|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Nista tu meni nije jasno .Posetio sam njihov sajt i procitao stvari koje bi trebale da se potpisu .Oni prakticno dodju kao neki tvoj menadzer ,posrednik ili slicno i mogu da te prodaju pozajme itd . ?????? .Izgovor je zastita tvojih prava od loseg zakona koji je trenutno na snazi ,a skoro sva prava potpisivanjem kod njih gubis(ispravite me ako sam pogresno protumacio ili recite vase tumacenje).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Pa ne bas...
Nisi najbolje razumeo. Sokoj bi trebao da bude agencija za zastitu autorskih prava, tj. trebao bi da stiti tvoje interese kao autora. Naravno, da bi to radio uspesno, mora da u tome i nadje svoj interes kroz procenat koji uzima od svega sto naplati. Sustinski, Sokoj bi trebalo da pronadje nacina da primora sve one koji koriste muziku raznih autora da to prijave i da plate naknadu za koristenje SVAKI PUT KADA SE TO DESI. Na zalost, to jos uvek ne funkcionise u vecini slucajeva, ali se svi nadamo da ce konacno profunkcionisati. Skoro se i tamo menjala struktura, pa sada i ovi, kao i svi novi obecavaju kule i gradove, ali ce vreme najbolje pokazati da li je to stvarno tako. Nama svima ostaje jedino da se nadamo da ce oni svoje obecanje ispuniti i u tom slucaju, neki ozbiljni problemi ce svima nama biti reseni. Posle svega, to je koncept koji uspesno egzistira svuda u svetu osim na ovim nesrecnim prostorima, pa cenim da je stvar jedino u doslednosti onih koji zakon sprovode...
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Ok ,a koja je varijanta sa zakonom koji je trenutno na snazi ?
da budem jasniji ako sam hoces da naplatis (ako moze sokoj sto ne bi mogao i ti sam)ili kuca sa kojom imas ugovor Pa da ali rade i kao neki menadzeri jer postoji i ugovor o iskljucivom ustupanju ,sad me interesuje da li je on obavezan ili ne (ili najcesci slucajevi ili primeri kad se to potpisuje) .Izvinjavam se ali voleo bih da mi je sve ovo malo jasnije .Hvala na razumevanju Last edited by lesha; 21-11-2006 at 10:34 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Iskreno, ne bih smeo da ulazim u neke zakonske regulative da ne ispadnem glup pored ljudi koji to znaju mnogo bolje, ali cini mi se da to svuda funkcionise na isti nacin. Svuda u svetu imas u drzavi po jednu akreditovanu agenciju koja je u sklopu evropske i svetske agencije za zastitu autorskih prava. Svi izdavaci, emiteri i ko sve vec, moraju da imaju ugovor sa tom agencijom i da joj podnose dnevno svoje plej liste ili kako to vec funkcionise u svetu preko kodiranih plejera direktno u glavnu bazu podataka. Na osnovu broja emitovanja i po jos nekim parametrima (ovo zaista mora neko strucan da objasni jer su u pitanju neki koeficijenti), oni ubiraju novac, skladiste ga na kod sebe (sto ni meni nije jasno zasto, osim zbog njihovog licnog interesa), a kad se nakupi suma ili kad dodje vreme kada oni obicno prebacuju na racune autora, stize ti honorar. Ovde je to (kako kome) jos uvek prilicno mala cifra zato sto emiteri ne postuju zakon, ali on fakat postoji sve ove godine, tako da fakticki, mi, kao i uvek, izmisljamo tocak, tj nacin kako naterati ljude da postuju zakon (u normalnim sistemima postoje cak i kazne za to... Mi smo fini, ne bismo da se zameramo...).
Mislim da ce zahvaljujuci mentalitetu ovdasnjih ljudi i jos ponekom ometajucem faktoru, proci jos dosta vremena dok to sasvim ne zazivi kod nas. Treba dosta hrabrosti da se nekome ko drma i uzduz i popreko muzickom ("muzickom") scenom sasuti u lice da je od poslednjih 10 pesama barem 5 "pozajmljeno" (da ne sirim, postoje valjda ljudi nadlezni za to...), a jos vise me brine sto takvih ima i u Sokoju, pa mi i to ukazuje na blago odlaganje dugo ocekivanih reformi (citaj: "Pocetak primene postojecih zakona")
![]() |
#5 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member