Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-02-2008, 04:51 PM   #61
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Re: renoviranje studija

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
meni neki ovde rekose da ne valja prekrivati trapove cvrstim telom jer ono ima svoju sopstvenu frekvenciju oscilovanja,...
svako telo ima svoju sopstvenu frekvenciju oscilovanja... rezonansa... pitanje je samo da li je u cujnom ili "ne cujnom" delu spektra...
ja kapiram da apsorpcionim materijalom iza nje se prosiruje opseg rada tog apsorbera oko te frekvencije (kod mehanickih rezonatora -low)... a perforacijama kapiram da se dobija pogadjanje neke druge (vishe) frekvencije (akusticki apsorber- mid, mozda cak i low/mid)... neka me neko ispravi ako gresim...

koliko su debele te gips ploce koje si stavljao na zidove?? da li su dovoljno elasticne da bi uopste mogle da "troshe" zvuk... ako su kao ove sto ja imam za pregradje zidove u stanu, onda se bojim da je to jako debelo...

poz!

Last edited by Miha Blaze; 10-02-2008 at 05:03 PM.
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2008, 06:05 PM   #62
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post

koliko su debele te gips ploce koje si stavljao na zidove?? da li su dovoljno elasticne da bi uopste mogle da "troshe" zvuk... ako su kao ove sto ja imam za pregradje zidove u stanu, onda se bojim da je to jako debelo...

poz!

Ne razumem se najbolje , ali zar nije staro pravilo , sto veca masa to bolje ????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2008, 07:02 PM   #63
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

napominjem da smo na ovaj nacin 'zatvorili' samo prednji zid - iza zvucnika, te da su u plafonu (iznad zvucnika)
viseci absorberi a iznad njih je na plafonu zalipjena piramidalna spuzva.
iza zidova je desetak centimetara mineralne vune.

na zid iza zvucnika ce doc flutter wall.

na plafon, bocne zidove i straznji zid rezije jos nismo stavljali nista (osim neravnog kamenog zida),
tako da nam ostaje mista za dodatne akusticne tretmane nakon sto navijemo muziku.

Old 10-02-2008, 08:12 PM   #64
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
svako telo ima svoju sopstvenu frekvenciju oscilovanja... rezonansa... pitanje je samo da li je u cujnom ili "ne cujnom" delu spektra...
ja kapiram da apsorpcionim materijalom iza nje se prosiruje opseg rada tog apsorbera oko te frekvencije (kod mehanickih rezonatora -low)... a perforacijama kapiram da se dobija pogadjanje neke druge (vishe) frekvencije (akusticki apsorber- mid, mozda cak i low/mid)... neka me neko ispravi ako gresim...

poz!
tacno tako, ali sopstvena frekvencija gipsane ploce je definitivno vislja od kamene vune (lupi ga rukom!) tako da mi se cini da da, osim, ponavljam, ukoliko ne znas tacno koju frekvenciju gadjas, nije pametno prekrivati napamet cjoskove i vunu tek tako. To je razlog zasto ja jos uvek nisam zagradio ona moja cudovista u najlon kesama po cjoskovima. Cekam jedan dan kad cu ovako kao sandro skupiti neku kintu i planove, i uraditi to da stvarno valja.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2008, 08:49 PM   #65
bole
Member

koje frekfencije ce se uopste odbiti od gipsane ploce a koje ce proci kroz plocu do vune, a koje do zida ?
na kojim frekfencijama ce rezonovati ploce?

ajde neko strucniji da objasni....

neka je plafon ok rijesen za ispod 100 hz ali bocni zidovi sa 10 cm vune do zida mozda mogu stvoriti stojece talase....tako da onda ni plafon nema smisla....?
Old 10-02-2008, 10:05 PM   #66
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by bole View Post
koje frekfencije ce se uopste odbiti od gipsane ploce a koje ce proci kroz plocu do vune, a koje do zida ?
na kojim frekfencijama ce rezonovati ploce?

ajde neko strucniji da objasni....

neka je plafon ok rijesen za ispod 100 hz ali bocni zidovi sa 10 cm vune do zida mozda mogu stvoriti stojece talase....tako da onda ni plafon nema smisla....?
na bocnim zidovima i plafonu ce doc difuzori a plafon nije paralelan s podom. nadan se da ce to smanjit nezeljene efekte.
Old 10-02-2008, 10:38 PM   #67
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

SAndro, ja sam ipak blago razocaran

Ocekivao sam studio na nekoj barki, jedrenjaku, ili slicnom plovilu ....bio bi najbolji na Jadranu

samo napred
Old 10-02-2008, 11:13 PM   #68
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Arthur je dobro rekao, kratko i jedrnato/sa?eto. Zato su konačni/ zaključni akustički elementi bolji ako su vi?e broadband, koliko uop?te mo?e.

Gips ploča če rezonirati odvisno od specifikacija vune, ima li airgap ili je du?ena/ bez airgapa... mass spring sistem, a opet poglavlje za sebe. Perforacija zato nekako kompremisuje tu odluku. Membranski absorberi jesu kompleksniji i te?e ih je konstruirati, a da so dovoljno efektivni u specifičnoj prostoriji (- njezinim problemima).

SandRob bi se sa dodana?njim tretmanom trebao li?iti problema od vanjskih ?umova, ali i nekoliko do frekvencija izpod 100Hz. Koliko je uspje?an, mogu reči samo mjerenja, koja danas nisu nek jak problem.

Interiorni akustički dizajn, bi morao biti, kao ?to sam spomenuo, broadbend koliko mo?e. Koliko sam razumeo, to nije velik prostor i ima nagla?enije probleme/izazove dolučenih gabarita.
Zato bih radije spomenuo varijantu nepokritih ili perforiranih sa limp mass membranom abroberja u SVIM čo?kovima (svih 12) i broadband absorberima na prvim refleksijama (izvor zvučnici).
Absorbere postaviti i iza zvučnika (ne znam kakvu karakteristiku radijacije imaju) je dobra odluka (primjer SBIR GIK acoustic http://www.gikacoustics.com/education_sbir.html).
btw: recimo; pusti flutter wall poantu...

Onda ostane nekoliko mjesta za difuzorje; stena iza leđa i polovice zadnje strane sobe (stena levo/ desno i strop). Ovdje bih dao prijedlog za 2D difuzorje, moram priznati, da ova kamena stijena je malo onako...kako da ka?em...matematičko/ fizikalno nedorađena ideja, bez zamjere molim. Jest da je bolje nego ni?ta, ali za?to ne bi moglo biti tako ?to treba...optimalnije.

Control room je i te kako najkritičniji deo studia (to su tvoje "oči/ pogled" u "stvarnost").

Soba nije velika, i treba da se unutar nje navlači maksimalno najefikasnija rje?enja, koju znamo dandanas u akustiki .
Nadam se, da nisam pokvario neke predefinirane namjere, i s tom budgeta.

P.S.: ako tko zna malo slovenski, mo?e detajlnije preljeteti threade i poste o "Akustiki" i "Home studio" threadih na www.planetaudio.si/.

Nenad L.P.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2008, 03:44 AM   #69
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ne razumem se najbolje , ali zar nije staro pravilo , sto veca masa to bolje ????

Pozdrav
sto su deblje, i sto su vece povrshinske gustine onda frekv. rezonancije ide nize... e sad... to moze negde biti dobro, a negde ne...

Quote:
Originally Posted by Arthur;
ali sopstvena frekvencija gipsane ploce je definitivno vislja od kamene vune ...
mislim da ovo nije tacno... kamena vuna je porozni materijal... moze se koristiti za apsorpciju visokih frekvencija... znas i sam, to je rastresit materijal, nije "kompaktan" njemu je rezonansa veeeoma visoko, barem ja to mislim... ako gresim neka me neko ispravi... mislim, nju bas ne *ebe 2% samo prolazi kao da je nema... e sad sto se ona koristi kao dopuna, tj. apsorpcioni materijal za mehanicke i akusticke rezonatore, to je druga prica...

SandRob:
mislim da je taj kamen, nemoj se ljutiti, pricam iskreno i sa najboljom namerom, mozda i nije najbolje resenje za zadnji zid rezijske sobe...
kao sto je neko ranije i sam rekao, to je mozda dobro resenje za "gluvu" sobu, tj sobu gde se snimaju instrumenti, jer ce svakako dati svoj "pecat" i taj sound, te sobe ce biti unikatan i svojevrstan...
kapiram da si hteo da dobijes difuznost zadnjeg zida koja je jako pozeljna, ali smatram da ces imati dosta ranih refleksija sa zadnje strane, koje ce biti neprirodne, neprirodne u tom smislu da imas kamen samo iza, a iz drugih pravaca imas neki drugi materijal... mozda i gresim, nije da imam neko iskustvo, samo pokusavam logicki da sagledam...

moja preporuka... kada zavrsis sa tim "grubljim" radovima, uzmi sam pa preslusaj ili uradi nesto u tako "nesredjenoj" sobi, pa vidi sam, da li mozes bolje da radis u novim uslovima, i izmeri sobu, vidi dal ima nekih frekvencija koje treba prigusiti... postavi neke difuzore na bocne zidove i verovatno ce biti potrebno napraviti neke tzv akusticke rezonatore... koje mozes izraditi od nekog tanjeg drveta (tanki drveni paneli-perforirani), debljine 5-10 milimetara a ispod njih stavis neki apsorber, sto jeftiniji jer bi to trebalo da odvaja panel nekih 10-ak centimetara...
sve zavisi koliki ti je budzet, a i kakve su ti potrebe... mozd ti se tako kad isprobas "sistem" najbolje svidi i ostane sve tako
nadam se da nisam udavio...

pozdrav!
Old 11-02-2008, 09:19 AM   #70
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

kad sam trazio rjesenje za straznji zid rezije bilo je dosta kombinacija u igri a za kamen sam se odlucio zbog estetskih razloga. bile su u igri nekakve plasticne piramide, drvene resetke i razna druga gotova industrijska rjesenja, ali meni je sve to bilo ruzno. onda sam nasao na SAE ovo rjesenje sa kamenom.
kad smo gradili zid, vodili smo racuna da bude sto neravniji i da bude siroka i duboka fuga, tako da na mjestima kamen strsi i po 15 centimetara u odnosu na fugu ili 12-13 centimetara u odnosu na drugi kamen.

jutros smo otvorili trapove (gips je debljine 12cm) i skroz ih nabili spuzvom tako da nema zraka, a u trap na plafonu smo umisto vune koja je prilicno meka, prozracna i lagana takodjer nabili gustu spuzvu (spuzva je specjalna - za akusticne izolacije).

jutros su mi bas dosli i zvucnici adam p33a. oni imaju na sabi 'room eq' i sigurno ce i to bit dodatna korisna opcija.

@NLP: koliko san te razumi, ti mislis da flutter wall nije dobra solucija!? jebiga, ja san ga vec platio i cekam da mi dodje svaki dan.

i naravno, ne ljutim se na primjedbe. zato i stavljam sve na internet da bi se moglo komentirat. sto se moga slucaja tice, sigurno ce neke stvari bit nemoguce 100% popravit, ali ce topik bit koristan nekome ko ce sutra opremat svoj studio.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules