Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-07-2017, 09:57 AM   #1
jocasrb
Member

Default Slow attack comp na vocal..?

Poz ljudi I dalje i dalje i dalje gledam tutorijale oko mixanja i vidim da se 'uvek' koristi kompresija sa slow attackom da bi se dobio sustain na vokalu (ako sam lepo to upamtio)....mene to buni..kapiram da je lose da se koristi na rep vokalima ali ne razumem kako funkcionise to na 'sporije' vokale...jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani....
posto izgleda da bas ne umem ovako usmeno da objasnim, probao sam kao prakticno, pa ako moze neko strucniji da objasni kako to tacno funkcionise..hvala unapred!

http://i.imgur.com/eerMqNx.jpg

Crvena = time (slow attack)
Plava = treshold neki
Zelena = nov signal
jocasrb is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2017, 02:10 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Slow attack comp na vocal..?

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani...
Hm. Kod ljudskog glasa, makar u našem jeziku (srpskohrvatskom) baš i nema bog zna koliko tranzijenata (pretpostavljam da ne snimaš Bušmane). Imaš bezvučne plozive T, K, P, afrikate C, Č, Ć, i to je otprilike to. Drugo, kad pogledaš waveform vokala, naročito pevanog, videćeš da ti glasovi proizvode kudikamo manje struje nego samoglasnici A, E i O, koji su po pravilu najglasniji, a prilično spori. To ako pričamo o „normalnom“ pevanju (ne o šapatu/flahu/Kikiju-iz-Pilota). Sve u svemu, za tranzijente se ne treba brinuti – kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska i najviše struje. Tranzijenti su pak važni za razgovetnost, pa je i bolje ostaviti ih onakve kakvi su. Bar su moja iskustva takva.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Valjda sam razumeo u čemu je tvoja dilema.

Last edited by awacs; 29-07-2017 at 08:42 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2017, 01:46 PM   #3
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2017, 08:51 PM   #4
jocasrb
Member

@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan?
jer ja kad upalim kompresiju na vokale (90posto slucajeva su brzi,rep) stavim neki srednji attack jer mi tu kao nesto lepo zvuci tj najprirodnije, a iskreno ne znam TACNO sta bi trebalo da se slusa..to mi je frka :/
Old 30-07-2017, 09:40 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Mhm...vidim otprilike dilemu, probaj ovako:

Kad dođeš do neke iole postavke miksa tokom rada na pesmi...probaj da smanjiš monitoring na minimum...dakle bukvalno - na granicu čujnosti..!

Pa onda posmatraj šta izlazi...da li je tada vokal "previše dinamičan", "živ" u odnosu na matricu...i onda umesto "reglerom"...probaj stvar da rešiš postavkama na kompresoru...tako da bude ujednačeno prisustvo u prvom planu...

...mega-old school...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2017, 10:35 AM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo
Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan?
Pa to je dobar plan. Drugo, nije loš plan ni uposliti nekoliko kompresora u nizu, od koji će svaki pojedinačno „raditi“ relativno malo, ali će ciljati određene elemente u glasu (jedan tranzijente, drugi samoglasnike, treći – deesser – sibilante). I svakako da sve zavisi od samog vokaliste. Prvo odredi šta ti predstavlja najveći problem, reši njega, pa tako redom. I ne preteruj, osim naravno ukoliko estetika pesme ne zahteva da se preteruje

Uzgred, imaš prilično dobro sročeno uputstvo za razumevanje kompresora koje je Deniken napisao dok je gostovao na forumu: http://rumski.com/forum/showpost.php...29&postcount=1

Pozdrav,

Vasa
Old 31-07-2017, 02:32 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan
naravno, doduse tu zavisi i od nacina pevanja (vrste muzike), i govornog podrucja koji su dominantni glasovi itd... naravno da ce se, recimo, kod operskog ili epskog pevanja kompresijom vise baviti na samoglasnicima, nego li kod repa (u @jocasrb slucaju) gde je vise obuzdati plozive i afrikate i frikativne...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2017, 02:38 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Pa tu @jocasrb u prvom postu nije bio baš sasvim jasan. Pominjao je i rep i „sporije“ vokale, a fakat je teško dati nedvosmislen odgovor na takvo pitanje

Pozdrav,

Vasa
Old 31-07-2017, 04:05 PM   #9
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
...ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan
Old 01-08-2017, 10:19 AM   #10
jocasrb
Member

Hvala vaso, podelicu tako 'poslove' citao sam taj zaseban post o kompresiji ali vidim da cu morati opet
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules