Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Kompresija audio kompresije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21793)

Igor 27-02-2008 02:19 PM

Kompresija audio kompresije

Imam zadatak da pravim pet minuta informativnog programa koji bi Internetom trebalo da saljem nekoj radio stanici pa me zanima koji je najbolji nacin da se od wav-a prethodnopomenutih gabarita napravi najmanji moguci fajl a da se pritom ne izgubi drasticno na kvalitetu.
Da li je prebacivanje u mp3 pa u rar jedino resenje ili moji drugari imaju bolji recept?

Danny Lou 27-02-2008 02:40 PM

Re: Kompresija audio kompresije

najbolje rjesenje je mp3 sa mozda malo vecom kilobitazom od standardne recimo, mada ni sa obicnom se nece primjetiti nesto posebno jer ipak je samo glas u pitanju... a rar ti poslije mp3 i ne treba

boom.trass 27-02-2008 02:43 PM

Kompresuj na 256kbps, mp3 file. To ce zadoviljiti svakog, pod uslovom da je wav dobrog kvaliteta (jer, to sto je nesto wav nije dovoljan parametar da bi bilo kvalitetno, slazes se?). Godinama saradjujem sa nekoliko radio stanica sirom zemlje. Saljem im reklame, putem interneta. Niko do sada nije imao zamerke na kvalitet 256kbps mp3 file-ova. Ima i onih koji zahtevaju iskljucivo wav, ali ne bih rekao da postoji neka znacajna razlika u kvalitetu, kada je radio program u pitanju.
Generalno, ja snimam na 24bit, 44,1kHz u Nuendu, pa to preko Wavelab-a prebacim (dither-ujem) na 16bit, 44,1kHz, i na kraju kompresujem u 256kbps mp3. Mozda neko poznaje bolji nacin?

Pozdrav!

Jan 27-02-2008 04:07 PM

ma mp3 na 256, mozda cak i na 192...

Arthur 27-02-2008 07:01 PM

FLAC
googlaj
freeware je
nije da sam ga uporedjivao sa mp3kama, ali kazu zlobnici da je on po koncepciji "lossless" kompresija.

Igor 27-02-2008 08:04 PM

FLAC je deo Sonarovog paketa. Probam... Javim se...

Danny Lou 27-02-2008 09:06 PM

ima i LAME... a inace konvertujem preko audition-a, ima dobru opciju batch processing

silicon science 27-02-2008 11:17 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 193176)
FLAC
googlaj
freeware je
nije da sam ga uporedjivao sa mp3kama, ali kazu zlobnici da je on po koncepciji "lossless" kompresija.

FLAC je naj bolji, ali nije bas "mali". Otprilike 1/2 od Wave-a. I jeste lossless kompresija. Ja uveliko bekapujem audio diskove u FLAC:wink:

Max 27-02-2008 11:19 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 193198)
FLAC je naj bolji, ali nije bas "mali". Otprilike 1/2 od Wave-a. I jeste lossless kompresija. Ja uveliko bekapujem audio diskove u FLAC:wink:

A sto ne bekapujes u rar ???

Pozdrav

Oggy 27-02-2008 11:57 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 193199)
A sto ne bekapujes u rar ???

Pozdrav

Zato sto ga rar ne smanji duplo. FLAC je gotovo matematicki polovina fajla bez ikakvog gubitka.
rar zna da bude dobar kada pakujes kanal po kanal da saljes netom, jer on svuda gde je tisina, automatski samo zabelezi info koliko ona traje i to , prosto receno, kasnije nadoknadi, pa fajl bude drasticno manji. U suprotnom, nekada ne uspes ni 1/4 da ga smanjis.

I ima jos jedna stvar. Licno mi se par puta desilo da neke stvari koje sam bekapovao u rar (sva sreca, nikad nista vezano za posao), kasnije nisu htele da mi se raspakuju.

All times are GMT +1. The time now is 07:45 PM.