Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2012, 04:47 PM   #1
dadson
Member

dadson's Avatar

Default DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by MHz View Post
Jel ima neko uputstva za tvikovanje standardne sedmice? Voleo bih da ubrzam rad ako ikako mogu..
http://www.focusrite.com/answerbase/...le.php?id=1071

Ima na ovoj stranici jo? toga.
dadson is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2013, 11:34 PM   #2
senoprpuba
Junior Member

senoprpuba's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Pozdrav svim ?lanovima i korisnicima ovog foruma, novi sam ?lan i upravo nameravam da instaliram win7 radi isklju?ivog kori??enja konfiguracije za muzi?ku produkciju u ku?nim uslovima. ?itam ovu temu koja se bavi eventualnom opimalizacijom sistema ali nikako da na?em ili barem ja nisam uo?io, o kojem win7 je re? PROFESSIONALx64 ili ULTIMATEx64. D a li je to uop?te bitno svakako da ?e odgovor mo?i dati neko od ko je u tome iskusan.
Dakle dilema koji sistem odabrati da bi se eventualno izvr?ila neka od pomenutih radnji.
senoprpuba is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2013, 11:57 AM   #3
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Dobrodosao!

Za sve navedene optimizacije je nebitno da li se radi o prof. ili ultim. verziji windowsa. Ako imas izbor, ultimate, mada realno gledano za sve ono sto se odnosi na DAW, razlika je nebitna.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 10:50 AM   #4
silzg
Member

silzg's Avatar

Sa Win XP sam isprobao sve moguće optimizacije (i one egzotične kao što je rad sa nLite-om) al nikad nisam primjetio nikakvu bitnu razliku ako se instaliraju kao DAW OS a to znači bez suvišnih drivera i bez antivirusa i firewall-a (bez konekcije na internet).
Win 7 još bolje radi sa više jezgri, stabilniji je i još manje treba optimizacije. Uostalom, većina popularnih "optimizacije" kao što je npr. stopiranje ms servisa spadaju u kategorije mitova i legendi a kada ne štete, ne koriste ničem.

Sad nakon friške instalacije OS-a, jedino što napravim je:

- isključim UAC
- fiksiram virtualnu memoriju
- u power scheme prebacim na High Performance
- u system properties - performance options vizualne efekte stavim na best performance.

Zatim instaliram samo ono što je vezano za DAW i defragmentiram tu particiju. Kad poželim skenirat sa antivirusnim onda to radim iz drugih windowsa. Sve radi bez greške. Osim kad proizvođači kartica naprave loš drajver.

Eh da, prebacit scheduling procesora mada sumnjam da ima ikakve bitne razlike ako ostane na opciji foreground procesa.

Last edited by silzg; 04-06-2013 at 10:53 AM.
silzg is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2013, 12:58 PM   #5
frag
Member

Da nema neko iskustva s podesavanjem Chrome-a na sedmici? Na XP-ju mi je Chrome redovno sekao audio u Cubase 5, a na sedmici dosta retko, samo s nekim pluginovima (najcesce U-he Diva koja izgleda nije bas najbolje optimizovana). Nasao sam neke savete za optimizovanje Chrome-a ali nije uspelo pa da pitam i ovde... Chrome je primetno brzi od drugih browser-a ali i vise trosi resurse. Mozda da koristim Firefox dok sam u Cubase-u
frag is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 05:51 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Evo malo da osvezimo i ovaj thread, u svetlu najnovihih benchmarka kompjutera, optimizacija je opet aktuelizovana (bar u mojoj glavi )

Nasao sam zgodnu alatkicu za Core Parking. Sta je core parking i kako utice na rad racunara je na sajtu lepo objasnjeno. Sve u svemu dosta korisna stvar za nekoga kome recimo pucketa ASIO drajver ili ima slicne "dropoute"...

Ako se pojave one tamno sive linije, znaci da je jezgro parkirano. Za razliku od nekih reg tweakova i slicnih fazona za iskljucivanje core parkinga (koje ovi momci sa sajta nikako ne preporucuju), ovo radi u realnom vremenu i sto je najbolje, daje realni prikaz situacije!
psionic is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 05:35 PM   #7
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Evo malo da osvezimo i ovaj thread, u svetlu najnovihih benchmarka kompjutera, optimizacija je opet aktuelizovana (bar u mojoj glavi )

Nasao sam zgodnu alatkicu za Core Parking. Sta je core parking i kako utice na rad racunara je na sajtu lepo objasnjeno. Sve u svemu dosta korisna stvar za nekoga kome recimo pucketa ASIO drajver ili ima slicne "dropoute"...

Ako se pojave one tamno sive linije, znaci da je jezgro parkirano. Za razliku od nekih reg tweakova i slicnih fazona za iskljucivanje core parkinga (koje ovi momci sa sajta nikako ne preporucuju), ovo radi u realnom vremenu i sto je najbolje, daje realni prikaz situacije!
Jesi probao sa isključivanjem jezgri? Jel ima kakve razlike u prosječnim uvjetima kućne produkcije?

Inače, jučer sam na netu pročitao da sa Win 7 i 8 nema više potrebe stavljat priority procesuiranja na background tasks.
Old 02-09-2013, 08:32 PM   #8
vasko
Senior Member

vasko's Avatar

Chrome skida 1GB updateova mesecno, tj reinstalira se 5-6 puta... a na njemu ne postoji dugme da se iskljuci update nego moras u windows registriju da postavis kljuc rucno. Bravo za inzinjersku etiku, kad to radi Google, sta od drugih da ocekujemo...
Old 02-09-2013, 08:35 PM   #9
silzg
Member

silzg's Avatar

Quote:
Originally Posted by vasko View Post
Chrome skida 1GB updateova mesecno, tj reinstalira se 5-6 puta... a na njemu ne postoji dugme da se iskljuci update nego moras u windows registriju da postavis kljuc rucno. Bravo za inzinjersku etiku, kad to radi Google, sta od drugih da ocekujemo...

Ma kakvih 1 GB? Gdje si to čuo?
Old 02-09-2013, 09:41 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Jesi probao sa isključivanjem jezgri? Jel ima kakve razlike u prosječnim uvjetima kućne produkcije?

Inače, jučer sam na netu pročitao da sa Win 7 i 8 nema više potrebe stavljat priority procesuiranja na background tasks.
Pa kada podignem prag za parkiranja za sva jezgra, vidi se pad performansi, npr u 3D aplikacijama, sve krene da secka... Svakako ima razlike. Mozda ne toliko ocigledne kada se prag stavi na neku optimalnu vrednost, ali kako su u audiju i te milisekunde bitne, mislim da je najbolje skroz ga ukinuti. Pre svega, alatka sluzi da proveris trenutno stanje jezgara - neko je rekao ranije, kako se mogu jezgra isparkirati i iz power options - pa eto - gasite ih kako zelite, a ovde se to moze proveriti vizuelno.
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
optimizacija windows 7

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules