Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-12-2012, 12:38 AM   #1
kloky
Junior Member

Default molim preporuku - aktivni monitori

Puno sam istra?ivao po netu i forumu i ne znam ?to dalje, pa molim preporuku.
Trebam aktivne monitore, nove iz dućana, jer bi uzeo na rate.
Kupio bih u Zagrebu i volio bih ih čuti prije kupovine, tako da avansne uplate ne dolaze u obzir. Uzeo bih ja i rabljeno kad bi netko bio voljan dati na rate

Bavim se produkcijom metal/rock glazbe i u tom smjeru mi trebaju monitori.
Koristio bih ih u prostoriji od cca 11m2 koja je ajmo reći blago akustički tretirana, no plan mi je urediti ju puno vi?e. S obzirom na dimenzije prostora, mislim da bi mi monitori s 5" driverom bili ok.

Koliko sam do sada vidio po web stranicama dućana i u nekoj komunikaciji s trgovcima, nudi mi se dosta uska ponuda u ovoj cjenovnom rangu.

Ima li netko neku dobru preporuku da zadovoljim potrebe neko vrijeme?
Najradije bih uzeo Adama A5x, ali trenutno ne mogu podnijeti toliki tro?ak, tako da imajte na umu ono najbolje ?to mogu dobiti za cca 300tinjak ?

Hvala!
kloky is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 09:53 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: molim preporuku - aktivni monitori

Hmmm...

To je relativno malo para šefe... No, ja razmišljam ovako, s obzirom na to šta si rekao i koji mjuz radiš...

Ili dobar par sluški sa poštenim preampom za iste...tipa AudioTehnica M50 + neki presonus amp, ili bih išao na npr. mali Behringer 2030A... (stariji tip, ne novi sa ribonima!)

E sad, svi će gromoglasno da napadnu behringer, no evo kako stvari stoje.

U cenovnom rangu ćeš svakako dobiti...vrlo skroman monitor, šta god da uzmeš.

Imao sam ove monitore, i radio sam u trgovini sa 300000 monitora i ovo je pre svega veoma glasan monitor i neizobličava na snazi, što je koliko kapiram bitno za taj mjuz.

"Laže" monitor... Pa dobro, naučiš vremenom koliko i gde, ali u toj ceni, veruj da su svi ostali debele lažovčine najgorih razmera, pa ovaj ispadne još dobar!

Imaš odličnu kontrolu monitora na zadnjem delu, bas,treble,snaga i to, i moći ćeš ga bar malo iskontrolisati i prilagoditi.

Za moj ukus rade lepše od velikih 2031a, jer je taj dosta trom i lenj, pa se mora baš napržiti da "prosvira"...dok je mali definisan i IMA srednje tonove za razliku od većine konkurenata i radi dosta ujednačeno na maloj i velikoj snazi.

Ono najlepše je što ova kutija ako se čuva i radi lepo, čuva cenu, pa i danas za lepo očuvan i ispravan par polovnjaka se može bez problema izvući min 200€...

Svaka preporuka.

Srdačan poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 01:52 PM   #3
kloky
Junior Member

Hvala na preporuci, ali bode me ime i kvaliteta Behringera u oči, tako da ne bih njega uzimao ni pod razno. Najgore je čovjeku kad ga nešto kasnije opterećuje, tako da ipak ne hvala. Slušalice kao zamjena za monitore ne dolaze u obzir, poludio bih od njih na duže staze, a i one su mi samo za kontrolu.
Koliko vidim, nudi mi se u Zagrebu slijedeće:
-M-audio BX5 D2
-Alesis M1 520
-Alesis M1 MK2
-Mackie MR5 MK2
-RCF Ayra 5
-KRK Rokit RP5
-Tannoy reveal 6A

Ima li još nešto? Što bi od ovoga izdvojili? Sve si mislim da uzmem najjeftinijeg pa odmah krenem skupljati za Adame
Old 11-12-2012, 02:27 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Odgovorno tvrdim da je Behringer bolji od svega navedenog, mo?da osim Tannoy-a...! No Tanoj ima specifičan zvuk i treba ga...moći slu?ati...
Ili ga vole ili ga ne podnose...hehe..

Kvalitet NI?TA manji od bilo kog navedenog, na protiv!

A i ima? garanciju na novo...

No.. Ako ti se uka?e prilika, nemoj bar izbegavati da poslu?a?...

A ostalo svakako sam odlučuje?...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 02:43 PM   #5
Anthony
Member

Anthony's Avatar

Adam A3X za takvu muziku...4,5inchni je ali gruva...bolje od svega navedenog ali mozda malo izlazi iz bu?eta ali se da na?i polovnog...ja mozda budem svoje prodavao za tako neku cijenu jer cu ipak ici na 8" monitore jer produciram dubstep i drum and bass pa mi je jako bitno da cujem <60 Hz a sub je skup...
Old 11-12-2012, 02:58 PM   #6
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by kloky View Post
Hvala na preporuci, ali bode me ime i kvaliteta Behringera u o?i, tako da ne bih njega uzimao ni pod razno...
pa od tih monitora sto si naveo niko ovde ne moze da ti kaze sta tebi treba, to moras sam da odlucis...ako ti dobijes savete od osobe koja se naslusala monitora ihihi a pritom kazes neka hvala (znaci vise verujes sebi i stereotipima koje kruze od usta do usta), onda kako da drugi donesu odluku za tebe... mislim ne napadam ali iz najbolje namere ti kazem da bi mozda tebi olaksao odluku...E sad, ti si u nedoumici kako da najbolje prodjes a da se ne zeznes, onda sam shvatas da bi trebao debelo da isprobavas monitore po radnjama i da stavis sta je lose a sta dobro od svakog monitora, i onda sam donesi odluku...Uostalom, da se svi ti monitori ukljuce na isti izvor, i da ti se puste dok ti zmuris, tebi bi realno gledano svaki bio super...a opet ne bi znao koji je koji...
moj ti je savet da uracunas u procenu i to koje marke drze cenu, koji imaju podesenja za frekvencije pa da eventualno korigujes, kolika je cena, a i koliko ti treba...svako ce ti dati savete za monitore koje on ima po principu uzmi ove veruj mi meni super rade... a to je vec... da ne lupam...

Quote:
Originally Posted by kloky View Post
...Ima li jo? ne?to? ?to bi od ovoga izdvojili? Sve si mislim da uzmem najjeftinijeg pa odmah krenem skupljati za Adame
Ne znam zbog cega ljudi odma zalecu za adam kao da je to alfa i omega svih zvucnika, okej, jeste super su, nemoj pogresno da me shvatis i ja ih imam, ali polako, nije to svespoznaja kad se uzmu adami, eto ja sam zadovoljan, ali ipak postoje jos dosta modela koji su bolji... za pocetak uzmi neke od navedenih, u svakom slucaju je bolje od 2.1 zvucnika nekih kineskih za komp, a do adama i ostalih ima vremena

svako dobro i srecno s kupovinom
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 06:55 PM   #7
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Za par desetina evra vise mozes da uzmes ESI Near 08, odlicni monitori za te pare i mnogo hvaljeni od ljudi koji znaju sta pricaju, tako sam i ja cuo za njih, uzeo, i nisam se pokajao, stvarno su odlicni... za te pare naravno...
Pozz
Old 11-12-2012, 11:38 PM   #8
kloky
Junior Member

Hvala svima na komentarima, svakako ću poslušati te 2030a tako da ne odbijam kategorički da možda i njih na kraju uzmem. Što se tiče ESI near08, vidim da ih ljudi hvale i preporučuju, samo njih nema u Zagrebu za poslušati prije kupovine. Imam ih mogućnost naručiti preko jedne HR firme direktno od zastupnika iz Beograda, ali moram uplatiti dio love avansno i na kraju ih moram kupiti sviđali mi se ili ne. I još trebam uzeti u obzir da mi malo izlaze van budžeta, došli bi me oko 2800kn.
Old 11-12-2012, 11:55 PM   #9
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
Ako ti dobijes savete od osobe koja se naslusala monitora ihihi a pritom kazes neka hvala (znaci vise verujes sebi i stereotipima koje kruze od usta do usta), onda kako da drugi donesu odluku za tebe...
Totalno

Znaci to ti govori covjek koji ima poprilicno iskustva i sad je malo neozbiljno da u startu iznosis predrasudu za navedeni komad opreme.Ja ih nikad nisam cuo ali ako Boki kaze za njih da rade onako kako rade i uzevsi u obzir njihovo mjesto u hijerarhiji studijskog monitoringa i njihovu cijenu nema razloga da mu ne vjerujem.

Uostalom,realno,za taj novac ne mozes ocekivati nista ozbiljno.Da sam na tvom mjestu ipak bih sacekao,pa ako sad nemas,imaces za mjesec,dva,tri malo jaci budzet pa je bolje da uzmes nesto bolje od svega navedenog.
Bolje i sacekati 3 mjeseca nego biti nezadovoljan i navikavati se na jedan par monitora i posle nekog vremena mijenjati,doplacivati,kusurati i ponovo se navikavati na nove kutije !

A taj Esi sto ga spominje "sedmica",je zasigurno dobar izbor jer ga dosta ljudi i ovdje na forumu drzi za best-by u toj klasi !

http://soundcloud.com/audio-storm
http://www.facebook.com/osha.audiostorm
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2012, 06:36 AM   #10
produtjente
Junior Member

Adam A3x
Esi nEar 08
KRK Rokit5

to ti je u tom nekom cenovnom rangu i bilo koji da uzmes neces se pokajati. Zavrsavace ti posao i vise no sto ocekujes.

Mozda najbolja kupovina ti moze biti sada Adam A3x a posle dokupis wofer i zavrsis pricu dok si ziv
produtjente is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules