Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-05-2008, 05:09 PM   #11
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Da li imate iskustva sa genelec monitorima

hvala na svim ovim odgovorima... Sudeci po njima, ovi monitori bi trebalo da su OK...

Da, delom je i do mene, jer sam navikao na one stare zvucnike... Neko je vec rekao - treba islushati dosta muzike koju znam kako je ranije zvucala. To ce biti problem (bar meni) jer na tim monitorima uglavnom provodim radno vreme, pa nema vremena da sedim i slusam poznatu muziku (sem ako ne mislim da se uselim tamo za stalno )

Ton kabina je izdampirana absorberima, ali nista od nagnutog plafona i zakosenih coskova... Mada ima dosta dobru gluvocu, monitori su nekako preblizu uglovima - oko 20cm... Pogotovo mi je bass jak iako sam ga dip-switchevima sveo na minimum... Ne znam. Cuo sam da su odlicni - a i 'odlicno' kostaju. Od geneleka sam jos jedino cuo 1030 - sem sto su manji - ista stvar - jos mi se cini da oni brundaju na negde oko 60Hz, dok ovi nemaju to brundanje, ali subsonicne frekvencije kidaju na njima - kick izlazi kao slon - sto je dobro, ali malo nerealno...

Izgleda da ja nisam navikao da radim po takvom standardu al' sto kaze nas narod - na dobro se covek navikne lako

pozdrav i hvala...
psionic is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2008, 11:23 AM   #12
IK
Member

Mislim da je pitanje odabira monitora apsolutno najindividualnija disciplina u kompletnom procesu, a da se oko niti jednog branda nije javilo toliko dijametralno suprotnih misljenja kao sto je slucaj sa Genelec-ima serije 10xx..

Svatko ima svoju osobnu percepciju i afinitet, iako bi referentni studijski monitori trebali isporucivati frekvencijski potpuno ravnu krivulju i dinamicki nepromijenjen audio signal.

Do prije 3 godine koristio sam Hafler TRM8.1 monitore i s njima sam bio zadovoljan dok apetiti nisu porasli i nadogradio ih sa TRM 12.1 subwooferom. To je definitivno jedan od najpodcijenjenijih monitorskih zvucnika koji se mogao naci na trzistu. Uz los marketing, nije opstao.. Ja sam prve 2 ploce miksane uz pomoc subwoofera isporucio kao ostre i jako tanke, pa sam shvatio da radim nesto krivo i prodao sub. (isti ima opciju podesavanja faze po 90 st, i sensitivity...).

Ukratko, sve smiksano na Hafleru je radilo super na hafleru. Morao sam u startu kompenzirati neke nedostatke sobe i zvucnika u glavi kako bih dobio dobar mix i na drugim sistemima.

Nakon toga sam kupio monitore oko kojih se lome koplja. Ali moje iskustvo je potpuno suprotno; Oni su ostri, fali im low enda, sve na njima zvuci lose, ali miksevi koje sam napravio na njima rade svugdje. Radi se o Genelecu 1032a.
Za mene je to odlican alat koji obavlja funkciju monitora i ne budi emocije kao npr Adam ili s druge strane PMC. Ne mozes se zaljubit u njihov sound (kao ni u design npr Hilti busilice s udarnim cekicem), ali meni odradjuju posao neusporedivo bolje i predvidljivije nego npr Dynaudio AIR 15 kakvih imam na poslu (3 mastera, 2 slavea, AIR Base2) na jednom sistemu ili pak Hafler TRM 6.1 na drugom.
Geneleci su ugradjeni u soffit konstrukciju i de-amplificirani (zbog hladjenja pojacala), te imaju prilicno sirok soundfild. Kao drugi i treci par imamo Mackie HR824 i male Yamahe MSP 5.
Moj partner i ja slozili smo se da kombinacija 1032 i msp 5 zadovoljava nase potrebe za mix. Rezija nije ( a ni budjet) dovoljno velika da bi se islo na neki ozbiljniji full range..

Ono sto zelim reci je iskustvo iz prve ruke (a svatko od nas ima svoje); Preslusao sam nebrojeno monitora i na puno sam njih radio. Volio bih imati NS 10 kao drugi par cisto za provjeru levela unutar midrange-a, gdje je ionako vecina informacije.
Ukoliko zelim emocionalno pristupiti zvucniku, onda govorim o Hi Fi spikerima, a za to vise nemam vremena ni volje (citaj: viska novca).

Ukratko, Osobno nikako se ne osjecam kao kod kuce sa spikerima poput Dynaudio (posebno Bm 6 i BM 15) ili Krk (V6 i V88, druge nisam probao), sto ne znaci da nisu dobri. Svidja mi se sound od PMC (Shote, pomagaj! Kako se zove onaj trosistemac s ravnim bass driverom), Klein und Hummel O300, ali to ne znaci da cu ih kupiti. Imam bager koji obavlja posao, izgleda i zvuci ruzno, ali radi

Boggy, vjerujem da su te razlike o kojim pricamo ipak vezanije uz tvoju specijalnost

BTW. svi koji koristite 10xx Gense, isprobajte varijantu sa ugradnjom u soffit. Nije jeftino, ali moje iskustvo je da ovi zvucnici tako bolje rade.
IK is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2008, 12:08 PM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Ja sam par godina morao da radim na 1032a, i mogu ti reci da ima oprecnih rezultata. Moj mentor je uspesno smixao nekolicinu ploca (ne bez muke i revizija mixeva), dok sam ja imao 2puta imao situaciju da u 1h nocu, posle celodnevnog mixa sa prisutnim klijentom, dobijem telefonski poziv od istog, sa pitanjem sta se koj moj desilo sa mixem? I to ne u optuzivackom smislu, nego su ljudi bili prisutni samnom u reziji dok smo radili, i dok nismo napravili da mix zvuci odlicno, a potom kod kuce preslusali, i doziveli majku svih neprijatnih iznenadjenja. JEdnom, dvaput, jedino logicno je bilo optuziti zvucnike, i od kad sam ih promenio, takvih iznenadjenja vise nisam doziveo. Trenutno radim na mackie hr824, i nije da ih obozavam, ali uspem sloziti stogod. Inace, muzika kojom se bavim je prvenstveno gitarskog tipa.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 08:40 AM   #14
IK
Member

Slazem se. To se dogadja, ali nisam se dosada susreo sa sistemom koji je cijepljen protiv tog fenomena. Imaju jos jednu karakteristiku (koju srecom nisam susretao na drugim monitorima), a to je zamor usiju. Ja svakih 45 min do sat vremena uzimam pauze kada radim s Genelecom. Moje skromno iskustvo govori da se nije rodio par monitora uz koji mi nije potreban jos jedan par koji bi isti materijal prikazao malo drugacije i ukazao na moguce propuste.
Iako, danas u nekoj modernoj skoli miksa, cvrsto se propagira jedan referentni sustav, ja se osobno najugodnije osjecam sa 2 do 3 (ako mi materijal prosvira na 1032 i msp5, pa jos uz to na slusalicama koje nisam stavio na glavu nego nenormalno poglasnio, jos samo ostaje test laptopa i loseg audio sustava u twingu ).

Thread je zapoceo sa pitanjem o 1031. Jedan moj poznanik (danas slavni techno producent) ih je godinama imao uz NS10 kao kao glavni par u studiju i u svoje vrijeme, podizao je standarde mixa u plesnoj glazbi (svoje najpoznatije stvari je isprogramirao i smixao na njima). Nije lud da se zaljubi u njih, ali su odradjivali posao. Istina, danas taj isti producent ima neki ogromni i ultra skupi full range od Quested-a...
Old 12-08-2008, 12:05 PM   #15
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

jest, rodio se, i zove se Mayer Audio jedino se gubi samopouzdanje posle preslusavanja ..

a da, slazem se o mixanju na vise sistema, definitivno imperativ.
Old 12-08-2008, 12:21 PM   #16
IK
Member

Mayer audio? to su razglasni sistemi? Ili ima jos neki Mayer audio?
Old 12-08-2008, 12:37 PM   #17
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

verovatno je mislio na ovo

http://www.meyersound.com/products/studioseries/hd-1/
lesha is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 12:44 PM   #18
IK
Member

Cini se ozbiljno. Biljezim se za slusanje ako se negdje u blizini pojavi. 3333 Eura za komad na Thomannu.
Old 12-08-2008, 12:48 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by IK View Post
Mayer audio? to su razglasni sistemi? Ili ima jos neki Mayer audio?
Verovatno je mislio na mEyer SOUND.

Oni pmc-jevi koje si spominjao su IB1 ili IB2.

Obicno gresite u prevelikim ocekivanjima da nesto sto vam zvuci "tacno", mora biti "idealno" ravno, te ako nesto nije "tacno", da se to na zvucnicima lako da izmeriti... daleko smo od toga... pogotovo kod zvucnika... jer... cujete cak i razlike izmedju DA konvertora koje se merenjem (SAMO) frekventnog odziva ne mogu uociti...

Jedino objasnjenje, kojim to sebi rasvetljujem, je adaptivna sposobnost ljudskog sluha, kojom covek moze da percipira detalje koji su, sami za sebe, 20-60dB ispod nivoa glavnog i osnovnog "talasanja" vazduha u sobi. Posle duze vezbe i rada... nezeljeno, nehotice, taj nivo detalja se jos vise smanjuje, i pocinju se uocavati pojave ispod 60dB, sto bi realno trebalo da NE bude domen "interesovanja" mixing inzenjera, jer to ne cuje vecina populacije, niti ih zanima... ali ostaje u domenu kvalitetnog odradjivanja posla, jer se, pogotovo veliki i kvalitetni projekti, ne rade samo za vecinsku populaciju nego i za sve ostale koji isto tako dobro cuju "tihe primese"...

Znaci... hocu da kazem da se, prilikom merenja gotovog zvucnika... vec tesko mogu uociti anomalije koje poticu od drajvera ako je ta anomalija slabija od 20dB od nominalnog nivoa. Takve anomalije se mogu uociti prilikom merenja uticaja samo tog drajvera dok su ostali iskljuceni.. i.. pitanje je samo politike firme koliko ce skretnicu da komplikuje i poskupi...
Pri tom, ove pojave nemaju veze sa konkretno materijalom membrane zvucnika.. koji se takodje cuje, pogotovo iskusniji to cuju... to, po mom misljenju, spada u pojave koje su "ispod 60dB" od nominalnog nivoa

Vas subjektivni osecaj da vam je to "veliko ko kuca" i "razlika je ogromna" je adaptivnost ljudskog sluha... po meni ljudski sluh i merenje su potpuno drugaciji prostori... koordinatni sistemi... sadasnje merne metode ga mozda "pogadjaju" samo 20-30% (spekulisem, posto nema mere kojom to mogu proceniti, osim, opet, mog subjektivnog osecaja i iskustva u radu sa vama)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 12:57 PM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

jes vala, hd je u pitanju, a ja sam imao "ne"prijatno iskustvo sa njima u Barbi prilikom pokusaja masteringa.. izgubismo celu noc da mu pogodimo svaku dlaku, habl teleskop je manje detaljan od njih ko voli da se nervira oko svojih gresaka,nek ne zali pare.. ostatak sveta moze mirne duse da kupi i genelece...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules