svi znamo koja je pjesma zanatski dobro napravljena a koja nije,a koja će postat hit to samo dragi bog zna.
Rad moze samo popraviti stil, jezik i slicno. Ali ako ti je to vec solidno potkovano, kolicina pesama nije srazmerna povecanju kvaliteta, cakvise, koliko je meni logicno, uglavno je suprotan slucaj. Jer kad ne pises duze vreme i stopis mnogo vise emocija u jednu pesmu, ta pesma moze sadrzati i citavu pricicu koja se moze odgonetnuti dubljim citanjem, a pored toga i izbor izraza i stilskih figura je mnogo lepsi. Sto se hitova tice, pisi kako osecas i onako kako je tebi lepo, a ako neko pronadje u tome iskrenu emociju, pesma ce postati hit. Ako zelis da napravis hit, desice ti se samo da ces uraditi nesto vec postojece, a to nikako ne moze biti dobra pesma, vec "letnji hitic".
Old 09-10-2008, 09:42 PM   #28
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Nista se ne baca! Ono sto ti je za bacanje das Seki Aleksic i dobijes kintu, a ono na cemu ne mozes da zaradis, ostavis za sebe i zene koje cene umetnost.
Svaka čast za ovo! Od srca se ismejah do suza!

Old 10-10-2008, 11:16 AM   #29
Tonko
Junior Member

Tonko's Avatar

Nemam komentara,imam stvaralačku blokadu.:

Last edited by Tonko; 10-10-2008 at 11:18 AM.
Old 14-10-2008, 06:56 PM   #30
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Nemam komentara,imam stvaralačku blokadu.:
Stvaralacka blokada prestaje cim dobijes pare za pesmu. Odmah se odblokiras.
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules