|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Imam zadatak da pravim pet minuta informativnog programa koji bi Internetom trebalo da saljem nekoj radio stanici pa me zanima koji je najbolji nacin da se od wav-a prethodnopomenutih gabarita napravi najmanji moguci fajl a da se pritom ne izgubi drasticno na kvalitetu.
Da li je prebacivanje u mp3 pa u rar jedino resenje ili moji drugari imaju bolji recept?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
najbolje rjesenje je mp3 sa mozda malo vecom kilobitazom od standardne recimo, mada ni sa obicnom se nece primjetiti nesto posebno jer ipak je samo glas u pitanju... a rar ti poslije mp3 i ne treba
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Kompresuj na 256kbps, mp3 file. To ce zadoviljiti svakog, pod uslovom da je wav dobrog kvaliteta (jer, to sto je nesto wav nije dovoljan parametar da bi bilo kvalitetno, slazes se?). Godinama saradjujem sa nekoliko radio stanica sirom zemlje. Saljem im reklame, putem interneta. Niko do sada nije imao zamerke na kvalitet 256kbps mp3 file-ova. Ima i onih koji zahtevaju iskljucivo wav, ali ne bih rekao da postoji neka znacajna razlika u kvalitetu, kada je radio program u pitanju.
Generalno, ja snimam na 24bit, 44,1kHz u Nuendu, pa to preko Wavelab-a prebacim (dither-ujem) na 16bit, 44,1kHz, i na kraju kompresujem u 256kbps mp3. Mozda neko poznaje bolji nacin? Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
ma mp3 na 256, mozda cak i na 192...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
FLAC
googlaj freeware je nije da sam ga uporedjivao sa mp3kama, ali kazu zlobnici da je on po koncepciji "lossless" kompresija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
FLAC je deo Sonarovog paketa. Probam... Javim se...
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
ima i LAME... a inace konvertujem preko audition-a, ima dobru opciju batch processing
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
MP3 na 256kbps ti je sasvim ok i kvalitet i gabarit kada su radio i te duzine u pitanju.Ja licno saljem na 320kbps,zadrzi se nesto vise dinamike,ali to ti, ako je samo glas u pitanju,nece nesto osetno i cujno promeniti izmedju te dve kilobitaze,malo se oseti ako je u pitanju recimo dzingl gde ima i muzike i fx. Ne bih razmisljao o drugim formatima,jer oni uglavnom svi emituju u mp3 formatu,pa se moze desiti da neko nema neki kodek u kom si ti poslao file,i onda si sam sebi iskomplikovao zivot. Ja idem logikom da je bolje da sam konvertujem u mp3 jer sam tako siguran da ce biti dobro,nego da to prepustim nekim naucnicima po radio stanicama(cuo sam svasta da puste u emitovanje). Rarovanje zipovanje i sl.u principu funkcionise ok,ali po Marfiju,nekoliko puta sam imao rock&roll zbog toga.Ponekad (Google mail, recimo)web mail nesto sjebe prilikom kodiranja,pa me onda kad otvore file, zovu izbezumljeni saradnici i kazu da sam im umesto reklame poslao zvuk Aliena koji je pokvario stomak,tako da sam prestao da pravim rar i zip. Malo duze sacekam dok ode,ali ovako, kad mi jave da im je stiglo,mogu mirno da odem dalje svojim poslovima. Pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kompresija na bubnjevima | vasko | Audio Software | 8 | 11-12-2008 06:29 AM |
kompresija po n-ti put | strasni zmaj | Zoran Vračević - Vrač | 15 | 19-09-2006 04:08 PM |
Paralelna kompresija! | idekius | Zoran Vračević - Vrač | 21 | 15-08-2006 09:47 PM |
kompresija u elektronici | SumAnuT | Tutorijali | 20 | 16-05-2006 09:33 AM |
sidechain kompresija u acidu | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 19-04-2006 03:18 PM |