|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
MAO
|
![]()
razumem jasno vezu izmedju akustike prostorije i zvucnika, i savrseno sam svestan komplikacija koje nastaju, ali, ako se ne varam, jedina alternativa, u ovim uslovima, jeste istovremeni dizajn akustike prostorije u odnosu na model zvucnika i zeljeni rezultat. Nisam bio u mogucnosti da sve zvucnike koje sam analizirao donosim i testiram u mojoj prostoriji, niti verujem da vecina budget korisnika tu privilegiju ima. Dakle, jedino sto mi je bilo moguce uciniti, koliko god to ne-efikasno bilo, jeste da u vise razlicitih prostorija cujem sopstvene reference na razlicitim monitorinzimam i odlucim sta je najmanje zlo. Mackie sam takodje cuo na vise razlicitih mesta, od podruma sa prirucno sredjivanom akustikom, do projektovanih petocifreno ulozenih akustika prostorije. Dve krajnosti koje sam pritom cuo dale su mi okviran rezultat kako ce se nesto ponasati kod mene. Ja sam, boggy je svedok, odavno svestan mana prostora u kojem moram da radim, i sada je dosao trenutak da sledeca ulaganja (posto sam resio pitanja ventilacije i zavrsavam klimatizaciju) usmerim u pravcu salvage mission-a prostora. Nijedan od dosada ponudjenih predloga za bass-trapping nije jos isproban , zeleo sam ovim topikom da pokrenem sumiranje razlicitih predloga i da razmotrim koji od tih bi nama najvise odgovarao. Svi dosadasnji saveti su bili usputne prirode i nisam ih detaljno pamtio i analizirao.
Zato, ponovo pokrecem isto pitanje : Vasi predlozi za prirucno smirivanje comb-filteringa prostorije su - ? Zapamtio sam bogijev predlog za neraspakovanu ursa vunu, uzet je u razmatranje. Sustina problema, kao sto neki prijatelji sa foruma vec znaju, jest da limitiran budzet nije prouzrokovan nedostatkom novca vec nedefinisanim statusom nad koriscnjem prostora, tako da postoje realne mogucnosti da ne zadrzim duzi vremenski period u istom. Tako da, cilj su mi koliko je moguce jeftina i delotvorna resenja, po mogucstvu mobilne prirode. Jos cu detaljno prouciti Oggyjeve linkove na kojima mu se jos jednom zahvaljujem. p.s: Filozorifanje nije bilo upuceno akustickim komentarima, vec shivinom i baltazarovom postu kojima jednostavno nije mesto u ovom topiku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
JASNO mi je da je to ovde jedino tako moguce, ali moram da kazem da se ne mali broj ljudi opekao na ovu metodu, zanemarujuci da je njegova prostorija posebna, i ne samo prostorija za rad, nego i raspored ostalih prostorija, materijal zidova, itd.. Najsigurniji nacin je doneti zvucnike u SVOJ prostor i probati ih. To je cinjenica... bez obzira na izvodljivost. Edit: ---- Na kraju, metoda "donesi monitore kod sebe u SVOJ PROSTOR i poslusaj nekoliko dana" je ipak DALEKO jeftinija nego pravljenje akustike za zvucnike ili zvucnika za akustiku. Isto tako je jeftinija od metode "kupi ono sto ti se dopalo u tudjim sobama... i rizikuj da pogresis"... Moze se i ovo proglasiti "filozofijom", sta god, ali je ovaj SAVET (da, to je neki savet) ipak proizasao iz cinjenice da se novac na ovim prostorima tesko zaradjuje (ma... tesko se zaradjuje svuda...), i da ga ne treba bacati, cak i ako "moras"... jer ne mora se nista... ![]() ---- Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#23 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Meni se samo cini, da ce problem biti kako uskladiti stereo i 5.1 postavku (ako ti nadjes tebi dobar polozaj, mozda bude nemoguce postaviti 624 pravilno.....), ali o tom po tom.... ja bih tako - step by step
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To ce tek da "vidi" za 5.1... ali nije lose da dozivi "radost otkrica" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ozbiljno ![]() Ne mora da ceka za Ursu! To mu fali odavno, i to mu nece skoditi, U svaki cosak po dve bale "na sprat" i nece da smeta... Nek ih pridrzava nekim letvama da mu ne popadaju... E da na ceonim stranama su bale otvorene, pa tu prilepi neki najlon da ti staklena vuna ne leti po sobi.... Lepljenje najlona obavi VAN prostora, napolju, pa ih tek onda unesi unutra. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#25 |
MAO
|
![]()
pa u sustini, taj 5.1 setup akustike nije prioritetan. Obzirom da su niske frekvencije prilicno omni, verujem (ispravite me ako gresim) da ako resim bass managment, za celu povrsinu sobe na mestu gde ja slusam, razlika izmedju sterea i surrounda biti prihvatljiva. Uostalom, projekat na kome sada radim i koji isplacuje sadasnje troskove jeste stereo, ukoliko bude bilo 5.1 potreba (a bice ih, u najavi su), finansiranje ce sigurno biti dopunjeno.
Zanimljivo je da mi u momentalnoj postavci stvari (podosta udaljeno od zida) zapravo na mestu slusanja fali subova. Danas cemo pustiti u pogon i sub drajver pa cemo videti sta se desava. Mackiji su trenutno skroz otvoreni (full range) i i dalje mi je korektan odziv u punch zoni. Evo konkretnog pitanja - koje su dimenzije ursa bala? visina plafona mi je 2.7m, pa me zanima da li bi bilo neophodno da ih montiram celom visinom ugla ili je dovoljna njihova bocna visina? Takodje me zanima, sa obzirom da je to estetski prilicno robustna stvar, sta bih smeo stavljati preko njih kao pregradu (ukoliko uopste smem?) ? Ideja mi je da montiram po visini nekakve daske, i da iza njih stavim ursu. Da li bi to pogorsalo stvari ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
MAO
|
![]()
evo dok kucah bogi me preduhitri
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
MAO
|
![]()
zar ursa nije mineralna?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako si me dobro shvatio, .... a vidim da nisi, onda nabavi te bale, i stavi ih u cosak, i pomeraj ako treba, nikakve ti daske ne trebaju. Bale treba da stoje uspravno, kao burad,... Govorimo o PRVOJ POMOCI, a ne o esteCkoj hirurgiji... imaj to u vidu!!!! Nemoj da siris pricu sad na neke daske i estetiku... Prvo vidi da li ti to radi ili ne! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ne nije, to je lepa zuta staklena vuna, ako te dotakne, sto se vise ceses sve te vise svrbi, i sve ti je gore... ako ti je lakse, takva ista ti je u bojleru pozdrav bogi p.s. Zasto imam JAK osecaj da si me ovo pitao vec, barem jednom, i da sam ti odgovorio... verovatno haluciniram....
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
![]()
Da se razumijemo... u meni nema nikakve vune!!!
I tačka!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
bass trap | korenjak | Dizajn i konstrukcija studija | 61 | 06-07-2015 07:13 AM |
Total bass | noonchaka | Promocija radova | 0 | 24-03-2009 09:15 AM |
Ugaoni bass trapovi, konkretno.....? | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 21 | 31-08-2008 10:21 PM |
Bass | Mogli | Ogi Radivojević | 5 | 14-10-2007 12:03 AM |
Jamiroquai bass | zmaj | Dragan Ivanović | 15 | 03-12-2006 09:13 PM |