Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-03-2006, 11:30 PM   #11
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Re: Usnimavanje zivog hora i gudaca?

Ne kapiram?
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2006, 03:24 AM   #12
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Off ima pomalo smelu teoriju da bi se obrtanjem faze, konstantni delovi usnimka (matrica) potrli, a promenljivi nadopunili.
Prevideo je samo jednu stvar, a to je da veliki prostori nikako ne mogu da identicno prenesu dva puta zaredom informaciju, zbog nekontrolisanog strujanja vazduha i duzine putanje tokom koje je signal podlozan deformacijama dovoljnim da se ne desi fazno potiranje.
Snimao sam dosta horova u raznim ambijentima i po pravilu, uvek je bio bolji rezultat tamo gde je "akustika" bila "manja" (uzasno pogresni termini ).
Iskreno, najbolji rezultat koji sam dobio je sa (istina, kamernim) horom od 15- stak ljudi je bio kod mene u dnevnoj sobi. Isprobali smo par lokacija i ni jednom nisam bio zadovoljan, koliko samom bojom, toliko sa odjekom koji nikako nisam mogao da iskontrolisem.
Onda sam pokusao poslednju varijantu, a ona je urodila plodom (ovo opet uslovno govoreci, jer mi se po masterovanju CD-a, desilo to da su mi pukle FAT tabele i u sekundi je nestao ceo hard... Prokletstvo ).

Tebi bi svakako bio problem da mixas pesmu koja osim pesme ima i hor koji je vec usnimljen sa mnogo ambijenta.
Iskreno, nisam ljubitelj takvih grandioznih zahvata, koji do sada (licno misljenje) nikome nisu zazvucali kako treba, ali ako i dalje insistiras na horu kao kljucnom delu tvoje pesme, moj savet bi ti bio da ga snimis sto suvlje moguce i tek kada ga (ako ga...) uklopis u sliku, dodas prostora onoliko koliko je potrebno. Pa cak i po cenu da ga snimis tako sto ces nabaviti nekoliko pari slusalica i snimati po 4 pevaca, jer je jako bitno, pogotovu ako ti je pesma promenljivog tempa (cini mi se da si spomenuo "rubato") da budu na beat-u.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2006, 04:52 PM   #13
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Verovatno si u pravu. Ja sam snimao horove i pevacke grupe samo same za sebe, i njima zaista prija veliki prostor.A to sto kazes za uklapanje uz matricu...... verovatno tesko u prereverberantnom prostoru. Mada bih ja opet probao u nekoj velikoj, ali suvoj sali (kao studio 6 npr), ali to je kod nas retko

Last edited by OFF; 25-03-2006 at 04:56 PM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2006, 07:34 PM   #14
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Pa cekajte, sta sada? Sala akademije koja je prosecna, sto znaci da nije potpuno suva, ali ni suprotno, ili ipak 4 po 4 u studiju?E da a sta mislite o varijanti da se hor i gudaci snime zajedno u sali, naravno posebnim mikrofonima? I ako neko zna nesto o postavci mikrofona za gudace i hor, jer ja do sada stvarno nisam imao iskustva sa tim?
P.S. uskoro bi trebalo da krenemo sa snimanjem.:o
Old 25-03-2006, 10:30 PM   #15
Vai
Member

Da sam na tvom mestu, u tvojoj situaciji, uradio bih sledece:

Hor je na bini. Mikrofoni mogu da budu postavljeni da sledeci nacin: Dva mikrofona (pozeljno isti model), kardioidni patern (pozeljno je omni, ali ako ces da snimas gudace u istoj sali, onda bolje kardioidni), razmak izmedju ta dva mikrofona bi bila recimo 3 metra (centriras ispred hora), kazem "recimo" jer ces ovo sam morati da postavis i da cujes sta to mikrofoni hvataju. Ne bi trebalo da budu ni blizu (manje od jednog metra, izgubices stereo sliku) ni daleko (vise od 4 metara, na kraju ces dobiti tzv. "ping-pong efekat), i to sve zavisi od sirine hora. Ako je hor bas sirok, upotrebi 3 mikrofona sa razdaljinom od 1.5 metra izmedju njih, s time sto centriras srednji mikrofon na hor.
Sto se daljine od hora tice, tu ces sam morati da trazis "sweet spot" (gde se dirketni zvuk sastaje sa reverberantnim). Mozes i da postavis mikrofone blizu hora, veoma blizu da bi dobio sto cistiji zvuk, suvi zvuk, pa kasnije nekim multiefektom kompenzuj taj prostor sto si izgubio na snimanju. Ja bih licno hvatao originalnu reverberaciju sale (ako je dobra), tu negde oko "sweet spot"-a.

Monitoring resi na taj nacin sto ces slusalice i mix (matrica+gudaci ako je potrebno) obezbediti samo dirigentu, dobar dirigent i uvezban hor nece imati problema da se uklope sa matricom.

Sto se gudaca tice, smesti ih sto dalje od hora, i da budu naspram hora, da hor dirketno gleda u kamerni sastav, i obrnuto ... da bi tako postigao sto cistije snimanje gudaca i hora.
Mikrofoni isto kardioidni. Ako imas 6 violina, mozes da postavis jedan mikrofon za svaku violinu na sledeci nacin: Relativno blizu kutije (20-30cm), blizu gornje daske da bi dobio siri i prirodniji zvuk, ili blizu kobilice (mostic) za zvuk za boljom definicijom.
Druga opcija je da postavis dva mikrofona izmedju dve violine, jedan iznad (20-30cm) i jedan ispod (20-30cm). Ne znam koji bi zvuk dobio ovom tehnikom, ali sam video da se dosta koristi.
Violoncelo: Postavi mikrofon odmah ispred kobilice ako zelis briljantan zvuk, ili odmah isped f-otvora za malo puniji zvuk.

Ne znam kakva je pesma, da li hor peva u isto vreme sa kamernim sastavom, i kojom jacinom. U tom slucaju ce ti trebati moniroting za svakog clana kamernog sastava (slusalice naravno), ipak hor moze da zazvuci veoma jako. Ukoliko ne pevaju u isto vreme sa gudacima, ili pevaju ali tiho, onda im zaista ne treba monitoring.

Ako ne mozes da snimis gudace zajedno sa horom, snimi ih odvojeno, mislim da nije veliki posao snimiti septet. Ako ih snimas odvojeno, i ako sala ima dobru reverberaciju, koristi omni patern na mikrofonima za hor.

Najverovatnije sam nesto izostavio . U svakom slucaju spazices eventualne probleme na samom snimanju, pa se snadji

Poz.

P.S. Nikada nisam snimao ovu kombinaciju, ali bih ovako pristupio u tvojoj situaciji.
Vai is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2006, 12:04 PM   #16
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Svaka cast Vai!
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2006, 12:10 PM   #17
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

ne znam kada planiras da snimas, ali ja sam najverovatnije pocetkom juna u KGu, a posto je Gimnazija 500m od moje kuce...mozda bih mogao da pomognem
Manley is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2006, 12:12 PM   #18
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Sala KG Gimnazije zvuci odlicno....i da bi pokupio sve karakteristike prostorije mislim da je XY mikrofonija najbolja...evo skice:
Manley is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2006, 06:01 PM   #19
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Najbolja za sta-hor ili gudace?
Old 29-03-2006, 09:15 AM   #20
Vai
Member

Hvala Mogli

@OFF

Nekako mi je cudan tvoj primer sa fazom ... razumem sve u vezi faze, itd. ali mi se tu nesto ne poklapa. Nazalost trenutno nemam nijedan program da isprobam taj primer ... a teoretski mi bas ne ide u glavu.
Posto sam nocas vec pokusao da napisem zasto mislim da to ne bi radilo, ali sam na kraju video da ni sam sebe nista nisam razumeo (4 ujutru je kod mene), da li bi mogao jos jednom da napises taj primer ali korak po korak, da ja vise ne bih razbijao glavu kasno je znas, pa mi je malo teze da mozgam u ovo doba

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules